bildirgec.org

duyma hakkında tüm yazılar

Meniere Sendromuna teknolojik tedavi!

Beacool | 06 November 2010 13:19

Meniere hastalığı, iç kulak sıvılarının mikrobiyotik oluşumlar ile aşırı miktarda artması veya aşırı miktarda azalması durumunda hastaya denge kaybı ve işitme güçlüğü yaşattıran bir çeşit hastalıktır.” denilerek tanımlanmış Meniere Sendromu. İleri yaş sahibi kişilerde sıkça rastlanan ve hayat kalitesini ciddi orada etkileyen rahatsızlıkların sıkça görülenlerinden…

Kohlear implantı
Kohlear implantı

Şu ana kadar çeşitli tedavi yöntemleriyle rahatsızlığa çözüm aranmış olsa da ameliyat riskini göz önüne almazsanız kesin bir sonuç veren tedavi henüz bulunamadı. Ama Washington Medical Center üniversitesinden gelen haberle bu durum değişecek gibi duruyor. Kohlear implantıyla kulağın işlevini yitirmesi ya da azalması durumu olmaksızın semptomların giderilmesi üzerine çalışan bilim adamları olaya cerrahi ve kimyasal çözüm yerine teknolojik yaklaşmayı seçmişler.

Masaj ve Görme Engeli

wowo | 21 April 2010 15:16

Eski yazılarımdan “engelsiz dershane“de Tr’de görme engelliler için yapılan uygulamalardan birinden bahsetmiştim. Şimdi ki yazımda ise; Çin’de yaygın olan bir konudan bahsetmek istiyorum..

Çin’de yaşayan her engelli birey gibi görme engellilerinde ücretsiz olarak yararlanabildiği kurslar var. İsteyen her görme engelli verilen eğitimlere katıldığında, dokunma duyularının gelişmişliğinden yararlanılarak masör veya masöz oluyor ve çalışmaya başlıyor. yaptıkları işte en iyi olduklarını bilmek onları çok onore ediyor ve özgüvenliler.
bazı hastalıkları masajla tedavi bile ediyorlar !

işitsel algı

denizkar | 17 April 2009 20:29

Günlük yaşamımızda insan seslerini bozan veya karıştıran birçok durumla karşı karşıya geliriz, ama çoğu zaman söylenenleri sorunsuzca anlayabiliriz. Bunun nedeni, beynimizin kayıp ses parçalarını otomatik olarak yapıştırmasıdır, bu olgu “işitsel restorasyon” olarak adlandırılır. O kadar etkilidir ki bazı durumlarda kayıp seslerin gerçekten orada olmadıklarına inanmak zordur.

Bu olgunun güzel bir örneğini Makio Kashino’nun geçtiğimiz yıl yayımlanan çalışması göstermektedir. Kashino önce “Do you understand what I’m trying to say?” cümlesini kaydetmiş daha sonra da cümlenin içinden belirli kısımları kesip yerine sessiz parçalar koymuş. Bu durum cümleyi sanal olarak anlamsız hale getirmiştir. Fakat bu boşlukları sessiz parçalar yerine yüksek bir parazit sesi ile doldurduğunda cümlelerin mucizevi bir şekilde anlaşılır hale geldiğini keşfetmiş. (Acoustic Science and Technology, vol 27)

Kashino, duyduğumuz seslerin gerçek seslerin birebir kopyası olmadığını belirtiyor ve beynin boşlukları gelen bilgiye göre doldurduğunu söylüyor. Kashino’nun ses dosyalarını bu adresten dinleyebilirsiniz.

Beyniniz Şu an ne yapıyor?

bahard17 | 23 January 2008 00:29

Şimdi beynimizin içine ufak bir yolculuk yapacağız
birlikte. Siz bu yazıyı okurken beyninizin hangi kısmı çalışıyor hiç merakettiniz mi? Peki ya konuşurken yada hareket ederken nasıl davrandığını ve hangi bölümlerinin anlama ve kavrama bölgesi olduğunu. İşte buradan beynimizle ilgili bilinmeyenleri öğrenebilir ve davranışlarınızla ilgili beyninizin hangi kısmı görebilirsiniz.

Gözler de Duyarmış…

sirkupu | 17 February 2007 09:25

Göz
Göz

Prof. Hugo Fastl, yaptığı araştırmalar sonucu, insan gözlerinin de kulaklar gibi sesten etkilendiğini ve duyabildiğini öne sürdü. Münih Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Hugo Fastl, yaptığı araştırmalar sonucu, insan gözlerinin de kulaklar gibi sesten etkilendiğini ve duyabildiğini öne sürdü. Gözlerin sesi algılamada önemli bir rol oynadığını öne süren Prof. Fastl, öğrencileriyle yaptığı deneyde gözlerin açık yeşil renkli beyaz renkli trenlerin sesini daha az algıladıklarını tespit etti.

Daha sonra öğrencilerine koyu parlak veya kırmızı renkteki trenlerin görüntülerini seyrettiren Fastl, öğrencilerin tren gürültüsünü daha fazla algıladıklarını belirledi. Prof. Hugo Fastl, ‘Yaptığımız deneylerden çıkan sonuca göre, görmenin ses frekansıyla ilgili önemli bir bağlantısı bulunmaktadır’ dedi.
Kaynak:www.gencbilim.com