Geniş bir ailede yaşamayanlar için çay keyfi nasıl da basittir. Öyle ya, çayı demlemek için çaydanlık ve semaver kullanmak kimsenin aklına bile gelmez. Çoğu kez demlik poşeti kutulardan çıkarılır, sahalardaki yerini alır. Poşet çay hâkimiyetine sahip herkes, iple kısa süreli çok güzel hareketler sergiler. Derken dakikalar ilerler, hakem düdüğü çalmadan çay yudumlanmaya hazır hale gelir. Peki, tıpkı poşet çay gibi düşünülmüş başka bir demleme yöntemi var mıdır? İşte çocuklar, tam da şu anda “çay topları” diye bir başlık atalım ama buraya yazmayalım.

çay topu
çay topu

Çay topunu yapmaya kalkışanlar alüminyum, bakır, kromajlı çelik gibi metaller kullanmışlar. Amaçları her çay içen futbolcunun yaptığı gibi topu ağlarla değil, sıcak suyla buluşturmaktır. Topun içerisine çay konulduğuna göre, hedefe ulaşmak öyle çok zor değildir. Top yuvarlaktır, hakemler bizden yanadır. Ayrıca, delikli olan çay topumuzun yardımını hep göreceğiz. Çay topunun deliklerinden dem çıkmaya başlar, çay taneleri ise gol yollarında tıkanır. Böylelikle, çay tanesi olmayan bir dem elde edilir. Çay süzgecini kullanmaya gerek bile kalınmaz, süzgeç yedek kulübesindeki yerini alır.

bir çay aksesuarı
bir çay aksesuarı

kaynak: flickr easypickleSevgili çay tiryakileri, peki evde nasıl çay topu yapılır? İşte maddeler halinde tarifini verelim:
1. Bir tülbent üzerinden küçük bir kare parça kesin. Düz bir şekilde mutfak tezgahının üzerine bırakın.2. Çay yaprağını kaşıkla tülbentin tam ortasına bırakın.3. Kumaşı kenarlardan toplayıp top haline getirin.4. Şimdi de bir iple çay topunun ağzını sıkıca kapatın ki açılmasın.5. Ev yapımı çay topunu artık sıcak suyun içerisine bırakabilirsiniz. [Kaynak: make tea ball]Ülkemizdeki çay kültürü hakkında konuşulduğunda kimsenin aklına çay topu gelmez. Bu basit çay demleme aleti genellikle İngiltere ‘de kullanılır.