bildirgec.org

işveren hakkında tüm yazılar

Başbakan 3 ay içinde %10 – Bakan 2012 sonuna kadar %10.5 – %11

| 28 May 2010 11:38

Sayın başbakan, bir kaç gün önce bir açıklama yaptı. %14.5 düzeyindeki işsizlik oranının 3 ay içinde %10’a indirileceği şeklinde.

Bugün de aynı konu ile ilgili Bakan Ömer Dinçer görüşlerini açıkladı.%10 ile ilgili olarak, Başbakan’ın mevsimsel düşüşü kastetmiş olabileceğini. İşsizlik oranının, yaz aylarında, kış aylarına göre daha düşük çıktığını, önümüzdeki aylarda da bu oranın %11’lere inebileceğini belirtti. Ayrıca, işsizlik konusunda bakanlığın planlarından bahsederek, bu oranı 2012 yıl sonu itibariyle %10.5 veya %11’lere çekmeyi amaçladıklarını açıkladı.

patronlar,çalışanlar ve mobbing

toogbishh | 20 October 2008 14:17

Latince kökenli bir kelime olan mobbing genel anlamda baskı, şiddet, sıkıntı vermek anlamlarına gelmektedir.
Çalışanlar büyük bir kısmının maruz kaldığı ancak tam olarak adlandıramadıkları mobbing çağımızda işveren ve patronların psikolojik bir silahı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Duygusal bir saldırı olarak çalışanların aşşalanması, küçük düşürülmesi, hakaret ve onur kırıcı sözler sarfedilmesi ile işten soğutma, iş verimini düşürme ve bunun sonucunda işten ayrılmalara sebep olan mobbing ülkemizde sıkça görülen bir durumdur.Ancak gerek maddi imkansızlıklar gerekse iş bulma sıkıntısı yüzünden birçok çalışan mobbinge maruz kalmasına rağmen herhangi bir şikayette bulunmamıştır.
Çalışan olarak bize uygulanan davranışların günlük iş stresinden kaynaklanan bir durum mu, yoksa mobbing mi olduğunu nasıl anlarız?
Uzmanlara göre mobbingin belli başlı davranış biçimleri vardır ve şu şekilde sınıflandırılabilir.
1-Kendini göstermeyi ve iletişimde bulunmayı engelleme:Yaptığınız işler ne kadar kusursuz olursa olsun eleştirilir, sözünüz dinlenmez ve sık sık kesilir, sürekli hatalarınız tespit edilmeye çalışılır.
2-Sosyal ilişkilere zarar verme:İş yerinde diğer çalışanların sizinle konuşmaması konusunda baskı yapılır, kişiler arasında gruplaşma yaşanır.
3-Kişiliğe zarar verme:Hakkınızda konuşulur,yapmadığınız şeyleri yapmışsınız gibi anlatılır, kısacası karalama politikası uygulanır.
4-Özel yaşama ve mesleki duruma zarar verme:Mesleki olarak kendinizi göstermenizi engellemek için mesleğinizle ilgili olmayan işler verilir ve tamamlamanız beklenmeden işiniz sürekli değiştirilir, herhangi bir özel göreviniz yoktur, herşeyi yapabilir pozisyondasınızdır.
5-Sağlığa zarar verme:Psikolojik olarak yıpratmak diğer sağlık sorunlarını da beraberinde getirecektir.Aşırı strese maruz kalan çalışan fiziksel olarak yorgun, mutsuz ve isteksiz olabilirler.Ayrıca fiziksel şiddet ve cinsel istismar da mobbingin psikolojik davranışları arasındadır.
Böyle bir duruma maruz kaldıysanız ne yapmalısınız? Uzmanlara göre mobbingle başaçıkılabilmenin birkaç yolu var.
1-Patronunuzu veya işvereninizi sizi aşşalayıcı söz ve davranışlarda bulunduğunda duruma itiraz edin ve davranışlarına bir son vermesi gerektiğini söyleyin ve bu olaylar sırasında birilerinin duruma şahit olmasını sağlayın.
2-Size verilen mesleğinizle alakasız olan işleri yapmayın, itiraz edin.
3-Şiddete maruz kaldığınızda tıbbi destek alın çünkü bu sizin kanıtınız olacaktır.
4-Herhangi bir şikayet durumunda şirketinizin nasıl bir prosedür izlediğini araştırın, sizden önce böyle bir durum olup olmadığını tespit edin.Bu size yol gözterici olabilir.
5-Çalışma arkadaşlarınızın da böyle bir duruma maruz kalıp kalmadıklarını öğrenin.Böylece birlikte hareket edip güç alabilirsiniz.
Mobbinge maruz kaldığınızda mutlaka hakkınız aramalısınız.Bilindiği üzere ülkemizde ilk mobing davası Jeoloji Mühendisleri Odasına dava açan Tülin Yıldırım olmuştur.Tülin hanım işyerinde hakaret, aşşalama vs. davranışlarına maruz kaldığını belirterek dava açmış ve dava lehine sonuçlanmıştır.Bu olay diğer tüm mobbing davalarının önünü açmıştır.
Anlaşılacağı üzere mobbing, işverenin iktidar açlığı, kontrolü elinde tutma, zarar vermekten zevk alma, çocukluk ve ilk gençlik yıllarında maruz kaldığı olumsuz davranışlardan dolayı oluşan psikolojik rahatsızlıklarından kaynaklanan bir sosyal bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır.Bundan dolayı bu duruma maruz kalan çalışanların kendilerini şuçlamak yerine nasıl bir çözüm bulacaklarını araştırmaları en sağlıklı yoldur.

