bildirgec.org

ısparta hakkında tüm yazılar

antalya notları

admin | 07 July 2009 12:23

astronomy.sci.ege.edu.tr
astronomy.sci.ege.edu.tr

Antalya notları
Kahraman Çayırlı

Antalya, 29 Mart 2006 Çarşamba. Saatler 13.54’ü gösterdiğinde gün basbayağı gece oldu. Hava sıcaklığı beş derece düştü, hep birlikte “Ay’ın Güneşle yaptığı vals”i izledik. En son 1999’da tanık olduğumuz bu görkemli doğa olayı, aslında doğa karşısında ne denli aciz olduğumuzu hatırlattı bizlere bir kez daha. Örneğin Ay, o üç dakikada olduğu gibi Güneş’e asılı kalmayı sürdürseydi, nasıl yaşayabilecektik? Kendimizi, yaptıklarımızı o kadar önemsiyorduk, insanlığı yere göğe sığdıramıyorduk ama neticede tabiat karşısında bu kadar da zayıftık işte.

gül yağı

admin | 06 July 2009 14:34

Bugün binbir emekle hazırlanan , çok faydalı bir şeyle ilgili şeyler okudum, daha önceden de bilgim vardı birazcık, ancak burada sanki daha önce rastlamış gibiydim, okumuş gibiydim, aradım taradım bulamadım demek başka yerden hatırlıyormuşum kanısına vardım. Bazen oluyor öyle bir konu için o hafifte vardı veya kesin yazılmıştır diye düşünüyorum bakıyorum yok, yada arayıp bulamıyorum sonradan çıkıyor.

Bahsettiğim şey gül yağı, 1 kilo elde etmek için yaklaşık 3500 kilo gül kullanılan,bazı parfümlerin ana maddesi,bu alanın en pahalı ürünlerinden biri olan, gül yağı. Gül yağı soluk sarı renge sahip, keskin ve kokulu bir sıvıdır geraniol ve sitronellol içerir.

Isparta’ya gülü getiren padişah kim?

cephalicus | 25 April 2009 10:27

Hiç Isparta’ya gidip de o güzelim gül bahcelerini göreniniz oldu mu bilmem.Isparta deyince aklınıza hemen gül geliyor, gül deyince de Isparta…Nerdeyse bütün bölgenin geçim kaynağı haline gelmiştir gülcülük.Sadece güzelliği değildir revacta olmasının sebebi.Reçeli, kolonyası, lokumu, şampuanı, kremi de yapılır aynı zamanda.Isparta’daki gülün hikayesi hakkında birçok söylenti vardır.1880’lere kadar uzanır gülcülüğün geçmişi.93harbi diye bildiğmiz 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda şimdi Bulgaristan’da kalan topraklarımızdan kopan binlerce Türk muhacir, Edirne’ye sonra da İstanbul kapılarına yığılır.Göçmenlerin bir kısmı Kızanlık(Rozava Dolina:gül vadisi) yöresindendir.Hiçbirinin yeri yurdu yoktur.Neyle geçindikleri soruldugunda gülcülükle geçindiklerini söylerler.Abdülhamid de bu göçmenlerin Isparta yöresine yerleşmelerini söyler.Bunun üzerine Isparta’ya giden göçmenlerimiz farkında olmadan gelecekteki Isparta’nın imajını kurmuştur.

ANTALYA (kırkgöz)

akoni | 23 April 2009 11:01

Her çiçeğe bir anlam yüklenir. Nilüfer çiçeği yenilenmeyi sembolize eder. Antalya’nın kırkgöz su kaynaklarında açan bu nadide Nilüferler de , umarım güzel günlerin habercisi olur.

Kırkgöz sadece doğal güzelliği ile değil, tarihi zenginlikleriyle de dikkat çeken bir bölge. Antalya’nın giriş kapısı olarak adlandırılabilecek Burdur yolu üzerindeki kırkgöz kaynaklarının hemen yanında tarihi kırkgöz Han bulunuyor. II. Gıyaseddin Keyhüsrev Bin Keykubat tarafından (1236-1246) yapılmış.

Biri Türkiyeyle dalga geçiyor

neoturk | 02 January 2008 09:04

Elim bir uçak kazası sonucu kaybettiğimiz değerli bilim insanlarının hakkında üretilen komplo teorileri kendini doğrulayan kehanete mi yol almış gidiyor yoksa birileri bizimle ve geleceğimizle dalga mı geçiyor?
İlk önceleri bir uçak kazasıdır olur , tevafuktur demiştim. Ancak gelişen olaylar bunun böyle olmayabileceğini sinyalini veriyor.Ortam hala flu bakalım bu yazıyla biraz olsun sisleri dağıtabilir miyiz?
Bulgular
Üzerinde çalışılan proje ATLAS
çalıştıklarına dair kesin bilgiler
Türkiye
fizik bölümü ,Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul

Engin Arık (kazada öldü)
Birol I.
Cicek Z.
Cuhadar T.
Gun S.
Hacinliyan A.
Mailov A.
Nurdan K.
Perdahci Z.
Turk I.
Unel G.
Türkiye
fizik bölümü ,Ankara Üniversitesi, Ankara

Orhan Çakır
Abbas Kenan Çiftçi
Erden Ertorer
Salekh Soultanov
İlkay Türk Çakır
Hatice Yıldız
University of Oxford, OXFORD
Bilge Demirköz

Bu yazının yazılmasına neden olan olay!
Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz Kartalkaya’da kaza geçiriyor, bilinmeyen bir kişi kayarken çarpıp kaçıyor, normal bir kaza olsa orda durması veya çarptığı kişiye yardım etmesi gerekirdi.

