bildirgec.org

güney kore sineması hakkında tüm yazılar

Doğuştan Yönetmen…

hurie | 22 June 2010 10:38

Bazı insanlar mesleklerini seçmez meslekleri onları seçer,yani doğuştan o mesleğe yatkınlıkları vardır.Eğer yönetmenlikte
bir meslekse ve özel bir meslekse Kim ki-Dukdoğuştan bu mesleğe ait özel bir insandır.Yönetmen olacak yeteneği doğumuyla tanrı ona vermiştir.O hiç sinema eğitimi almamış bir yönetmen.Kendine has bir tarzı,anlatımı var.Dedik ya doğuştan yönetmen aslında.

Kim Ki-Duk, 20 Aralık 1960 ‘da Güney Kore Bonghwa’da Kyungsang’ın kuzeyindeki bir taşra köyünde doğdu.Tarım eğitimi veren bi okula gönderildi,maddi sıkıntılardan dolayı yarıda bıraktı,bir fabrikada işçi olarak çalışmaya başladı ardından da deniz kuvvetlerine katıldı ve 5 yıl çavuş olarak görev yaptı ve iki senelik bir rahiplik geçmişi de var.Farklı insan gruplarından edindiği tecrübeleri ile parise gitti ve sanat eğitimi aldı.Giderken sadece bir uçak bileti alacak parası vardı ve Pariste sokak ressamlığı yaparak geçimini sağladı.Karakterlerinin keskinliği eleştirenleri rahatsız etmişsede bu yönetmenin yeteneğine karşı duramamışlardır.Dünya çapındayankı uyandırıp,kitlelerin beğenisini kazanan,gittiği her festivalden ödül toplayan yönetmene kendi milleti sırt çevirmiştir.Buda ilginç adamın,ilginç hayat hikayesinin bir parçası olsa gerek.Kendine has,sözleri yok sayan tarzı izleyicilerin sabrını zorlarken kendine de öylesine bağlamıştır ki,filmlerini izlemeye başlayan yarıda bırakıp gidemez.

KIM KI –DUK / İKİYE AYRILMIŞ BİR ÜLKENİN TEK VE KOCAMAN KALBİ (1)

sahaf1976 | 03 July 2009 09:58

KIM KI_DUK
KIM KI_DUK

Organize İşler filminde Üzeyir karakterini filmdeki tüm karakterlerden daha fazla sevmemin nedeni Süpermen Samet ile aralarında geçen konuşmadır. “Üzeyir abi sen dilsiz değilsin. Niye hiç konuşmuyorsun?” diye sorar Samet. Yıllar geçmesine rağmen unutamadığım şu cümleyi söyler Üzeyir, “Bir ara çok konuştum, hiç faydasını görmedim. Bıraktım.”
Ne büyük bilgeliktir insanın bunun ayrımına varması. Küserek, acıyarak, kaçarak bir savunma biçiminde değil anlayarak, sindirerek tercih edilmiş bir suskunluk. Konuşan Türkiye’nin kısacık bir zamanda, ağzı olan konuştuğu için, Labarba yapan Türkiye’ye dönüşmüş olmasının ilacı belki de suskunları anlayabilmek, susmayı öğrenebilmektir. Evde, okulda, vapurda, sokakta, tiyatroda, bağıra bağıra ve sanki dünyanın en müreffeh ülkesinin imtiyazlı vatandaşlarıymışız gibi kahkahalarla konuşmamızın altında yatan o toplumsal hastalığı teşhis ve tedavi etmek zorundayız. Akıl sağlığımız biz söz sıkarak zamanı öldürmekle meşgulken ellerimizin arasından kayıp gidiyor oysa. 3. sayfaların cinnet ve cinayet haberleriyle doğru orantılı bir gürültü toplumu oluyoruz. Susan Türkiye istediğimden değil elbet, boş konuşan Türkiye’den yorulduğumdan…

KIM KI_DUK
KIM KI_DUK

Suskunluğu tercih etmiş, hiçbir yere bağlı olmayan, gittiği her yerde hep misafir, hep sürgün olan birinin en kolay yaptığı şeydir resim çekmek. Fotoğraf makinesiyle değil zihniyle çeker resimlerini. Dilini, kültürünü bilmediği sokaklarda gezerken sesleri, sözleri değil resimleri toplar cebine. Konuşarak tüketmez içindekileri. Egolarını, hırslarını, korkularını da ehlileştirmiştir o, bu sayede mümkündür susabilmek.

