bildirgec.org

actionscript 3.0 hakkında tüm yazılar

ActionScript 3 ( AS3 ) ile Facebook ta Paylaş Düğmesi

etabek | 30 June 2011 14:57

Merhabalar,

Hepimizin de bildiği gibi günümüzde her site facebook ile rakip olmak yerine facebook a eşlik ediyor. Yazdığımız yazıların yada yaptığımız işlerin daha hızlı duyulması için internet aleminde olmazsa olmaz şeylerden biri facebook da paylaş seçeneği!

İşte bu yazımızda Flash üzeride ActionScript 3 kullanarak içeriklerinizi nasıl paylaşacağınızı anlatacağız.

Facebook paylaşım seçeneği için sharer.php sayfasını kullanıyor. Bu adresin sistematiğine örnek verecek olursak;

1
http://www.facebook.com/sharer.php?u=<paylaşım adresi>&t=<başlık>

Yani sharer.php den sonra vereceğiniz argümanlarda u paylaşım adresinizin linkini ve t ise paylaşımınızın başlığını tanımlıyor. Bizim flash içinde yapacağımız ise sharer.php adresine bu iki değişkeni göndermek! Hepsi bu!

Haydi başlayalım 🙂

Logomuzu havai fişekle tanıtalım! (Flash AS3 + Flint)

kerimsarigul | 16 May 2011 10:43

BİLDIRGEC Havai Fişek Örneği
BİLDIRGEC Havai Fişek Örneği

Bugün Flash AS3 + Flint kütüphanesini kullanarak havai fişek efekti ile logomuzu gökyüzüne yansıtacağız. Biz burada yazı (BILDIRGEC) kullandık. Ancak siz .png formatında transparan özelliğe sahip herhangi bir resmi kullanabilirsiniz. Anlatımlarda Adobe Flash CS5 kullandım, programı İngilizce kullananlar vardır diye menü yollarını hem Türkçe hem İngilizce açıklamaya çalıştım. Ayrıca bazı ayarları resimlerle de göstererek işlemlerinizi kolaylaştırmaya çalıştım. İnşallah sonuç başarılı olacak…
Derse başlamadan önce sonucu görmek için Bildirgec Havai Fişek Gösterisitıklayınız…

Huzurlarınızda as3Writer

erolDemirer | 16 March 2010 12:52

Bir süredir üzerinde çalıştığın as3 Writer isimli program artık indirilmeye hazır. Program ActionScript’e yeni başlayanlar ve kod yazma konusunda zorluk çeken arkadaşlara yönelik. Tabi kod yazmayı sevmeyen arkadaşları da ihmal etmemek gerek. Programı çalıştırdıktan sonra yapacağımız seçimlere göre yazılması gereken kodları otomatik olarak oluşturuyor. Hatta oluşturduğumuz kod bloğu ile ilgili bir örneği de program içerisinde görme imkanı mevcut. Yani seçimlere göre kod bloğunu oluşturmakla kalmıyor, test etme olanağı da sunuyor.

ActionScript 3.0 Dijital Saat ve Takvim Yapımı

erolDemirer | 26 January 2010 15:59

Sistemin saat ve tarih bilgilerini kullanarak uygulamalarımızda tarihi ve zamanı gösterebiliriz. Sadece bu bilgileri göstermekle kalmayıp kullandığımız sembollerin açılarını değiştirebilir, günün belirli zamanlarında farklı mesajlar verebiliriz. Hatta biraz daha abartıp farklı arkaplanlar kullanarak gündüz ya da gece saatlerinde uygulamanın arayüzünün farklı görünmesini sağlayabiliriz. Buradaki sınır hayal gücümüze kalıyor. Eğer kullanıcının bilgisayarındaki saat ve tarih yanlış ise uygulamamızda ki tarih ve saatte yanlış görüntülenecektir. Bunun sebebi ise ActionScript’in İstemci Taraflı bir kodlama dili olmasıdır.