MD- 83 SUİKASTI

sbaskentli | 01 December 2007 18:25

Atlas Jet tarafından World Focus şirketinden kiralanan bir MD-83 tipi yolcu uçağı ISPARTA da yer alan Süleyman Demirel havaalanına inmek üzere iken düştü.
Hepimiz bu haberle sarsıldık. Ölenlere hepimiz elbette çok üzüldük ve yürekten başsağlığı diledik. Birçok bilen ve bilmeyen olayla ilgili yorumlar yaptı.
Nasıl olması gerekiyordu ?
Nasıl oldu ?
Atlasjet mi suçlu ? World Focus mu ?
Pilot Muhammet Ferhat Özdemir in pilotaj hatası mı var ?
Bir çok saygı değer emekli ve halan görev de olan pilot ağabeylerimizin yanı sıra şirketle ilgili bilgi sahibi Uğur DÜNDARgibi araştırmacı gazeteciler de konuyla ilgili fikir beyanında bulundu.
Ortak payda da buluştukları en önemli noktalardan birisi ATLASJET in üzerine fazla gidilmemesi gerektiğiydi.
Bu da o kadar önemli değil benim için. Pilotaj hatası ya da teknik hata… Bunlar bizim kolay ikna olabileceğimiz noktalar. Hatta bunları tartıştırılarak uzun süre kafamızın meşgul edilebileceği konular. Dikkatimizin çok rahat bir şekilde dağıtılıp esas noktadan uzaklaştırılabileceği noktalar.
Bu uçak kazasında (Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan ) Altı Nükleer fizik mühendisimiz ÖLDÜRÜLDÜ.
Bunlar normal insanlar değildi. Az sayıda yetişen ve ATLAS PROJESİ gibi yüksek düzeyde fizik araştırmalarında bulunan her biri ayrı bir otorite olmuş bilim adamlarıdır. Ve Türkiye nin geleceği ile ilgili çok ciddi bilimsel gerçeklerin peşinde koşmakta iken böyle bir sözde kaza sonu Altısı birden yaşamını yitiriyor. Bence Isparta daki kongreye katılmak için davet edilen diğer bilim adamlarımız derhal gözlem altına alınmalı ve güvenlikleri sağlanmalıdır. Bakalım onların başına neler gelecek. Odaklanılması gereken nokta budur.

Ölümün ve Acının Reytingi Yüksektir

neoturk | 01 December 2007 17:48

ısparta uçak kazası
ısparta uçak kazası

Allah bu son uçak kazasında ölen 57 vatandaşımızın taksiratını affetsin , kendinelerine gani gani rahmet ve yakınlarına teselli versin. O uçakta bir yakınım yoktu ancak olduğunu varsayarak ve de bu iki gün içindeki tv , gazete ve özellikle internet haberlerini takip ederken. Olayın kazadan , bir acı olmaktan çıkıp , habercilikle alakası olmayan bir reyting malzemesi haline dönüşmesini büyük bir teessüfle izledim. Sanki bir film seyrediyorduk , aslında ölen kimse de yoktu çünkü acı bizim ocağımıza düşmemişti. Bizler tv mizin , bilgisayar ekranımızın başında oturmuş , editörlerce düzenlemiş haber süslü bir senaryoyu izliyorduk. Komplo teorilerinden, Dan Brown a kadar bu habere olan ilgiyi arttırmak için neler yapılmadı ki. İnternette bile uğrayanları siteye bağlamak için “AZ SONRA” kalıpları kullanıldı.
Kendinizi bu ölen vatandaşlarımızın akrabaları , yakın dostları yerine koyun bu haberler sizi nasıl etkilerdi ?
Acıyı ve ölümü reytingleştirmenin önüne geçebilecek bir şey var mı ?

sabıkalı uçak: md 83

atesadam | 30 November 2007 19:37

md 83
md 83

türkiye’yi yasa boğan uçak faciasının öznesi, Mcdonnell Douglas 83 tipi bir uçak. atlasjet’in World Focus Havayolları’ndan kiraladığı uçak, hiç masum değil. daha önce yaşanan birçok uçak kazasının öznesi de yine bu uçak: md 83

md 83

1980 yılından beri havalarda süzülen bu uçaklar, 130 ila 172 kişilik kapasiteye sahip. halen american airlines, alitalia ve delta airlines gibi havayollu şirketlerinin kullandığı bu uçağın, 1999’da üretimine son verilmişti.