bildirgec.org

roket hakkında tüm yazılar

SOĞUK SAVAŞ SIRLARI: KAYIP KOZMONOTLAR

wertikaas | 19 September 2009 10:59

Yuri Gagarin
Yuri Gagarin

12 Nisan 1961 tarihinde, binlerce yıldır gökyüzünün enginliğine dalıp, türlü hayaller kuran insanoğlunun en imkansız görünen hayali gerçek olmuştu. Yuri Gagarin, yalnızca uzaya giden ilk insan olmakla kalmıyor, bir rüyayı da gerçek kılıyordu. İnsanoğlu artık uzaydaydı ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Peki ama Yuri Gagarin gerçekten de uzaya giden ilk insan mıydı? Yoksa sadece yolunda giden talihi sayesinde kendinden önceki kayıp öncülleri arasından sıyrılmayı başaran şanslı biri miydi?

Kayıp Kozmonotlar” Soğuk Savaş yıllarının gizemlerinden biridir. Hala aydınlanmamış noktaları vardır. Bunun nedenini anlayabilmek için Soğuk Savaş’ın en sıcak günlerine geri dönmemiz gerekiyor. Bu yıllarda iki kutba ayrılan dünya üzerinde, her alanda müthiş bir yarış sürmektedir ve iki taraf ta elde ettikleri her başarıyı kutsal ideolojilerine adamaktadır. Nihayetinde yarışma kategorilerine uzay da ilave olunca; önce uzaya ilk insansız uydular gönderilmeye başlanır. Sonra buna hayvanlar da eklenir. Şimdi sıra insanlardadır. Herkesin merak ettiği soru aynıdır: Uzaya ilk önce kim gidecek? Burada “kim” den kasıt; bir insanı canlı olarak uzaya gönderip aynı şekilde geri getirmeyi kimin başaracağıdır. Herkes bu sorunun yanıtını beklerken amatör telsizciliğe merak salmış iki İtalyan kardeş; Achille ve Giovanni Judica-Cordiglia, Torino’nun dışında 2. Dünya Savaşı’ndan kalma eski bir sığınakta kurdukları bir dinleme istasyonunda, Amerikan ve Sovyet radyo, telsiz sinyallerini dinlemekle meşguldürler. Malum internet ya da diğer haberleşme teknolojileri henüz gelişmemiş yahut da gelişme aşamasında olduğundan tüm Avrupa hava sahasını bu radyo sinyalleri kaplamaktadır. Ama 1960 yılının 28 Kasım gecesi ilginç bir şey olur. Bu iki İtalyan kardeş dünyadan gittikçe uzaklaşan bir sinyalden gelen SOS mesajını tesadüfen yakalamayı başarırlar. Bir uydu ya da uzay aracından gelen bu SOS mesajı mors alfabesiyle üç kere daha gönderilir fakat sinyal her seferinde daha da zayıflar ve dünya yörüngesinden biraz daha uzaklaşır. Sonunda ise kaybolur. Bu garip olay duyulunca, bir İsviçre radyosu kardeşlere radyo istasyonlarında uzay uzmanı olarak iş verir. Onlar artık uzaya gidecek ilk insanın sesini kaydetmeye hazırdırlar.

Uzay Temizliği

gadget3 | 06 May 2009 17:17

Bugüne kadar uzaya gönderilmiş 12000‘den fazla uydu dünya yörüngesinde dolaşmaya devam ediyor. Yalnız bunların küçük bir kısmı(3000, 3500 gibi) şu an kullanımda ve kalanlar yörüngede serbest geziniyor.
Ve sonuç, geçtiğimiz aylarda uyduların çarpışması haberlerinin de duyulmasının ardından bu kendi yarattığımız uzay çöplüğüne yönelik temizlik çalışmaları daha çok duyulur oldu.

uzay yelkeni
uzay yelkeni

Yapılan yeni araç ise bir uzay yelkeni.Bu uzay yelkeni yörüngeyi dolaşırken boşta gezen uyduları dünyaya doğru yönlendirerek atmosfere girip yanmalarını sağlayacak.