20 Aralık 1960’ta Güney Kore’de bir taşra köyünde dünyaya gelen Kim Ki-Duk işte bu susan ama biriktiren insanlardan oldu. Çocukluğunun oldukça haşarı geçtiği biliniyor. Dokuz yaşındayken ailesiyle birlikte Seul’e taşınmış olmasıyla büyük şehir kavramıyla tanışmış oldu. Ailesinin ekonomik olarak güçsüz olması sebebiyle kısa sürede meslek sahibi olması gereken Kim Ki-Duk büyük şehirde tarım eğitimi verilen bir okula gönderildi fakat onu bu okula yönlendiren ekonomik sorunlar büyüyerek devam ettiği için okulu tamamlayamayarak ayrıldı.

OldBoy (2003)

lee ion | 08 July 2008 10:21

Old Boy – İhtiyar Delikanlı

Old Boy
Old Boy

Tür : Gerilim / Aksiyon
Yönetmen : Chan-wook Park
Senaryo : Chan-wook Park , Jo-yun Hwang , Chun-hyeong Lim , Garon Tsuchiya Yapım : 2003, Güney Kore , 120 dk.
Oyuncular : Min-sik Choi (Dae-su Oh) , Ji-tae Yu (Woo-jin Lee) , Hye-jeong Kang (Mi-do) , Dae-han Ji , Dal-su Oh (Byeong-ok Kim) , Su-hyeon Kim , Seung-jin Lee

Old Boy
, 2003 Güney Kore yapımı bir filmdir. Yönetmen Chan-wook Park, ayrıca filmin senaryosunuda yazmış. Oldukça etkileyici bir senaryoya, sürükleyici bir kurguya sahip olan filmi mutlaka izlemelisiniz.

Chan-wook Park
Chan-wook Park

Filmin konusundan bi haber olanlar için, kısaca bahsetmek gerekir: Baş kahramanımız Dae-su Oh

Dae-su Oh 15 yıllık intikamını alıyor
Dae-su Oh 15 yıllık intikamını alıyor

, çenesi düşük, kendini bilmez, hovarda bir adamdır. Bir gün kendini karanlık ve küçük bir hücrede bulur. Oraya neden kapatıldığını bilmeyen Dae-su Oh’un, dünyayla bağlantısı küçük bir televizyondur. Haberlerde karısının öldürdüğünü duyunca olayla alakalı olduğu düşünüldüğü için kapatıldığını anlar. Dışarı çıktıktan sonra kendini hapsedenlerin peşine düşecektir.
Film birçok ödül almıştır. Güney Kore yapımı film batı sinemasının da dikkatini çekmiş Cannes başta olmak üzere bir çok festivalden ödül toplamıştır (toplam 16 ödül ve 10 adaylık ). Film 2004 CannesJüri Büyük ödülünü kazanmıştır.
Son olarak OldBoy, midenize inen bir yumruk gibi etkili.. Bir sinemasever : “her bir hücrenizi sinemayla doldurup patlatan filmdir bu.” demiş. İzleyenlerin film hakkında uzun yorumları mevcuttur.. Bugüne kadar çekilmiş en iyi intikam filmidir ayrıca sırf sonu için bile izlenebilir.
Film IMDB ‘nin Top 250 filmler listesinde 8.3/10 puanla 114. sırada yer almaktadır.İzlemeyenler kaçırmasın..

A MOMENT TO REMEMBER – HATIRLANACAK BİR ANI

ggecim | 15 June 2008 13:17

İnsan beyni bazen öyle şeyleri unutur ve öyle şeyleri hatırlar ki, buna şaşırıp kalırız bazen.Mesela an gelir dedenizin ismini, hatta babanızın ismini bile unutabilirsiniz. Anlık hafıza kayıpları insanı çaresizliğe de düşürebilir.
Beyinin hala nasıl çalıştığını tam olarak çözememiş insanoğlu, nasıl durabildiğini de anlayamamıştır.
İşte, konusunu aşktan ve anılardan-hafızadan alan, A moment to remember – Hatırlanacak Bir Anı, kendisi de birkaç filme konu olmakla birlikte türünün en iyi örneklerinden.