bu bildiri serisiyle birlikte şirketler için kurumsal anlamlar ifade eden, küçük ama etkili bir yere sahip! logo yazı dizisine başlıyorum. Makale çevirileri ve kendi düşüncelerimle ortaya iyi bir malzeme çıkarmayı umuyorum. Herkese iyi okumalar 🙂Neden logo tasarımı ( logo tasarlamak) 5 dolar etmez?
Günümüz dünyasında logo tasarımı fazla önemsenmemekte, gereğinden az değer verilmektedir ve insanlar hala şirketler için güzel bir logonun ne kadar önemli olduğunu anlamamaktadır. İşte bu yüzden burada vurgulamak istediğim bir logo tasarımının neden 5$ etmeyeceğidir. Aşağıda en baştan başlayarak; ucuz işçilikten profesyonel tasarıma kadar olan süreci tanımlamaya çalışacağım. Logo Nedir?
Logonun ne anlam ifade ettiğini anlamak için logonun ne olduğunu bilmeliyiz. Wikipedia yardımcı olabilir mesela:

Amblem (Fransızca: emblème) (imlek, belirtke), bir fikri veya bir kurumu temsil eden görsel simgedir.Simge ile neredeyse eşanlamlı olarak kullanılsa da, daha kesin kurallarla belirlenmiş ve neyi temsil ettiğini kesin olarak bilinir.20. yy’ın sonlarından itibaren Türkçe’de görülen İngilizceleşme eğilimiyle, “logo” sözcüğü de amblem yerine sıklıkla kullanılır oldu.

You design this for me, and I will pay you if I like it. – This is not right. ( sen benim için tasarlarsın ben de eğer beğenirsem ücretini öderim) bu doğru değil. Dişçiye ya da hastaneye gittiğinizde muayene olmadan önce doktora şöyle diyebilir misiniz: “Sen önce beni tedavi et eğer iyi olursam parasını veririm”. Tabii ki mümkün değil. Ama günümüzde şartlarında özellikle Türkiye için söylemek gerekirse freelance çalışanlar için iş bittikten sonra ücret konusu başlı başına sorun teşkil ediyor. İşveren ya parayı vermiyor, emeğin karşılığı olanın aşağısını veriyor ya da bugün git yarın gel hesabı. Belki bu gibi durumlar için çalışanın hakkını koruyacak, onu savunacak sendika-dernek vs. kurulsa belli bir yaptırım olabilir mi bilmiyorum belki oluşum var benim haberim yok. Varsa beni de lütfen haberdar edin. Bu durum tasarım dünyasında her gün sıklıkla karşılaşılan ve çığ gibi büyüyen, hiç bitmeyecek gibi duran devasa bir sorun.5$ (Ucuz Logo)
Digital Point Forumlarında gördüğüm ilan:“Make a logo for the site ‘Spela Piano’. The meaning of that is Play Piano. This is a site where our members can learn to play piano online.”
Spela Piano için logo yapın: üyelerimizin online olarak piyano çalmasını öğrenebileceği bir site. Gelen cevaplara bakalım sizce hangisi kazandı?

Yukarıda gördüğünüz logolar hakkında kendinize şu soruları sorun:# Bu logoları nasıl tanımlıyorsunuz kaçını hatırlayabilirsiniz?# Yeterince etkileyiciler mi?# Renkler olmadan ne kadar efektif olabilir?# Şirketin karakterini ne kadar taşıyabilir, ne kadar uyumlu?# Yeteri kadar kaliteli ve tatmin edici mi?Bu soruların cevaplarını kullanıcılara bırakıyorum. Bir de aşağıda duran profesyonel olarak tasarlanmış logolara bakalım. Karşılaştırıp farkı anlayalım. Neden bu kadar farklılar?

profesyonel logo tasarımları
profesyonel logo tasarımları

1. Tasarım süreci: Sorularla ya da görüşme, röportaj yoluyla bilgi edinme, fikir alışverişinde bulunma.
2. Araştırma: Şirketin ihtiyacı olan çözümler üretme. Sadece o konuya odaklanma ihtiyacı.
3. Referans: Logo tasarımları ve trendleri yakından takip ederek onları harika iş çıkaranları kendine referans olarak görme. Algıda seçicilik.
4. Konsept ve Yaratıcılık: Yaratıcı, özgün eserler çıkarma isteği. Kendini geliştirerek yeni konseptler bulma hırs ve azmi.5. Yansıma: Uygulama sırasında belirli aralar vererek fikrin ve tasarımın olgunlaşma sürecinde yenilenme isteği.
6. Sunum: işte en önemlisi. yakın çeverenize yaptığınız eserleri gösterin (ya da birkaçını) onlardan olumlu, olumsuz tepkiler alın ama yeter ki gösterin.
7. Kutlama: Bira ,çikolata, uyku ya da yeni bir tasarıma başlama isteği seçim sizin.
Siz bunları hepsinin sadece 5$’a yapılacağına inanıyorsanız, durmayın devam edin. Sırf bu logo tasarımını yapabilmek için kullanılan program 700$. İnternet bağlantısı, yazıcı, kağıt sarfiyatı, ya da diğer programları saymıyorum bile.Graphic Design Blog’dan Tara 6 madde sıralamış:1. Bir logo, uzun ömürlü olmalı.2. Bir logo, orijinal olmalı.3. Bir logo, profesyonel gözükmeli.4. Bir logo, şirketi anlatmada ilk etkiye sahip olmalı.5. Bir logo, zamanı yansıtmalı ve bunun için tasarlandığını düşündürmeli.6. Bir logo, Kurumsallaşmanın başlangıç noktası olmalı.Şimdi tekrar o 5$ lık tasarımlara bir bakın bir de profesyonel olanlara. ve kendinize şunu sorun: “ Aradaki farkı görebildin mi ? , görebildim mi ? ”not: Çeviride bazı anlam hataları olmuş olabilir, yorumlarda düzeltilirse sevinirim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.