Ubuntu kolay kurulumu ve kullanımıyla ön plana çıkan bir linux dağıtımı. Peki ancak bu amacına ne kadar ulaşmış durumda? Bilgisayardan anlayan ancak hiç linux kullanmamış birisi ubuntu’yu ne kadar verimli kullanabilir?Bunu test edebilmek amacıyla ContentConsumer.com sitesinin yazarı, kız arkadaşının üzerinde ubuntu’yu şu sınavlarla test etmiş.* Bosna’nın başkentini öğren:Erin, Firefox kısayolunu bulur, Vikipedi’den de Sarajevo yanıtını öğrenir.
* YouTube’dan bir video seyret: (Bu özellikle youtube ile ilgili bir sorun. youtube flash eklentisi olmayanlara flash göstermediği için firefox da gerekli eklentiyi öneremiyor.) YouTube’a girince karşısına Flash eklentisi olmadığı uyarısını alan Erin, verilen linke tıklayınca da Adobe’un sayfasında bulur kendisini. İndirme bölümünden .tar.gz formatında olanı indirir ve arşiv yöneticisinden bunu çıkarır. Ancak o zaman da kaybolur. Çift tıklayınca ubuntu ne yapmak istediğini sorar. “çalıştır” komutu verince de program çöker. ‘./flashplayer-installer’ komutunu konsola yazmasını söylemez erkek arkadaşı. Aslında bunun için gerekli yönergeler bulunuyor ama standart bir windows kullanıcısı sırf bir program kurmak adına bu kadar karmaşık bir şeyi düşünemez. Erin pes eder.
yazarın kız arkadaşından yapmasını istediği diğer şeyler şu şekilde.* P2P yoluyla dosya indir* Bana bir resim çizip üç farklı formatta kaydet* Müzik koleksiyonumdan CD’ye bir albüm yaz* Mouse’un hızını değiştir* Bilgisayarın Temasını değiştir* İnternet’ten bir resim bulup masaüstü arkaplanı yap* Ekran çözünürlüğünü değiştir* Benim vücuduma kendi kafanı montajla* MSN’e gir* Skype kurBunların hepsini takdir edersiniz ki çevirip aktaramayacağım. Dileyenler ingilizce orijinalinden okuyabilir, kesinlikle harcadığınız vakte değecek. Yine de ben kısaca özetlemek istiyorum. erin yukarıdaki maddelerin bir kısmını pek zorlanmadan yaparken diğerlerinde ise çok zorlanmış, hatta yapamamış.Yazar özetle şöyle bir sonuç çıkarıyor:

Masaüstü ortamı daha çok geek’lere (bilgisayar tutkunlarına) hitap ediyor. Ortalama bir kullanıcı bir şeyi öğrenmek için bırakın sistemle birlikte gelen yardım dosyalarını, google’dan bile çoğunlukla arama yapmayacaktır. Küçük bilgi baloncukları, yol gösteren kurulum sihirbazları kullanıcılar için çok önemli.Masaüstü açıldığında küçük bir “hoşgeldiniz” ekranı ve Ubuntu’yu nasıl kullanacağımıza dair birkaç açıklayıcı video görmeyi çok isterdim.Linux, bilgisayardan hiç anlamayan biri bile oturduğunda azcık bir çabayla bile tüm istediklerini yapabilecek seviyeye gelmediği sürece tam anlamıyla masaüstü kullanımına hazır olmayacak. Erin zeki, çabuk öğrenen ve teknolojik yeniliklere açık birisi. O bile bu testteki çoğu aşamalarda başarısız olduysa yaşlı ya da orta yaşlı kullanıcıların bu konuda şansı nedir?

Benim de bu konuda düşüncem yazar ile aynı. Ancak pardus‘u burada bir adım önde görüyorum. Kurulumundan sonra açılan ilk ekranda yol gösterici kurulum sihirbazının olması, programların isimlerinin yanında açıklamalarının yazması, pardus’u çok daha son kullanıcıya hitap eder kılıyor. Bunun yanında video oynatma codecleriyle flash eklentisinin sistemle birlikte gelmesi de son kullanıcı için büyük avantaj sunuyor.Ubuntu da son kullanıcı için daha kolay kullanılır hale getirilirse “geek” olmayan standart kullanıcı da linux’u ciddi bir alternatif olarak düşünmeye başlayacaktır.