bildirgec.org

ubuntu hakkında tüm yazılar

UbuntuDa Paylaşım Klasörleri Oluşturma

mugi1905 | 05 May 2011 13:47

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere Ubuntuda nasıl şifreli veya şifresiz paylaşım klasörleri oluşturabiliriz kısaca anlatmaya çalışacağım. İlk olarak yapmamız gereken Ubuntu Yazılım Merkezine girerek Samba Server kurmaktır. Ubuntunun kendi paylaşım yetenekleri kısıtlı olduğu için çözümü Samba Server da bulduk.

ubuntu yazilim merkezi
ubuntu yazilim merkezi

Arama kısmına “Samba” yazıyoruz.

ubuntu yazilim merkezi
ubuntu

yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi ismi Samba olan ve açıklamasında “Samba paylaşımlarını oluştur, düzenle ve sil” yazan uygulamayı kuruyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra “Sistem, yönetim, samba yollarını izleyerek programımızı açıyoruz. Programımızı açtıktan sonra hangi klasörleri paylaşıma açacaksak onları da önceden oluşturmamız gerekiyor. Programı açtıktan sonra artı sekmesinden yeni oluşturacağımız klaso için ilk adımı atalım.

ubuntu yazilim merkezi
ubuntu

Resimde de görüldüğü gibi directory klasörümüzün yolu bizim klasörümüzün ismi bimfs, share name paylaşımdaki ismi, description bölümü nede açıklama yazabiliyoruz. Writable dersek networkümüzdeki diğer kullanıcılarda bu klasöre yazma hakkı kazanıyorlar. Visible ise networkteki görünme ile alakalıdır.

Kubuntu Macerası Hüzünle Bitti

barisubuntu | 17 January 2011 17:39

Geçen gün Kubuntu kurdum. Çok acayip şeyler oldu diyebilirim.
Öncelikle hikayeye başlmama gerekirse Kubuntu KDE masaüstü kullanan bir Ubuntu türevi Linux dağıtımıdır.
Herşey çok güzeldi. Compiz sorunsuz çalışıyordu. Efektler mükemmel denecek kadar iyiydi. Zaten KDE ortamı, GNOME ortamına göre çok daha fazla janjanlı.
KDE’de kullanılan dosya yöneticisi hız açısından GNOME’da kullanılandan daha düşük ancak daha becerikli diyebiliriz.

Ubuntu 11.04 Yenilikler

barisubuntu | 14 January 2011 11:54

Bilindiği üzre Ubuntu‘nun 2011 Nisan ayında yeni sürümü Ubuntu 11.04 Naty Narwhal için kararları alınmaya başlandı. Alınan kararlara bakarak Ubuntu’yu yeni değişiklikler bekliyor gibi.

GNOME 3.0 gelmiyor
GNOME 3.0 gelecek gelecek dendi ancak hala gelemedi. Gelmemesinin sebebi Ubuntu ile ilgili değil. GNOME geliştiricileri yaptıkları açıklamada (1senedir ileriye atıyorlar) tam olarak kararlı olması için GNOME 3.0 çıkışının geç olacağını söylediler.

GNOME yerine Unity
Unity GNOME tabanlı ve Canoncial tarafından geliştirilen bir masaüstü sistemi. Canoncial, Ubuntu’nun dağıtımını ve geliştirilmesini üstlenen firmadır bu arada söylemeden edemeyeceğim. Bunun tehlikeli olabileceğini belirten Ubuntu yetkilileri iyi olacağını düşündüklerini söylediler.
Artık iyi mi kötü mü orası tartışılır. İlk olarak Ubuntu 10.10 Netbook Remix gelmişti Unity masaüstü karşımıza. Doğrusunu söylemek gerekirse bayağı da tutmuştu… Bunu zaman gösterecek.

linux rehberi (kapsamlı)

tembelyarasa | 13 December 2010 12:15

bilgisayar satın alacaksınız ve belli bir ücret ödüyorsunuz. bildiğiniz veya bilmediğiniz üzere bu ücretin belli bir kısmını işletim sistemine ödüyorsunuz. burada sormamız gereken soru şu;
işletim sistemine para ödemek zorunda mıyız? bu sorunun cevabı hayır olabilir tabii linux’u seçerseniz.
linux ücretsiz dağıtılan oldukça kaliteli ve güvenilir bir işletim sistemidir. kurduğunuz zaman direkt kullanmaya başlayabilirsiniz çünkü bu işletim sistemi kurulurken size gerekli yazılımlarla birlikte geliyor.

yazıyı dikkatli bir şekilde okumanızı öneririm. çünkü linux kurup pişman olabilir veya linux kurmadığınıza pişman olabilirsiniz. ben bu iki durumdan birini yaşadım sizin de yaşamanızı istemem. yani kısaca işletim sisteminizi belirlerken aceleci olmayın.

evet linux’u tanımaya başlayalım;

linux nedir?

linux açık kaynaklı bir işletim sistemidir ve gönüllü çalışanlarıyla geliştirilir. sunucu bilgisayarlarında çok başarılıdır. pda’larda, notebook’larda, netbook’larda kullanılabilir. başlıca dağıtımları mandriva ubuntu mint opensuse‘dur ve bu dağıtımlar pratik olmaları sebebiyle kullanıcılar tarafından oldukça ilgi görür.

linux’un ne olduğunu öğrendik şimdi isterseniz linux’un bizlere sağladığı avantajları gözden geçirelim;

linux’un avantajları;

1)Linux ücretsizdir

eğer orjinal windows kullanıyorsanız mutlaka para ödemişsinizdir. “ben para ödemedim windows’un kopyasını kullanıyorum” diyorsanız da bu suçtur. yeni satın aldığınız bilgisayarınızın ücretinin önemli bir kısmı windows’a gider. oysa linux için para ödemeniz gerekmez, bu harika değil mi?

