Her birimiz onlarca teknolojik cihaz alıyoruz ve bu cihazların bir kısmı haliyle arızalanabiliyor. İşte böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımızda bir çoğumuz yasal haklarımızın neler olduğunu bilmediğimizden teknik servislerin ve satıcıların insafına kalıyoruz. Oysa yasal haklarımız bize öyle geniş imkanlar sunuyor ki…

Ben bu yazıda yaşanan sorunlardan değil, yasal haklarımızdan ve neler yapabileceğimizden bahsedeceğim.Diyelim ki teknolojik bir cihaz aldınız ve ürün arızalandı. Bu durumda yasal haklarınız neler?İmalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente ve/veya ithalatçıdan;1- Ürününüzün onarımını,2- Ürününüzün yenisiyle değiştirilmesini,3- Ürüne ödediğiniz paranın geri ödenmesini,4- Arıza oranında verdiğiniz paradan indirim yapılmasını talep edebilirsiniz.(Not: Genellikle satın aldığınız yere gittiniğizde size diğer haklarınızdan bahsetmeden direkt olarak onarıma gönderirler.)

Onarıma verdikten sonra azami tamir süresinin aşılması, onarımın imkansız olması veya aynı arızanın süreklilik arz etmesi durumunda da yasal haklarınız var. Bu durumda ise yine yukarıda bahsettiğim haklarınızı kullanabiliyorsunuz. Yani onarımının tamamlanması için bekleyebilirsiniz; ya da para iadesi, ürünün yenisiyle değiştirilmesi veya fiyat indirimi talep edebilirsiniz.(Not: Azami tamir sürecini aşmış ürünlerde genellikle servis sizi arayıp haklarınızı kullanmak isteyip istemediğinizi sormaz.)

Peki bu azami tamir süresi kaç gündür?Bu garanti belgenizde gün veya işgünü hesabından yazar. Fakat işgünü hesabından yazıyorsa pazar günlerini ve resmi tatil günlerini bu gün hesabına katmamanız gerekiyor. (Cumartesi günlerini de hesaba katıyorsunuz.) Bu süre genellikle 30 işgünüdür.Arızanın süreklilik arz etmesi nedir?Cihaz aynı arızayı üç defa veya farklı arızaları beş defa vermişse yine yukarıdaki seçimlik haklarınızı talep edebiliyorsunuz.

“İyi güzel ama iş talep etmekle bitmiyor ki, kimse beni sallamıyor talep ettiğim yerde.” diyenler vardır.Eğer ki talebinizi ilettiğiniz halde cevap alamıyorsanız, yani sallanmıyorsanız olayı mahkeme sürecine taşıyabilirsiniz. Eğer aldığınız ürünü 2000 TL’den daha az bir fiyata almışsanız her ilçenin belediyesinde veya kaymakamlığında bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne, 2000 TL’den fazla bir fiyata almışsanız Tüketici Mahkemesi’ne dava açabilirsiniz. Davayı İmalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente ve/veya ithalatçıdan her birine açma hakkınız var. Hepsine birden de açabilirsiniz.(Not: Bu 2000 TL’lik tutar her sene tekrar karara bağlanıp belirlenmekte ve değiştirilmekte.)

Dava sonuçlandı ve elinizde davayı kazandığınıza dair bir belge var; bu durumda ne yapmanız gerekiyor?1) Hakkınızı almanıza hükmedilen yerden söz konusu belgeyle birlikte paranızı/yeni ürününüzü/fiyat indiriminizi talep edebilirsiniz. Bu durumda büyük bir olasılıkla hakkınızı verirler.2) Eğer halen size hakkınızı vermemek konusunda diretiyorlarsa İcra Mahkemesi’ne başvurabilir, hakkınızı icra yoluyla alabilirsiniz.Tabii ki tüm mahkeme ücretlerini de karşı tarafın ödemesini sağlayabilirsiniz.

Mahkemeye vermeniz için dilekçe örnekleri;Tüketici Hakem Heyeti içinTüketici Mahkemesi içinİnternette bu konuda kapsamlı türkçe bir kaynak bulamadım, bu yüzden bu süreci uzun araştırmalarımdan ve büyük emeklerin ardından sizinle paylaşmak istedim. Umarım yararlı olmuştur.