bildirgec.org

kullanıcı arayüzü hakkında tüm yazılar

microsoft boku

dbergerac | 11 December 2009 18:00

microsoft araştırma ekibi yeni bir programlama dili geliştirmiş.

boku
boku

kendinize özgü oyunlar oluşturmanız için geliştirilen “boku”, xbox oyun konsolu için geliştirilmiş. yazılım yetişkinlerden çok çocuklara hitaben hazırlansa da görmeye değer. bu sayde yeni oyunlar tasarlayıp oynayabileceksiniz. kullanıcı arayüzü ikon temelli ve ayarlanabilir yapıda.

kasım ayında kullanıcının beğenisine sunulan yazılım boku’yu uygulamada nasıl çalıştığını buradan izleyebilirsiniz.
yazılarım

1981-2009 İşletim Sistemi Arayüzleri

axanc | 13 November 2009 13:40

Kullanıcı arayüzleri, kısaca GUI, kullanıcıların bilgisayar ile kolaylıkla iletişime girmelerini sağlar. örnek vermek gerekirse, bir dosya simgesini sürükleyip başka bir klasöre bıraktığınız zaman onu kopyalamış oluyorsunuz, ancak eskiden onu kopyalamak için tek satırlık da olsa belirli kodlar yazmanız ve bunları öğrenmeniz gerekiyordu.

Yıllar boyunca kullanıcı arayüzü sektörü oldukça gelişti ve bugün kullandığımız büyük işletim sistemi firmalarının vazgeçilmez simgeleri haline geldi. Kim apple’in o güzel yazı stillerini unutabilir ki, ilk çıktığında dünyayı sarsmıştı doğrusu.

Aşağıdaki resimler sayesinde, 1980’lerden günümüze kadar kullanıcı arayüzü değişimlerini görebilirsiniz. ancak şuna dikkat etmelisiniz, işletim sistemi değişikleri aşağıda yer almıyor, sadece kullanıcı arayüzünde meydana gelen önemli değişimler var.

Yeri gelmişken söylemekte fayda var; ilk kullanıcı arayüzü 1973 yılında PARC tarafından geliştirildi. ismi xerox alto.

xerox alto (1973)
xerox alto (1973)

İyi Bir Kullanıcı Arayüz Tasarımı İçin 12 Kullanışlı Teknik

pinkfloyd | 27 March 2009 09:40

Bir süre önce, modern web uygulamalarındaki trendlere yönelik yazı dizisinin ilk bölümü olan 10 Kullanışlı Web Uygulama Arayüzü Tekniği yazısını yayımlamıştım. Diğer şeylerin yanısıra bu yazıda gömülü video blogları, özelleştirilmiş kontrol ve içeriğe göre değişen gezinti elementlerine dair bazı ipuçlarına yer vermiştim. Yazıda ayrıcı basılı düğmelerin durumu, modal pencerelerin çevresinde gölge kullanmak ve giriş sayfası üzerinden kayıt sayfasına bağlantı verilmesi gerekliliğinden de bahsetmiştik.

Bu yazı ise incelemenin ikinci bölümünü oluşturmaktadır: Web Uygulamalarında İyi Kullanıcı Arayüz Tasarımı İçin 12 Kullanışlı Teknik. Yazımızda ayrıca bu tekniklerin doğru bir şekilde kullanılması için uygulamalara nasıl entegre edilmesi gerektiğini de bulacaksınız. Eğer sizin de bu konuda paylaşmak istediğiniz görüşleriniz ve önerileriniz varsa yorumlarınızda belirtmekten çekinmeyin.

