bildirgec.org

halay hakkında tüm yazılar

Anadolu Ateşi ile Yanmak…

07ebru | 16 July 2008 11:48

Hemen hemen her ilimizin kendine ait kültürü,sosyal yapısı ve halayı vardır,izlerken bile yorulduğumuz Karadeniz yöresinden tutun da en ağır olanı bile izleyenlere ziyafettir.Mesela Tokat Yöresinde “Ağırlama” bölümü oyunun en yavaş bölümüdür. Peşinden “yanlama” bölümü başlar. Son olarak hızlı bölüme geçişe de “Yelleme” derler.Horon olayı ise müthiş bir performans ister,izlemesi zevkli ama araya katılıp bende iki horon tepeyim desek tepildiğimizde kalırız.Elazığ Halk Oyunları “Halay Bölgesi” içinde hareketlilik açısından diğer il ve bölgelere göre ağır ve estetiktir.Nedeni ise halay için kullandıkları klasik sazların Türk Sanat Müziğine yatkın olmasından diye bir görüş hakimdir.

Kültürel İşkence

kadirgunay | 14 August 2007 13:43

Örf ve adetlerine düşkün olduğumuz her halimizden belli olan bir milletin aslında. Hoş onların bazıları olmasa birlik ve beraberliğimiz konusunda bazı şüphelerimiz olmuyor değil. Ama bugünkü olay biraz farklı… Her zaman ki gibi akşam saatleri ve yine evimde sigaramı yakmış, kahvemi almış uzun zamandır izlemek istediğim “The Birds – Kuşlar” isimli BBC yapımı belgeseli izlemek üzere odamda tam tesisat ayarlanmış şekilde bulunmaktaydım. Fakat ne varki apartmanların bile 20 metre aralıkla yapıldığı, çok küçük olmasa da küçük bir sokakta bulunan evim birinci katta… Sokakta konuşalan hemen hemen herşeyi duyabildiğim gibi biraz başımı kaldırmamla beraber konuşma içerisinde olan insanları da görebiliyorum. İşte tam herşey hazır belgesel aksiyonuna başlayacağım sırada sokaktan kopan gelen ve kulaklarımın içine bir çığlık gibi yerleşen o elektro gitar sesi ile bütün dünyam değişti. Tüm planlarım altüstü oldu ve aklım yerinden kaçtı. Sebep düğüne hazırlık olan kına gecesi denilen eylemin sokak versiyonu…

Anadolu Ateşi hakkında ne düşünüyorsunuz?

cossack35 | 25 April 2007 19:00

Benim şahsi görüşüm zeybek oynamaya başladığımdan beri Anadolu Ateşi’nin modern dans-zeybek sentezinden tat alamıyorum. Tamam onların amacı halk danslarına yoğunlaşmak değil, modern dansla bizim ezgi ve figürlerimizi birleştirmek… Ama yine de ikisine de ulaşılamadığı gibi oyunlarımızın özünde biraz değişime neden olduklarını düşünüyorum. Yöresel kostümler giyen iki dansçı birkaç dakikalık şovdan sonra yerini modern dansçılara bırakıveriyor. Bizim oyunlarımıza tat katan bir yerde kostümdür zaten. Beyaz gömlek siyah pantolonla oynanan zeybek, bizlere aynı etkiyi verebilir mi? Hepsinin emeğine sonsuz saygım var kuşkusuz ama ben başlarında kukula ile horon tepen, cepkenle zeybek oynayan, şalvarla halay çeken, kalpakla kafkas oynayan anadolu ateşi dansçılarını görmeyi tercih ederim… Bu da benim düşüncem…