Banzai Titan Blast Roket

zabun | 14 April 2009 00:20

Amerika’da pek revaçta olan katı yakıtlı oyuncak roketlere, Banzai firmasından basınçlı su ile çalışan bir seçenek geldi. Banzai Titan Blast Rocket, 2,13 metre uzunluğunda şişirilebilir hafif bir gövdeye sahip. Fırlatma için roket, rampasına yerleştiriliyor. Fırlatma rampasındaki küçük bir tanka su doldurulduktan sonra, pompa ile hava basılıyor. Basınç göstergesindeki ibre yeşil alana gelince, pompalama işlemine son veriliyor. Bu noktada yapılacak son şey, fırlatma pompasını sıkmak oluyor. Roket dip kısmından sular fışkırtarak havalanıyor ve havada 30 metreden fazla yükseliyor. 8 yaşından büyüklere eğlenceli ve eğitici bir etkinlik sağlayabilecek bu roketin fiyatı, 50$.

[ohgizmo] [video] [pdf]

Sky Captain and the World of Tomorrow

emsvizyon | 03 November 2008 10:21

nasıl da gözden kaçar bilinmez ama, yönetmenliğini kerry conran‘ın yaptığı ve jude law ile gwyneth paltrow‘un bulunduğu 2004 yılı’na ait sky captain and the world of tomorrow muhteşem bir retro-fantastik bilim-kurgudur…
jude law kahraman bir savaş pilotu, gwneth paltrow ise meraklı bir muhabirdir. 30’lu yıllarda geçen ama insanı cezben o ironisiyle yüksek teknoloji dolu bir macerayı sunan film‘in görselleri bence muhteşem…

hikaye basit, dünyayı yok etmek isteyen “çılgın” bir bilim adamı ve onu durdurmaya çalışan bir kahraman… ancak, havada yüzen uçak gemisi sahnesi olsun, hem havada hem deniz dibinde gidebilen uçakları olsun harika bir hava estiriyor… kesinlikle görülmeli…

trailer

havada seyahat

korki | 02 August 2008 18:27

havada seyahat insanların roket benzeri bir mekanizmayla havada seyahat edebilmesi bir yıl içinde mümkün olabilir. ABD‘de yapılan Havacılık Fuarı’nda Yeni Zelandalı mucit, kendi geliştirdiği sırt roketini tanıttı.

1960’lı yıllardan beri birçok bilimadamının üzerinde çalıştığı bu proje birkaç denemeye rağmen yaygın bir kullanıma uygun hale dönüştürelememişti. roketle seyahat hayali, filmlerdeki örnekleriyle sınırlı kaldı. ABD’deki havacılık fuarına prototip sırt-roketiyle katılan Yeni Zelandalı Glenn Martin “hayallerimiz gerçekleşmek üzere bir yıl içinde Wright kardeşlerin 1905’te yaptığını gerçekleştireceğiz. Onların yaptığı gibi 20 dakika uçup havada manevralar yapacağız.” dedi ayrıca martin 113 kilo ağırlığındaki sırt-roketiyle 30 dakikada 48 kilometre yol katedebileceğini söylüyor

roket çalar saat

kutsiyan | 18 July 2008 21:01

roket çalar saat
roket çalar saat

Sabahları bir türlü uyanamıyor musunuz? Her defasında çalar saati kapatıyor ve kapattığınızı dahi hatırlamıyor musunuz? 🙂 Alın o zaman size roket çalar saat! Alarm çalmaya başlayınca roket havalanıyor ve siz kalkıp roketi bulmadan da alarmı kapanmıyor.
Ha birde, eğer evde hayvan besliyorsanız tavsiye edilmiyor…

kaynak

İlk Roket Yarışları

anadoluca | 17 April 2008 13:39

Saatte en az 600 km’lik bir hızla yarış zevkini tatmak hayal olmaktan çıkıyor. Henüz FAA‘dan resmilik kazanmasa da 2010 yılına doğru bu roket yarışları resmilik kazanacak gibi. Yurt dışında Göklerin Formula-1‘i olarak tabir edilen bu yarışlar için düzenlenmesi planlanan roket yarışları liginden önce 1 Ağustos’ta ABD‘nin Wisconsin eyaletinin Oshkosh kentinde düzenlenecek olan havacılık fuarında roketler yarışacak, üstelik saatte minumum 600 km’lik hız ile 1,5 saat sürecek. Ayrıca hız tutkunları için bu yarışlar resmi ligden önce Eylül’de düzenlenmesi planlanan ABD ulusal hava yarışları ve Kasım ayında düzenlenecek ulusal havacılık fuarında da gösteri yarışları düzenlenilmesi planlanıyor. Bu tür yarışların uzay araştırmalarında önemli bir paya sahip olan NASA‘nın sivil havacılığa teknolojik anlamda hediyesi olarak görülebilir. Ayrıntılar için Space.Com , CNN TÜRK