Google’ ın Adsense ve Adwords isimli reklam hizmetini bilmeyen yoktur. (Hele bu kişi pilli yazarı ve okuruysa…)Ancak Google bu konuda tek değil. Her ne kadar hem şahsi deneyimlerim ve kazançlarım, hem de reklam pastasındaki payı bakımından liderlik ve doğal olarak tercih edilebilirlik Google’ dan yana olsa da, bir çok alternatif Google’ ın tahtına aday…

Adhood ve üstte ToolbarSite uygulamasının görünüşü
Adhood ve üstte ToolbarSite uygulamasının görünüşü

Bu alternatiflerden biri ve en yenisi Adhood… Yerli malı bir site olan Adhood, aynı Adsense ve Adwords mantığıyla çalışıyor. Siteye girişte yayıncı ya da reklam veren olarak tercihte bulunup, form dolduruyorsunuz. Eğer yayıncı başvurusu yaptıysanız, belirttiğiniz url bir kontrolden geçiyor ve editör onayı bekliyor. Ancak bu onayın çok uzun sürmediğini söylemeliyim. Ardından ise sıra reklam alanlarınızı belirlemeye ve reklam kodlarını sitenize yerleştirmeye kalıyor. Adhood’ un sunduğu reklam alanlarının bir çoğu, temelde kullanılan ölçüler. Ancak sistemin ToolbarSite, Iframe Mobil Ödeme, Corner, Video&InVideo gibi muadillerinde olmayan seçenekleri var. Bunlardan ToolbarSite, sayfanıza yerleştirdiğiniz bir Java Script kodundan oluşuyor ve sayfanızın üstünde bir “toolbar” oluşturuyor. Ancak hemen söylemeliyim ki bu uygulama bazı sitelerde karakter sorunu yaşanmasına, bazen de bu sorunun kimi işletim sistemi ve tarayıcılarda görünmemesine rağmen, bir kısmında ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Windows Xp yüklü iki bilgisayarda, tarayıcı sürüm farkı nedeniyle birinde karakter sorunu yaşanırken birinde yaşanmadığı ve çok iyi çapraz kontrolden geçmesi gerektiği bizzat test edilmiştir. Adhood, ödemelerinizi Türk bankalarına, Türk Lirası olarak yapıyor, zaten Adhood’ da kazançlarınız Türk Lirası olarak birikiyor. Sitenin minimum ödemesi 50 TL.

Smowtion Media
Smowtion Media

Smowtion da farklı bir Adsense alternatifi. Yayıncı olarak kaydolduğunuzda bildirdiğiniz url editör onayından geçiyor, bu süre 2 ya da 3 güne kadar uzayabiliyor. Ardından diğer sistemlerde olduğu gibi size özel hazırlanan kodları sayfanıza yerleştirmeniz gerekiyor. Adsense benzeri reklam kodlarının boyut alternatifleri Smowtion’ da biraz sınırlı. Ancak 468*60 ya da 728*90 gibi yaygın kullanılan boyutlar sistemde mevcut. Eğer isterseniz farklı bir reklam türü ile ziyaretçiler sitenize girdiğinde, reklam verenin sayfasının pop-up olarak açılmasını tercih edebilirsiniz. Ancak bu bir çok anti-virüs ve güvenlik uygulamasının hatta öntanımlı ayarlarıyla Firefox’ un dahi yasakladığı bir uygulama ve çok kullanışlı değil. Bir diğer reklam türü ise Smowtion’ u insanlara tavsiye etmek. Bu reklam türünde üye olan kişilerin gelirlerinden belli bir pay da size ödeniyor. (titan saadet zinciri formülü..) Site ödemenizi çek ile, banka havalesi ile ya da Paypal hesabınıza yapabiliyor. Banka havalesi ya da çek ile ödeme almayı seçerseniz epey cüzi kesintileri gözden çıkarmanız lazım ancak Paypal’ ı seçtiğinizde bu rakam 1 Dolar..Ben en göze çarpan iki alternatifi konu edindim, farklı reklam alternatifi seçenekleri de mevcut ancak onları bir sonraki yazımda ele alacağım.