bildirgec.org

dilbilgisi hakkında tüm yazılar

‘konuşmak’ kelimesinin kökü nedir?

sinjob | 13 March 2010 14:15

Türkiye
Türkiye

Lise yıllarımda en çok sevdiğim ders Türk Dili ve Edebiyatı idi.Bu süre içerisinde,Türkçe kelimelerin ve Türkçe‘ye yabancı dillerden gelmiş kelimelerin köklerini araştırmak, benim için vazgeçilmez bir zevk olmuştu.Üniversite yıllarında devlet yurdunda kaldığım dört senenin, son ikisini Gagauz,Tatar ve Azeri Türkleri ile geçirdim.Grup içindeki muhabbetler genelde dil üzerinde yoğunlaşırdı.Yine bu muhabbetlerin birinde ‘konuşmak’ kelimesini yalnız Türkiye Türklerinin kullandığını farkettim.

Kırım Türkleri
Kırım Türkleri

Tatarca‘da ‘konuşmak’ değil,laf etmek;Gagauzca‘da söyleşmek,laflamak kelimeleri kullanılıyor ancak bir ayrıntı var, Gagauz dilinde konuşmak kelimesi yalnızca oturularak yapılan muhabbetler için kullanılıyor.‘Konuşmak’ fiilinin kökünün konmak olduğunu ve işteş bir kelime olduğunu anladım.Yani, ‘kon-uş-mak’. Bir yere konarak(oturarak),karşılıklı yapılan söyleşi.

Doğu Türkistan
Doğu Türkistan

Yabancı dillerden gelmiş fakat Türkçeleşmiş kelimeler,aslından geriye bir şey bırakmayacak şekilde Türkçe’nin içinde adeta erimişlerdir.Örneğin;‘Çeyrek’ kelimesinin ‘çar-ı yek’‘ten yani Farsça asıllı dördün biri tamlamasından geldiğini biliyor musunuz?

Azerbaycan
Azerbaycan

Çeyrek kelimesini de Anadolu Türkleri kullanır.Örneğin,Kırgız ve Kazaklarda ‘dördünbır’ kelimesi kullanılır. ‘Hafta’ kelimesi yine Farsça asıllı ‘hefte’ yani ‘yedilik’ demektir. Hakeza ”Sehpa” kelimesi,Farsça kökenli ve üç-bacaklı anlamına gelen tamlamadan gelmiştir.”Çardak” kelimesi,çar-dak yani dört-direkli demektir.

Kırgızistan
Kırgızistan

İnternet’ten İngilizce Öğreniyorum

LeBron | 03 July 2009 11:53

okul döneminde 4. sınıftan itibaren başlayan ingilizce eğitimi, genel liselerin 4 yıl olması ve hazırlık sınıfının ortadan kalkması ile ingilizce derslerinin haftalık ders saati artmıştır. (*)

eğitim sistemimiz ingilizce öğretimi konusunda yeterli mi bilemiyorum ama eft dil okulları’nın yapmış olduğu araştırma (*) ülkemizde ingilizce bilenlerin oranının %1 olduğu belirtiliyor. durum böyle olunca okul hayatı boyunca verilen eğitimin yeterli olup olmadığı akıllara geliyor.

i̇nternet‘in popüler bir hale gelmesi ile internet üzerinden özellikle arama motorları aracılığı ile aradığımıza kolayca ulaşabiliyoruz. i̇nterneti eğlence amacıyla kullananlar olduğu kadar eğitim için de kullananlar küçümsenmeyecek derecededir.

popüler arama motorları ve sonuçları:

ingilizce öğrenebilmek için internet ve özellikle arama motorları çok büyük bir nimet

  • yahoo: aynı şekilde diğer popüler arama motoru yahoo‘da ise yaklaşık 230.000 sonuç bulunuyor.

ingilizce öğrenenlere bir kaynak site: Agendaweb

biSGen | 27 June 2009 14:30

agendaweb
agendaweb

bu sitede ingilizce öğrenenlere faydalı olacağına inandığım epey bir döküman var.
Sözgelimi ; alıştırmalar, egzersizler, fiiller, kelime bilgisi, şarkı ve videolar, flashcards, fonetik, vb…

üstelik ücretsiz de.
faydalı olması dileklerimle…

ingilizce öğren

beyrek | 02 April 2009 17:01

ingilizceye yeni başlayanlar için hazırlanmış harika bir siteyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
ingilizce.tk, ingilizceye bir yerden başlayayım diye düşünenlere yardımcı olabilecek bir site. bu sitede; dilbilgisi, (ingilizce zaman kipleri, sıfatlar, düzenli ve düzensiz fiiller…) kelime bilgisi, (zıt anlamlı, iş terimleri, ülkeler, meslekler, renkler, zaman, hayvanlar, hastalıklar,…), günlük hayatta sıkça kullanılan kelimeler ve sorular yer alıyor.
sitede ayrıca, ingilizce chat, ingilizce hikayeler, ingilizce sözlük ve ingilizce cümle çevirici de bulunuyor.

Formlarda imla kontrolü yapmak

zee | 11 February 2008 09:00

Arkadaşlar aradım sağlıklı bir imla kontrolü yapan bir script bulamadım. Bildiğiniz dilbilgisi ve imla kurallarını kontrol eden php ya da javascript bir script var mı ?

Yoksa nasıl yapılabilir ? Bilenler var mı ?

ayrı yazılan de ler delsin, mi ler mimlesin sizi.

OguzKagan35 | 20 October 2007 14:42

Nokta ve virgüllerden sonra bir boşluk bırakmaya, dahi anlamına gelen deleri ayrı yazmaya dikkat etmenizi rica ediyoruz.

aynen böyle yazmış pilli yönetimi yazı gönderme mekanında. iyi güzelde kardişim, bitişik ve ayrı yazılan de lerin canı can da, ki lerin ki patlıcan mı? peki soru edatı olan mi ler? madem dilbilgisi dersine giriş yapıyoruz, şunu güzelce yapsanıza! de lerle deldirip mi lerle mimletmeyin kendinizi bana. aklıma gelmeyenleri de ekleyin bi zahmet.

yönetim sana sesleniyorum. bakma sağına soluna, sensin işte sorumlu, sen.

heceliyoruz… bil-dir-geç…

lombak | 07 February 2007 16:41

pek sevgili günlük.. biliyorum beni pek sevmezsin. bu da zaten sana yazdığım ilk yazı. hakkın var yani bana küsmeye..
aklıma eski günler gelince yazmak istedim birden. ne güzeldi di mi günlük eskiden buralar. tabi bu hali de çok cillop. benimkisi de zaten ince bir sitem değil sadece nostaljik bir hüzün.. o kadar..

konu; bildiri sonrası yorumları arkadaşlar..
resmen, belli bir süredir bildirgeç‘in jargonu haline geldi bu hatalı bildiriler altındaki “ilk-bakışta-soğuk-görünen” hata uyarı mesajları.. hatırlıyorum şöyle 2-3 yıl önce yoktu böyle şeyler burada. aşk-ölçerimiz vardı hatta ne güzeldi.. ne güzel sevişiyorduk..