Mümtaz bir IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineering) üyesi olarak her ay aralıksız, ve istemesem de kapıma getirilen IEEE Spectrum dergisinden bugün ilginç bir ek çıktı. Her yıl belli sayıda alanında çığır açan elektrik ve elektronik mühendisi ve akademisyene verilen IEEE ödüllerini 2006 yılında alanların listesi. Otuz küsur sayfalık bir doküman. EE çok geniş bir alana yayıldığı için bir dolu ilgili ilgisiz insanın biyografisi de listenin içinde. Çalışanları ödül almış olan şirketlerden üçü, Raytheon, Hitachi, ve Pixar da bu ekin sonuna tebrik mesajları eklemişler. Dışarıdan bakınca elbette ki bu şirketlerin üçü de alanlarında bilinen ve başarılı şirketler. Zaten bir şirkette çalışmıyorsanız o şirkete çalışanlarının gözlüğüyle bakmak da çok zor. Ama bazen, bu şirketlerin verdiği tebrik mesajlarından şirketin çalışanlarına olan yaklaşımını yakalamak olası.

Raytheon
Raytheon

Raytheon, Dr Eli Brookner‘a bu şekilde teşekkür etmiş. Aşırı resmi, ve şirketi öne çıkartan bir teşekkür. Zaten ödülü maddi olarak destekleyen de kendileriymiş. E alan ve veren memnun ne demeli…

Hitachi
Hitachi

Hitachi ise kişisel hiçbir yorumda bulunmamış. Kurosawa filmlerindeki samuraylar gibi neredeyse. Kısa ve net. Tebrikler! Şimdi işinizin başına geri dönün.

Pixar
Pixar

Ama Pixar. Pixar Steve Jobs ile birlikte yaratıcısı olan Ed Catmull için “Sen inanılmaz şeyleri hayata getirirsin, imza: Pixar’daki ailen” demiş. Fazla söze ne hacet.Yakın zamanda Steve Jobs‘un hayatını anlatan iCon adlı kitabi okudum. Jobs’un başarılarını nasıl kazandığını anlatan mükemmel bir kitap. Önemli olan hep ekip ruhu olmuş. Önemli olan hep o aile ruhunu yakalayabilmek olmuş Jobs için ve görülüyor ki bunu Apple’da olduğu gibi Pixar’da da hayli güzel şekilde başarmış. Belki Jobs’un şirketlerine benzeyen bir iki şirket daha vardır. Google [1][2] belki ve kendi alanımdan Digidesign belki… İnsan böyle şirketler görünce feci halde imreniyor. İnsanın şirketi varsa böyle olmalı bence. Başarı sonra kesin geliyordur zaten.