bildirgec.org

manastır hakkında tüm yazılar

OTANTİK ÇALGILAR REHBERİ – I

firatocal | 06 July 2010 15:57

2010 Dünya Kupası sayesinde hayatımıza giren vuvuzelalar ile kültürlerin kendilerine has çalgılarını da mercek altına almak istedim..Tabiki önceliğimi ortak çilemiz olduğunu düşündüğüm , üflemeli bir çalgı olan ‘ Vuvuzela ‘ ya vermek istiyorum..‘ Vuvuzela ‘ bir tür zurna.. Ama o bildiğiniz delikleri olan , notaları itinayla çalan ve bizi coşturdukça coşturan kendi has zurnamıza hiç mi hiç benzemiyor.. Düz , çok da albenisi olmayan , nefes şiddetine dayalı bir çalgı…..

Kudu
Kudu

Yapıldığı malzemeye göre değişse de boyu ortama olarak 61 cm. ve ağırlığı da 100 -120 gr kadar.. “Kudu” denen bir çeşit antilobun boynuzlarından yapılan vuvuzelayı, yüzyıllardır köylüler birbiriyle haberleşmek için kullanıyor. Günümüzdeki modelleri ise plastikten üretilirken futbol gibi spor müsabakalarında tezahürat için kullanılıyor..
Vuvuzela hakem düdüğünden fazla ( 122 desibel ) , jet uçağının kalkış sesine ( 135 desibel ) yakın şiddette ses çıkarıyor. ( 127 desibel )

vuvuzela
vuvuzela

İşitme cihazları üreticisi Phonak tarafından yapılan araştırma Vuvuzela’nın insan sağlığına zararlı olduğunu ortaya koyuyor.. Uzmanlar 85 desibelin üzerindeki bir sesin kulak sağlığına olumsuz etkiler yapabileceğine dikkat çekerken , 100 desibel seviyesindeki bir sese 15 dakika maruz kalmanın kalıcı işitme sorunlarının oluşması için yeterli olduğunu belirtiyorlar.. Benim gibi yüksek sesli maç , müzik , v.b. yayınlar izlemeyi seven izleyicilerin ister televizyonda maçların karşısına geçerken olsun isterse stadyumda maç seyretmeyi istediklerinde bir kere daha düşünmeleri gerekiyor..
Afrika müziği sadece vuvuzeladan ibaret değil tabiî ki , bunu başka bir yazımda ayrıntılı olarak açıklamaya çalıştım… Meraklıları orada diğer Afrika çalgı örneklerinden olan ‘ didgeridoo ‘ ve ‘ djembe ‘ hakkında ve Güney Afrika ‘ nın müzik tarihi ile ilgili kısa bilgiler bulabilirler… Biz diğer büyük kültürlerin özel çalgılarına bakmaya devam edelim…
Hint kültürü de otantik müzik aletleri kategorisinde en benzersiz örneklerle dolu. Çeşit çeşit vurmalı çalgılar , hint müziğinin ruhunu yansıtmada önemli yer tutuyor…

Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış
Genel Olarak Hint Çalgılarına Toplu bir Bakış

tabla
tabla

‘ Tabla ‘ , Hindistan’ da yaygın olarak kullanılan ve iki küçük davuldan oluşan vurmalı bir çalgı.. Tiz olan ve sağ elle çalınana ‘ dahina ‘ , bas olan ve sol elle çalınana da ‘ baya ‘ adı veriliyor.. İşin en ilginç yanlarından birisi de her iki davulcuğunda ayrı ayrı akort edilmesi.. ‘Dahina’ do sesi ile akort edilirken , bu işlemden sonra ‘baya’ isteğe göre kalın yada ince seslerle akort edilebiliyor ..

ölü kraliçe

nazokiraze | 01 June 2009 10:09

Dona Constanza’la evlendiği gün kalbi başka birindeydi Portekiz Kralı IV. Afonso’nun oğlu ve çapkınlıgıyla ünlü Kral Dinis’in torunu Don (dom)Pedro‘nun ,kendi düğün günü aklında ve yüreğinde sadece soylu bir nedime olan Inês de Castro‘daydı.Bu kadın aynı zamanda aşkı için 29 yaşındayken öldürülüp, öldükten sonra kraliçelik ünvanı verilecek olan zavallı bir kadındı.Evet bahsi geçen kadın öldükten sonra taç giymiştir.

büstü
büstü

Mor Gabriel

Paga | 18 January 2009 21:44

http://www.morgabrieledokunma.com/

Monastery (Manastır)

| 13 November 2007 22:16

BBC Prime’da bir süre önce rastladığım programda, birbirini daha önce hiç tanımayan ve hiçbir ortak özelliği olmayan 5 farklı kişinin (benim izlediğim bölümde, bir eşcinsel, bir porno oyuncusu, bir İrlandalı mahkum, bir eskiden rahip olmaya heves edip sonra budist olan kişi, bir de ateist misafir olmuşlardı manastıra) 40 gün süren Benedik Tarikatı manastır hayatı anlatılıyor.

Geçen bu süre zarfında katılanların, grup konuşmalarını ve rahiplerle bireysel konuşmalarını, günlük işlerinde rahiplere yardım edişlerini birebir izleyebiliyorsunuz. Mahremiyeti su götürmez bireysel günah çıkarma seanslarına, bu konuşmalara eşlik eden bir kameraman vasıtası ile birebir şahit olabiliyorsunuz. İlginç olan rahiplerin sadece jargonu değiştirerek (bilinçaltı yerine ruh, doğa yerine tanrı, vb.) psikolojik bir çok güncel yöntemden (grup terapisi, bireysel terapi seansları, vb.) faydalanmaları. Anladığım kadarı ile bu yayın geçtiğimiz yıllarda BBC’de yayınlanmış, lisansı başka ülke TV’lerince de alınmış bir konsept reality show programı (burada da amerikan versiyonu mevcut.)
şovla alakalı bir başka sitedeşu klip yer almakta.

Bakire Meryem Bahçesi’nin erkekleri!

yeryuzu | 21 April 2003 19:24

Yunanistan’ın Aynaroz Yarımadası’nda binlerce yıllık Ortodoks manastır geleneğinin son temsilcileri keşişlerin ilginç bir dünyası var. Bulundukları bölgenin adı Aynaroz Özerk Ortodoks Ruhani Cumhuriyeti diye geçiyor. Yani Yunanistanın içinde özerk bir cumhuriyet. O bölgeye girebilmek için 2. bir vize daha almak gerekiyor. Eee her ülkeninde kendine göre kuralları ve yasaları var. Burayada kadın ve dişi hayvan girmesi yasaklanmış, hatta keşişler kıllarını kesmenin haram olduğunu düşündüklerinden tıraş da olmazlarmış dolayısıyla sakalsız girmek de yasak.

Amaç inzivaya çekilerek dünya işlerinden elini eteğini çekmek (İslam; hayatın içinde Allah’ı arıyacaksın der ama hristiyan aleminin bu düşüncede olmadığı kesin). Dünyadan o kadar habersizler ki Irak savaşından haberleri bile yok, “Niye bu konuda keşişler bilgilendirilmiyorlar en azından barış için dua ederler” denince de şu cevabı veriyorlar:

Biz her gün savaş yerine huzur vermesi için zaten Tanrı’ya dua ediyoruz. Tanrı nerede savaş olduğunu biliyor. Bizlerin ayrıca bilip isim vererek spesifik bir savaş için dua etmemize gerek yok