bir bakışta ubuntu netbook edition

kaankisisi | 22 November 2010 15:30

en popüler linux dağıtımlarından biri olan ubuntu‘nun son versiyonu olan ubuntu 10.0, günümüzde giderek yaygınlaşan netbooklar için özel hazırlanan netbook edition’u ile karşımızda.

ubuntu 10.0 netbook edition’a hızlı ve kısaca göz atalım:

  • ubuntu netbook edition’u yüklemek için, kendi sitesinden cd image dosyasını indirmeniz gerekiyor. eğer hali hazırda ubuntu ya da linux kullanıcısıysanız, bu image dosyasını kolayca flash belleğinize aktarabilirsiniz. windows kullanıyorsanız biraz daha uğraşmanız gerekse de, yine yapmanız gereken çok basit. üçüncü parti yazılımlar bunu sizin için yapıyor. nasıl yapmanız gerektiği, sitede tarif edilmiş.

3 adımda linux dns ayarları

kaankisisi | 27 September 2010 13:33

daha önceleri, ubuntu, pardus gibi linux dağıtımlarının dns ayarları öntanımlı şekliyle yasaklı sitelere girebiliyordu. ancak son güncellemelerde, linux kullanıcıları da sansür sorunu yaşamaya başladı.

günümüzde en çok kullanılan linux dağıtımlarından biri olan ubuntu ile dns ayarları yapmayı adım adım görelim. diğer linux dağıtımlarını kullananlar da benzer şekilde ayar yapabilir, temel mantık aynıdır.

1. bağlantı simgenize sağ tıklayarak, “bağlantıları düzenle” seçeneğine tıklayın.

Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010 (Videoları)

gkhnfnd | 06 July 2010 13:33

Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010

Bilgi Üniversitesinde, Linux Kullanıcıları Derneğinin öncülüğüyle 2-3 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen
Özgür Yazılım ve Linux Günleri adlı etkinliğe ait videoları sizlerle paylaşıyorum.

Videolar sırasıyla;

  • Matt Zimmerman – Ubuntu Inside Out
  • Chris Stephenson – Bilgisayar Bilimleri ve Bilgisayar Programları: Teori ve Pratik Arasındaki Büyüyen Uçurum
  • Free and Open Source Software for new contributors / Leslie Hawthorn (Google)
  • Mozilla, Firefox, and the Open Web / Brian King (Mozdev)
  • Akademik Çalışmalarda Özgür Yazılım / Bülent Özel (Bilgi Üniversitesi)
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010

Videoları bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

Çevrimiçi İşletim Sistemleri

Java99e | 25 May 2010 17:58

İnternete bağlanabildiğiniz her yerden ulaşabileceğiniz çevrimiçi bir masaüstünüz olsun ister miydiniz? Düşük sistem kaynakları kullanımı, kurulum derdi olmaması, verilerin çevrimiçi saklanması nedeniyle her an, her yerden erişilebilir olması. Gelin, bilgisayar dünyasının yeni nesil işletim sistemlerine birlikte göz atalım.

1. Glide Browser OS

Kelime işlemci, sunum hazırlayıcı, fotoğraf editörü, takvim, adres defteri gibi bünyesinde birçok işlevsel araç barındırıyor. Ayrıca, kullanıcılarına sunduğu 30 GB’lik dosya depolama alanı da, Glide’i tercih etmek için iyi bir neden.

2. SilveOS

Paint sürümü, Twitter istemcisi, YouTube, Flicker pencereleri, medya oynatıcı, web tarayıcı, metin editörü, çeşitli oyunlar ve bing haritaları bulunuyor. Bunun yanında ek web hizmetlerini, Başlat menüsü üzerinden kurabiliyorsunuz.

Dell Latitude 2110

mcosar | 14 May 2010 12:37

Bilgisayar üreticilerinden Dell, yeni dizüstü bilgisayarını duyurdu. Dell’in Latitude 2110‘un özel tasarımı sayesinde ısıya, darberlere, düşmelere dayanıklı ve antibakteriyel klavyesi bulunmaktadır.

Dell Latitude 2110, 10.1 inç boyutunda, 1024 x 600 veya 1366 x 768 çözünürlüğünde dokunmatik ekran ve 1.83 GHz Intel Atom N470 işlemciye yer verilmiştir. Ayrıca Intel GMA 3150 grafik kartı, 1 GB sistem belleği ve depolama alanı olarak 16 GB’dan 64 GB’a kadar SSD, 160 GB’dan 250 GB’a kadar da HDD ve 1080p video oynatma desteği için de Broadcom Crystal HD gibi özellikler bulunmakta.

Ubuntu,slax,pardus,vista hangisi daha hızlı ve az alandır

CihanTurK | 25 December 2009 17:27

Arkadaşlar yeni bir işletim sistemine geçmek istiyorum. Şuan işletim sistemim vista ama gerek geç açılması gerekse yavaşlığı beni delirtiyor.
Geçenlerde wibu diye bir programla ubuntuyu yükledim. 10 dakika olmadan da sildim olan yüklemede doğan gb kotamı doldurmam oldu. Silmemin nedi klavye uluşmazlığı klavye türkçe değildi. @ işaretini bile yapamıyordum. Neyse şuan hala vista dayım.

İnternette bazı işletim sistemleri hakkında araştıma yaptım ama kafam iyice karıştı.

Bilen arkadaşlar lütfen yardımcı olun,
ben laptop kullanıyorum. Oyun fazla oynamıyorum hatta hiç oynamıyorum ben sadece internete girerim ve office programlarını kullanırım.