bildirgec.org

icra hakkında tüm yazılar

Tüketici Hakları Nelerdir; Neler yapabileceğinizi biliyor musunuz?

majesty s infinity | 09 December 2009 20:34

Her birimiz onlarca teknolojik cihaz alıyoruz ve bu cihazların bir kısmı haliyle arızalanabiliyor. İşte böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımızda bir çoğumuz yasal haklarımızın neler olduğunu bilmediğimizden teknik servislerin ve satıcıların insafına kalıyoruz. Oysa yasal haklarımız bize öyle geniş imkanlar sunuyor ki…

Ben bu yazıda yaşanan sorunlardan değil, yasal haklarımızdan ve neler yapabileceğimizden bahsedeceğim.

Diyelim ki teknolojik bir cihaz aldınız ve ürün arızalandı. Bu durumda yasal haklarınız neler?

İmalatçı-üretici, satıcı, bayi, acente ve/veya ithalatçıdan;

1- Ürününüzün onarımını,
2- Ürününüzün yenisiyle değiştirilmesini,
3- Ürüne ödediğiniz paranın geri ödenmesini,
4- Arıza oranında verdiğiniz paradan indirim yapılmasını talep edebilirsiniz.

(Not: Genellikle satın aldığınız yere gittiniğizde size diğer haklarınızdan bahsetmeden direkt olarak onarıma gönderirler.)

Onarıma verdikten sonra azami tamir süresinin aşılması, onarımın imkansız olması veya aynı arızanın süreklilik arz etmesi durumunda da yasal haklarınız var. Bu durumda ise yine yukarıda bahsettiğim haklarınızı kullanabiliyorsunuz. Yani onarımının tamamlanması için bekleyebilirsiniz; ya da para iadesi, ürünün yenisiyle değiştirilmesi veya fiyat indirimi talep edebilirsiniz.

(Not: Azami tamir sürecini aşmış ürünlerde genellikle servis sizi arayıp haklarınızı kullanmak isteyip istemediğinizi sormaz.)

Peki bu azami tamir süresi kaç gündür?

icralık mallar

viarectaa | 15 September 2008 13:42

icralık mallar, kayıp mallar nerde satılır bilen varsa yardımcı olursa memnun olurum.ilgilendiğim ürünler elektronik eşyalar, birde hava yollarında unutulan mallar nerde satılır ?

Uyap Bize Uymadı

zaffhan | 23 May 2008 20:00

Adalet Bakanlığının Havelsana yaptırdığı java ile yazılan UYAP projesi bir çok ilde faaliyete geçti.
Şahsi görüşüm her ne kadar e-devlet projesi için önemli bir gelişme yada icra müdürlüklerinden mahkemelere işleri hızlandıracak bir proje olarak hayata geçirilmişsede başta alt yapının olmaması büyük sıkıntılar doğuruyor.
Tabiki her zaman olduğu gibi birilerinin oldukça iyi kazançları olduğu kanısındayım.
Bazen de kızıyorum yazılımı yapan firma yazılımın nasıl ne şekilde çalışacağını biliyor , çalışması için gerekli sistemin neden minimumda tutuyorsun . neden teknelojiye ayak uydurmuyorsun, böylemi e-devlet olacağız.Sen yazılımı bitirmeden bilgisayarları alır dağıtırsan 2 sene sonrada yazılımı piyasaya sürersen elindeki çoğu parçanın 3 yıl garantili olduğunu düşünürsek mükemmel bir hata derim.
Bu durumda UYAP işleri hızlandırmak yerine sürekli sorun vererek dahada yavaşlamaya sebebiyet verdi.
Bunların hepsini bir kenera bırakalım uyap hazır kullanabilecek personel nerede icra personeli hacze mi çıksın saatlerce dosya kaydetmeye mi uğraşşsın. Şimdi bilmeyenler soracak Uyap öncesinde dosya kaydı kara düzendi daha mı kolaydı diye tabiki kolaydı en azından esas defterleri donup kalmıyordu kalemde mürekkep olduğu sürece kayda devam. Ayrıca zaten avukatlar ve katipler kendi işini kendi görüyordu şimdi ise bir çok işlemi yapabilmek için yetkil şifreye (personelin şifresine) ihtiyaç var . piyasada o kadar işsiz var bilgisayar kullanmayı bilen işsiz var.
Bir hack saldırısı düzenlenirse sistem zarar görürse kimden ne hesabı soracağız java dediğimiz zaten açık kaynak kodlu.