Patrona Mesaj

nzright | 02 August 2008 16:00

Anadolu Hayat Emeklilik; yeni projesi Grup Emeklilik için eğlenceli bir websitesi hazırlamış.
Patrona Mesaj ismini taşıyan sitede farklı çalışan profillerinden oluşan 10 ayrı yüz var. Üzerlerine gelip tıkladığınızda konuşuyorlar tekrar tıkladığınızda susuyorlar. İsterseniz oluşturduğunuz şarkıyı kaydedip patronunuza göndermeniz de mümkün.

TÜRKİYE İŞ VE İŞÇİ BULMA KURUMUNA ARTIK İNTERNETTEN BAŞVURABİLİRSİNİZ.

ondertex | 06 June 2008 23:36

Türkiye İş Kurumu
Türkiye İş Kurumu

Bugün internette gezerken burdaki haberi okudum ki gerçekten çok üzücü bir durum.
Haber de özetle 6 ay boyunca iş arayıp bulamayınca bunalıma girip kendini ve 2 yaşındaki çocuğunu öldüren birinden bahsediyor.İşsizlik bu ülkenin en önemli sorunlarından biri olmaya devam ederken şuradaki habere göre devletin iş ve işçi bulma kurumu bir ilerleme kaydetmiş ve internet üzerinden iş ve işçi ilanlarına ulaşabilme imkanı sunmuş.
Bundan böyle iş arayan arkadaşların
Kariyer.net ; secretcv,
turkcv.net,yenibiriş.com,mülakat.net,insankaynaklari.com gibi sitelere bakmanın yanında İşkurun sitesine de bir göz atmaları faydalı olabilir.

SSK e-bildirge sistemi

fReewave | 22 March 2008 20:38

İşverenlerin, hizmetindeki çalıştırdıkları işçilerine ait sigorta prim belgelerini internet aracılığı ile vermelerini vs. ve SSK e-bildirgeleri hakkında öğrenmek istediklerinize buradan ulaşabilirsiniz.

Değişik bir tutum..

sessizadam | 21 March 2008 04:53

İş dünyasında bilinen bir dergiyi incelerken, bir grafiker olarak hemen künyesine bakma gereği duydum. Dergiyi hazırlayan ajansın web sitesine girdiğimde ise şaşırtıcı,komik ve üzücü bir sayfayla karşılaştım..
Demek domain elindeymiş ki böyle birşey için fırsat bulmuş..

HİSLERİNİ ÖLÇEN KOL SAATİ

karbeyaz | 17 March 2008 21:33

İlk bakışta normal bir kol saati olarak görünen Exmocare BT2 kol saati ile hizmet sektöründeki işverenler, çalışanlarının kalp atışlarını ölçerek duygu ve düşüncelerini, vücut sıcaklıklarını ve deri nem düzeyini, dolayısıyla ruhsal tüm verilerini elde edebilecekler. Bilgiler, bluetooth yoluyla veritabanına mesaj yoluyla iletecek. İşverenler çalışanların kızgın, uykusuz olduklarının mesajını aldıklarında çalışanları mesaj yollayarak uyaracak. Kim daha çok memnun olacak, yorum sizin.

Mobbing; İşyerinde Psikolojik Taciz

ColorDesign | 10 December 2007 21:59

İşyerinde Psikolojik Taciz
İşyerinde Psikolojik Taciz

Nedir bu mobbing kavramı? Diğer bir deyişle, takım elbiseli psikopatların hastalığı. Şurada tanımlandığı üzre, mobbing, “psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamına gelen, Latince kökenli sözcük”. Hiyerarşik gruplarda ve kontrolün zayıf olduğu örgütlerde, gücü elinde tutan kişi ya da topluluğun altında bulunanlara uzun süreli, düzenli psikolojik baskı uygulaması. Son zamanlarda sosyoloji ve hukuk gibi ilgili alanlarda üzerinde çalışılan bir konu olarak dikkat çekiyor.