bildirgec.org

dijital müzik hakkında tüm yazılar

Popçular ceplerini nasıl dolduruyor?

| 25 October 2009 11:28

İnanın hafife o kadar çok mim olarak yazı yolladım hiçbiri yayınlanmadı. Baktım olmuyor bir yazım çıkmadan şurdan şuraya gitmem diyerek inat ettim. Sonunda burdan bir büyüğümüzün tavsiyesine uyarak eğitimini aldığım, konu olan müzik ile alakalı bir yazı yazıyim dedim…
Halkımız her konuda kandırıldığı gibi müzik dinleyicisi olarak baktığımızda da malesef kandırıldı,kandırılıyor ama tabiki birilerinin de cepleri doluyor…
Halkımız; ne sentez anlayışı ile çalışan Türk bestecilerinin çoksesli eserlerine, ne de klasik Batı müziği eserlerine beklenen ilgiyi göstermez. Aksine, radyolardaki Arap müziği yayınları ve Mısır filmleri, halkın ilgi odağı haline gelir ve sonraki yıllarda oluşan müzikal beğenide arabesk soundunun gelişiminde de önemli bir milat olarak görülür. Türk popçuları perküsyon bilmediklerinden, Feyruz ve Ümmü Gülsüm gibi, seslerini Akdeniz’den neredeyse bütün dünyaya duyurabilmiş olan kadın şarkıcıların repertuvarları ile idare etme yoluna gitmişlerdir.
Mesela bakın,Feyruz ve Rahbani kardeşlerin birlikte oluşturdukları repertuvar özellikle Ajda Pekkan ve Ferdi Özbeğen tarafından yıllarca halkımıza yutturulmuştur. Dizi filmlerin müziklerine gelince orada da tam bir emek hırsızlığı yaşanıyor…
Popçularımızın bulunmaz birer maden olarak yıllarca emeklerini hiç utanmadan çaldıkları dünya müzisyenlerinin isimlerini veriyorum; Ara Dinçkiyan, Manos Loizos, Manolas Hadjidakis, Elias Rahbani,Rahbani Brothers, Muhammed Abdülvahab…
Müzik dediğimiz nedir ki, üç ögeyi barındıran sesler dizini değilmidir; Ritm,müzik,armoniden ibarettir basit haliyle.
Mesela yakın ve en popüler örneği Serdar Ortaç dır…Bunun yaptığı ise tamamen miskin ve cahil işi bir müziktir. Bakın çok az bir müzik eğitimi almış bir kişi bile bu şarkıcının müziğinin kabasını, yani mastering öncesi hallerini çıkarmak için onbeş dakika uğraşsa yeter bile… Çünkü Serdar Ortaç, müziği genelde sequencer’a ve dijital synthesizler’a dayanır. O yüzden çok kısa zamanda yapılandırılacak bir müziktir. Zaten sanatçı müziğinde ses deformasyonları ve glitch gibi öğeler de kullanmadığından peynir ekmek gibi sözde beste yapabilmektedir…
Diğerlerinin farkı varmı sanki. İstisnalar da var tabi,ama onlar da sadece karınlarını güç bele doyurabilmekte ya da yurt dışında çalışmalar yapabilmekteler.( Ömer Faruk Tekbilek gibi..)

Güneş Enerjili Hoparlör: Gramo Speakers

hoodly | 25 June 2009 15:52

Finli endüstriyel tasarımcı Pekka Salokannel Gramo adlı hoparlör konseptini tasarlamış. Esin kaynağının ise gramafon olduğunu belirtmiş. Dijital müzik yaşam tarzına uygun olarak hazırlanan bu özel tasarım hoparlörler enerjisini tamamen güneşten alıyor. 5 parçadan oluşuyor ve fotovoltaik panel olan 3 tanesi ise çevre dostu enerji üretimi ile hoparlörünüzü laptop, ipod yada masaüstü bilgisayarınızda rahatlıkla kullanmanıza imkan veriyor.

Güneş Enerjili Hoparlör: Gramo Speakers
Güneş Enerjili Hoparlör: Gramo Speakers

Analist: 2009’da Müzik CD Satışı Sona Erecek

admin | 30 December 2008 22:46

Özellikle dijital medya alanında yatırım yapan şirketlere yönelik yaptığı analizlerle adından söz ettiren Gartner, müzik CDlerine yönelik bir öngörüsü ile haber sitelerini işgal ediyor. Yapılan analize göre 2009 yılının sonunda müzik cd satışı sona erecek ve tüm içerik dijital olarak pazarlanacak.

Zannımca biraz erken bir öngörü olsa da, rakamlar benimle aynı fikirde değil aslında. 2005 yılının sonunda ABD’de fiziksel medya ürünleri satışının %91’ini CD oluşturuyordu. 2007 yılının sonunda bu oran %77’ye geriledi. Bu yıl daha da gerilemesi ön görülüyor.

Bang & Olufsen’den BeoSound 5

serversistemci | 12 November 2008 23:42

Bang & Olufsen' den BeoSound 5
Bang & Olufsen’den BeoSound 5

Bang & Olufsen’den BeoSound 5 dijital müzik sistemi. LCD ekranı, şık tasarımıyla BeoSound 5 evinizde görmek isteyeceğiniz bir zamazingo.