AS-3.0 timer sınıfı ve AS-2.0 setInterval sınıfı

rgulersen | 25 December 2009 13:23

Actionscript-2.0 da en çok kullandığım yapılardan birisiydi bu kod parçacığı
id=setInterval (”fonksiyon_ismi”,süre).
bir örnek verecek olursak zaman kontrolü aşağıdaki gibiydi.(Açıklamaları satırlarda belirttim)

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
var i:Number = 0;
function say() {
i++;
goster.text = +i;
//işlem 60 milisaniye aralıklarla 120 kez tekrar edecek aşağıdaki kod parçasına göre
if (i>=120) {
clearInterval(id);
//clearInterval ile id ismindeki zamanlayıcımızı sildik.
}
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
}
id = setInterval(say, 60);

ActionScript 3.0 while, do..while Döngüleri ve Kullanımları

erolDemirer | 17 December 2009 16:12

while döngüsüde kullanım olarak for döngüsüne benzer, fakat daha basittir. Kullanımı aşağıdaki gibidir:

while (koşul) {//çalışacak olan kod bloğu
}

Basit bir örnekle açıklayacak olursak;

var i:Number=0;

while (i<5) {//çalışacak olan kod bloğui++;
}

Örnekte ilk olarak bir değişken oluşturulmuş ve değer olarak 0 atanmıştır. while döngüsü içerisinde ilk olarak koşul yazılmış, sonrasında da kod bloğu yazılmıştır. Kod bloğunun içerisinde ilk olarak istediğimiz olayı gerçekleştirecek kod bloğunu yazıyoruz, sonra da değişkenimizin değerini arttırıyoruz. Böyece döngü koşul gerçekleştiği sürece yani değişkenin değeri 5’ten küçük olduğu sürece çalışacaktır.

ActionScript 3.0 Olaylar ve Olay Dineyiciler

erolDemirer | 17 December 2009 10:12

Olaylar ve Olay Dinleyiciler oluşturduğumuz uygulamara etkileşim kazandırarak işlevselliğin artmasını sağlarlar. En basit örnek olarak sahne üzerindeki bir butona tıklanması da bir olaydır fakat sadece butonlara özgü birşey olmadığını da bilmemiz gerekir. Zamanla ilgili işlemlerde, harici olarak yüklenen bir dosyanın yüklemesi bittiğinde ya da animasyonumuz bittiğinde vb. daha bir çok şey sayılabilir. Sahne üzerinde kullandığımız objeler üzerindeki hakimiyetimizin artmasını sağlarlar. Temel olarak olayları objelerin çevresinde bulunan diğer objelerle etkileşime girmesi olarak ta açıklayabiliriz. Olay dinleyicilerde bu etkileşimleri dinlerler ve belirlediğimiz etkileşim gerçekleştiğinde kod bloklarının çalışmasını ya da diğer olay dinleyicilerin tetiklenmesini sağlarlar.

ActionScript 3.0 Harici Dosyalar İçin Preloader Yapımı

erolDemirer | 07 December 2009 12:10

Dosyalarımız dışarıdan yüklemeye başladık, peki dosya yüklenene kadar kullanıcıya dosyanın ne kadar yüklendiğini gösteren bir preloader (önyükleyici) olsa nasıl olur? Yükleme yapılana kadar o alanın boş kalması yerine kullanıcıya görüntülemeye çalıştığı uygulamanın ya da görselin yüzde kaçının yüklendiğini gösterebiliriz.

klasorGoruntusu
İlk olarak çalışmalarımızı kaydedeceğimiz bir klasör oluşturalım. Bu klasörün içerisine yükleyeceğimiz dosyaları içeren bir klasör ve çalışma dosyamızı kaydedeceğiz. Bu örnekte bir imaj dosyası kullandığım için Gorsel isimli bir klasör kullandım. Preloader’ı oluştururken olay sınıfı olarak ProgressEvent ve Event olay sınıflarını kullanacağız. PregressEvent nesnesi yükleme işlemi başladığında (genellikle ses, görsel, swf vb.) veri göndermek için kullanılır. ProgressEvent, progress (yükleme, ilerleme) işlemleri ile ilgili bir Event nesnesi oluşturur ve bu nesneler olay dinleyicilere parametre olarak aktarılır. Event sınıfıının COMPLETE olayını kullanarak yükleme işleminin bitip bitmediğini kontrol edeceğiz. Şimdi preloader’ı oluşturmaya başlayalım.