1. Önemli Değişiklikleri Belirtin

İyi kullanıcı arayüzü tasarımı için en önemli elementlerden birisi de sistem durumunun görünürlüğüdür. Kullanıcılar sitenin görünmeyen kısmında olan şeylerden ve eylemlerinin oluşturacağı sonuçlardan derhal haberdar olabilmelidirler. Daha sofistike bir sistem görünürlüğünü uygulamalarda kullanabilmek için web siteleri günümüzde, elbette, AJAX kullanmaktadırlar. Bildiğiniz üzere AJAX sayesinde kullanıcılar, web sayfalarının tamamını yeniden yüklemek zorunda kalmadan sadece belirli bölümlerinde değişiklikler yapabilmektedirler. AJAX, web uygulamalarının etkileşimliliğini ve yanıt verme yeteneklerini masaüstü uygulamaları ile neredeyse aynı seviyeye getirebilmektedir.

Yammer
Yammer, besleme üzerindeki yüm mesajlara bir değil üç adet efekt uygulamaktadır: Yavaşça belirme, aşağı kayma ve öne çıkarma.

Bu dinamik oluşumun anlamı, bir düğmeye tıkladığınızda sayfa yeniden yüklenmemesi ancak sayfada bir şeyin olmasıdır. Pek çok web sitesi halen AJAX’ı etkin bir şekilde kullanmamaktadır, bu sayede bazı kullanıcılar halen bir düğmeye tıkladıktan sonra bir şeyin olup olmayacağını ya da düğmelerin doğru şekilde tıklanıp tıklanmadığını bilememektedirler. Bu sorunun önüne geçebilmek için kullanıcı etkileşimlerinin her birine görsel geribildirim uygulamalısınız.

10 Web UI Kütüphanesi

pinkfloyd | 17 March 2009 18:56

Apple Interface Builder Icon

Bir sonraki web siteniz ya da zengin İnternet uygulamanız için bir Web Kullanıcı Arabirimi Kütüphanesi mi arıyorsunuz? O zaman yazının devamında bulacağınız 10 Adet Güzel Web Kullanıcı Arabirimi Kütüphanesi hem geliştirme süresini kısaltarak çalışmanızı basitleştirmeyi hem de daha kullanışlı ve güzel kullanıcı arabirimlerine sahip olmanızı sağlayacak.

1. IT Mill Toolkit

IT Mill Toolkit

IT Mill Toolkit açık kaynaklı bir çatı olup özellikle zengin İnternet uygulamaları geliştirmek için gereken widgetler ve araçlar için bir altyapı sunuyor. Standart Java araçlarını kullanarak tarayıcı uyumsuzluklarını, DOM’u ve JavaScript kütüphanelerini dert etmeden web uygulamaları geliştirebilirsiniz.

microsoft boku

xerre | 11 November 2008 08:24

microsoft araştırma ekibi tarafından geliştirilen boku, kendinize özgü oyunlar yaratmanız için kullanabileceğiniz yeni bir görsel programlama dili.

boku
boku

yetişkinlere nazaran daha çok çocuklar hedef alınarak hazırlanan yazılım, xbox oyun konsolu için geliştirilmiş. kendinize özgü yeni oyunlarınızı tasarlamanızı ve onlarla oynamanızı sağlayacak olan boku, ayarlanabilen ve icon temelli bir kullanıcı arayüzüne ve de basit bir kullanıma sahip.

boku
boku

Program – Web Tasarım kuralları (PUI)

Nosy | 15 July 2008 16:04

Bu sitede kullanıcı ara yüz tasarımının daha iyi olması için uyulması gereken 10 kuralı belirtiyor. Bu kurallar sadece bu siteye özgü değil, genel olarak üniversitelerde ders olarak da verilen kurallar. Peki bu kurallara neden uymalıyız. Bu kurallara uymalıyız çünkü kullanıcı arayüzü tasarımı, bir ürünün kar oranını %80 oranında değiştirebiliyor. Örnek verirsek yonja’nın facebook karşısında karının düşmesini ve ya google’ın hızlı yükselişini bu sitelerin güzel tasarımına bağlayabiliriz. Bu kuralları size resimli şekilde açıklayayım.