Bang & Olufsen' den BeoSound 5
Bang & Olufsen’ den BeoSound 5

10.4″ 1024 x 768 LCD ekranı, 500GB müzik depolayabilme kapasitesi, USB 2.0, HDMI/DVI bağlantısı, WMA, WMA Lossless, MP3, WAV, ASF ve AAC, ASX ve M3U, MPEG, MPE, MPG, AVI, WMV ve VFW formatlarını destekleyen ürünün 500GB kapasiteye yaklaşık 28.000 şarkı aldığı belirtilmiş. Mart 2009’da piyasaya çıkması beklenen Bang & Olufsen BeoSound 5 sistemin fiyatı ise £3,500 ($5,377) olarak belirtilmiş. İlgili habere bakmak için.

TENORI-ON

yorgunscu | 31 August 2008 19:10

TENORI-ON
TENORI-ON

Tenori-on müzik ile uğraşmayı sevenler için Toshio Iwai ile Yamaha‘nın birlikte geliştirdikleri bir ritim aracı olarak karşımıza çıkıyor. 16×16 led butonları ile katmanlardan oluşan 6 farklı modu ( Score Mode, Random Mode, Draw Mode, Bounce Mode, Push Mode, Solo Mode ) bulunan bir araç. Tenori-on’u mixer, stereo sistemler ile bilgisayar ve diğer bir tenori-on’a bağlamakta mümkün. 3 adet “AA” pil ile çalışan alette SD kartta kullanılıyor. Elektronik müzik sevelerin ilgisini çekebilecek bir ürün Tenori-on. Ayrıca Björk te turnelerinde tenori-on ı kullanıyormuş. Tanıtım videosunada buradan bakabilirsiniz.

2007’de Dijital Müzik Piyasası

fcfc | 26 January 2008 11:17

Uluslararası Fonografik Sanayi Federasyonu (IFPI) 24 Ocak’da Dijital Müzik Raporunu yayınladı. Rapor 2007 yılına ait dijital müzik piyasasının bir analizi sayılır. Haberin çok kısa ve ayrıntısız Türkçe versiyonu için buraya bakabilirsiniz. IFPI’nin sayfasındaki Orijinal haber içinse buradan buyurun.

Ben kısaca bazı başlıkları vereceğim:
• Dijital müzik satışları 2007 yılında yaklaşık %40 artarak 2.9 milyar dolar civarına ulaştı.
• Avril Lavinge’nin Girlfriend adlı şarkısı 7.3 milyon defa indirilerek 2007 yılında listenin başında oldu.
• Dijital satışlar toplam pazarın yaklaşık %15’ine tekabul ediyormuş
• On milyonlarca korsan dosya paylaşımı yapılmış ki bu lisanslı satılan müziğin yaklaşık 20 katı civarındaymış.
• 500’den fazla yasal müzik servisi varmış ve bunlar 6 milyon şarkıyı satışa sunuyorlarmış
• Birleşik Krallık (İngiltere bölgesi) Avrupa’da mobil müzik sektöründe ilk sırada
• Güney Kore dijital müziğin, fiziksel müzik satışını yendiği ilk yer.

TTnet’ten yasal müzik

blaspheme | 02 December 2007 21:34

Arda Kutsal‘ın yazdığına göre -gerçekleşen seminerlerin kaynaklığında- TTnet 2008 yılından itibaren kullanıcılarının yasal müzik indirmelerini sağlayacak bir proje üzerinde çalışıyormuş.

TTnet’in özellikle yıl içinde yaptığı büyük indirim çok konuşulmuştu.Daha sonra TTnet’in milyar dolarlarla ifade edilen yatırımlarının 2008 yılında gerçekleşeceği söylenmişti.

Haberin detayları için:Webrazzi-1,Webrazzi-2
Türkiye’de hali hazırda yasal müzik indirimine izin veren kaynaklar:
Power Clup
E-kolay Müzik

MP3’ler için Otomatik Etiketleme: MusicBrainz

ecrivain | 01 August 2007 13:02

Dijital müzik çağında artık herkesin oldukça geniş bir MP3 arşivi var. Müziğimizi bilgisayarımızda ya da taşınabilir MP3 çalarlarımızda dinlemeyi seviyoruz. Ancak, dinlediğimiz parçanın albüm, sanatçı ve parça bilgilerini gösteren ve ID3 tag olarak bilinen etiketler genellikle ya eksiktir ya da hiç yoktur. Arşivimiz ne kadar genişse, bu bilgilerin eksikliği ve elle doldurulması da o kadar can sıkıcı bir durum haline gelir.

İnternette, bu sorunu arşivimizdeki MP3’leri otomatik olarak etiketleyerek çözen pek çok program bulmak olası. Bunların en başarılılarından biri de MusicBrainz:

Arama motorlari ne kadar guvenli?

ratta | 05 June 2007 18:50

McAfee Site Advisor’in incelemesine gore arama motorlari ile ulasilan sonuclarin guvenligine suradan ulasabilirsiniz. En guvenli site sonuclarini veren arama motoru AOL. Onu google, ask, msn ve yahoo takip ediyor. Arama motorlari ile ulasilan sonuclarin guvenligi ise genel olarak gecen seneye gore daha guvenli. Ancak sponsor site sonuclarindaki guvenlik halen istenilen duzeyde degil. Guvenligi zayif sitelere en cok dijital muzik aramalari sonuclarinda rastlaniyor, sonuclarin %19’u guvenli zayif siteler. Porno arama sonuclarinda guvenlik acigi olan sitelerin ise orani %9.

reactable

nihilanth | 30 November 2006 01:08

bu ilginç interaktif düzenekle dijital müzik şovu yapmışlar. düzenek şurada açıklanıyor.