TURNA; Dünyanın hemen her yerinde görülebilen uzun boyunlu ve uzun bacaklı göç eden kuşlardır. göğüs yapıları sayesinde sesleri kilometrelerce duyulabilen turnalar sürü halinde uçarken v şekli oluşturmasıyla insanoğluna aerodinamik dersi vermiştir.Turna kuşu bir çok kültüre işlemiş, sembol olarak kullanılmıştır. turna kuşunun bazı özellikleri ( uzun mesafeli uçabilme, tek eşli yaşama ) farklı kültürlerde harmanlanarak yaşamın her alanına yansıtılmıştır.Japonyada kendisi gibi atom bombasından etkilenen yaşlı bir nineye arkadaşlık eden bir kız çocuğuna (sadako sasaki ) nine şöyle söyler: eğer bir kişi kağıttan 1000 tane turna kuşu yaparsa, her istediği kabul oluyor.” Küçük kızın ömrü buna yetmez ama arkadaşları hiroşima’da sadako sasaki adına elinde bir turna kuşu bulunduran heykelini dikmişlerdir. Japon kültüründe bunun gibi birçok hikaye anlatılır. Turna yaşamın, barışın, mutluluğun, güzelliğin, şans ve bereketin sembolü olarak hikayelendirilir.
Çinde anlatılan bir hikayeye göre yaralı bir turnanın yarasını saran bir adamın evine çok güzel bir bayan gelir, birlikte mutlu bir hayat yaşarlar, kocasına güzel elişleri yapar ve onu zengin eder. Fakat günden güne zayıflayan kadının bu halini merak eden adam gizlice onu seyrederken kadının bir turna olduğunu elişlerini yapmak için tüylerini kullandığını görür, seyredildiğini farkeden kadının tekrar turna olarak uçup kaybolduğu söylenir. Turna kuşları Çinde vefanın, iyiliğin sembolü olmuştur. Ayrıca turnanın bir pirinç tarlasının üstünde görülmesi de bereketin işareti sayılırmış.Türkülerimizde adı sıkça geçen turna kuşunun her türküde farklı bir anlam bütünlüğü içinde kullanıldığını görüyoruz. göç eden kuşlar olduklarından sevgiliye hasret duyguları bu kuş aracılığıyla ifade edilir.

Telli turnam selam götür sevdiğimin diyarına,Üzülmesin ağlamasın belki gelirim yanına

Allı turnam bizim ele varırsan,Şeker söyle türkü söyle bak söyle.

Turnalar tek eşli olduğundan sevdiklerinin turna gibi olmasını isteyen türkü mısralarına da rastlıyoruz.

turnalar sevdiğim ol,sen benimsin bahar gözlüm,yarınlar da ikimizin, yürüyoruz

Özellikle alevi kültüründe önemli bir simge olan turnanın sesini Hz. Ali den aldığı söylenir. Hatta turnanın uçuşunu andıran turna semahı da vardır. Alevi kültüründen beslenmiş türkülerde, ilahilerde de turna kuşuna yer verilmiştir.

Aman turnam aman aman Alimisin senYoksa hünkar Hacı bektaş velimisin senAli sevilmez mi hey hey delimisin sen

Bir çift turna gördüm Kabe yolundaSeversen Mevlayı kalma yollardaBizi bekleyen var kabe yolundaMuhammede doğru uçun turnalar

Turna kuşunun buraya yazamadığım birçok folklorik yansıması da bulunmaktadır.