Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı şmidye kadar yayınladıkları en programlı genelge ile itlafa dort elle sarılıyor. Lutfen haberi ve de altındaki fax kampanyasını okuyun ve lutfen siz de katılın.

Başka fikirleri olan varsa lütfen onlar da ya da sokakkopekleri.net’de soylesin tartışalım ve bir an önce bir şseyler yapalım.

HABER: (ZAMAN- 12-05-2002)
Devlet sahipsiz köpekleri iğneyle ‘uyutacak’

Yılda 100 bin kuduz şüpheli ısırık vakası yaşanınca Sağlık ve İçişleri bakanlıkları, sokak köpeklerinin barınma merkezlerinde toplanmasını ve ‘uyutulmasını’ istedi. Veterinerlere göre ‘uyutma’, zehirli iğneyle öldürmek demek.

Gelişmiş ülkeler sokak hayvanları sorununu ‘aşılat–kısırlaştır–yerine bırak’ yöntemiyle çözerken, Türkiye, çare olarak ‘itlaf’ı seçti. Sağlık Bakanlığı’nın yazısı ile harekete geçen İçişleri Bakanlığı, kedi ve köpeklerin barınma merkezlerinde toplanmasını, bir süre sonra da sahiplenilmeyen hayvanların ‘uyutulmasını’ istedi. Veterinerlere göre ‘uyutmak’, zehirli iğneyle öldürülmek anlamına geliyor.

Türkiye’de yılda yaklaşık 100 bin kuduz şüpheli ısırık vakası yaşandığı belirtilen Sağlık Bakanlığı’nın yazısında bu olayların yüzde 80’ine sahipsiz sokak köpeklerinin sebep olduğuna dikkat çekildi. Resmi yazıda, ‘Kuduz şüpheli ısırık vakaları nedeniyle sadece insanlara uygulanan kuduz aşısının ülkemize maliyeti 2001 yılı itibarıyla 16 trilyon Türk Lirası civarındadır.’ denildi. Bu çarpıcı tablo üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valilerine gönderdiği yazıda, kararın belediyelere de duyurulmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı 20 Şubat 2002’de İçişleri Bakanlığı’na bir yazı göndererek, Türkiye Milli Zoonoz Komitesi Kuduz Hastalığı Alt Çalışma Grubu’nun hazırladığı ‘Kuduzla Mücadele Programı’nın belediyelerce uygulanmasını istedi. İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yazısını kaynak göstererek 7 Mart 2002’de 81 ilin valiliğine, belediyelere duyurulmasını isteyerek ‘Kuduzla Mücadele Programı’nı gönderdi. Söz konusu programda kedi ve köpeklerin sokaklardan barınma merkezlerine toplanması, bir süre sonra da uyutulması öngörülüyor. ‘Toplanan hayvanların barındırılması ve sahiplendirilmesi’ bölümünde şu ifadeler yer alıyor: “Ekiplerce toplanan sahipsiz kedi ve köpeklerin vakıf ve derneklerin bakım merkezlerine veya belediyelerin toplama merkezlerine götürülerek burada belli bir süre bakımları sağlanmalı veya bu süre içerisinde sahiplendirilmeli; eğer bu olmuyorsa bir müddet sonra uyutulmalıdır.”

İstanbul Veteriner Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, ‘uyutma’nın hayvanın acı çektirmeden iğne ile öldürülmesi anlamına geldiğini söyledi. Yeşildere, sokak hayvanları problemini çözen tüm Batılı ülkelerde hayvanların aşılatıp, kısırlaştırılıp, derisinin altına cip takılarak ortamına bırakıldığını ifade etti.

Öldürmek çözüm değil

Programda “uyutma” adı altında itlaf işleminin nasıl yapılacağı şöyle tarif edildi: “Sokakta dolaşan kedi ve köpekler kesinlikle sokak aralarında insanların gözü önünde öldürülmemeli, hayvanlar yakalandıktan sonra bakım merkezlerinde sahiplendirme amacıyla bakılmalı, eğer sahiplendirilemiyorsa bir müddet sonra uyutulmalıdır.”

Evsiz Hayvanlar Derneği Başkanı Lale Halimoğlu, yaşatma yerine imha etmeyi seçerek doğanın en temel yasasının ihlal edildiğini belirterek, itlaf etmenin bugüne kadar çözüm olmadığını dile getirdi.

Sessiz itlaf sürüyor

İskenderun’da balıkçılık yapan Hasan Tekin, her gece İskenderun Belediyesi ekiplerinin zehirli iğnelerle yüzlerce köpeği öldürdüklerini ileri sürdü. Tekin, sabahları erken saatlerde balığa çıkarken çöp kamyonlarını köpek ölüsü toplarken gördüğünü söyledi.

Hayvansever Sina Karadağ, İstanbul Kemerburgaz’da geçtiğimiz günlerde büyük bir itlaf yapıldığını, kendisinin ölü hayvanların fotoğrafını çektiğini ifade etti.

Hayvansever Macide Demirsöz, Tuzla Hayvan Barınağı’nda 30 civarında köpeğin itlaf edildiğini dile getirdi. Kendisine, ‘Kafesin kapısı açık bırakıldığı için köpekler kaçtı.’ şeklinde bir açıklama yapıldığını belirten Demirsöz, buna inanmadığını kaydetti. Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Fatma Balkanlı, bakanlıktan gelen yazının hızlı bir hayvan itlafına yol açacağını kaydetti. Balkanlı, önümüzdeki hafta Ankara’da görüşmeler yapacaklarını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Müdürü Hüner Öztürk, İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği yazının kendilerine ulaşmadığını ifade etti. Öztürk, sokak hayvanlarını barınma merkezlerinde aşılatıp, kısırlaştırdıktan sonra sahip çıkan olmazsa alındığı bölgeye geri bıraktıklarını belirtti.

Gürhan Savgı / İstanbul

FAX KAMPANYA METNI VE DE GEREKLI FAX NOLARI

Gelişmiş ve çağdaş ülkeler sokak hayvanları sorununu Aşılat-Kısırlaştır-Yerine Bırak yöntemiyle çözerken Sağlık Bakanlığı 20-02-2002 tarihli genelgesiyle kendilerince tek çözüm olan itlafı seçti.
Bu genelgeye göre sokaklardan toplanıp, barındırma merkezine gönderilecek kedi ve köpekler sahiplendirilmediği taktirde UYUTULACAKLAR.
Uyutulmanın anlamı ise itlaftır, cinayettir.
Böyle bir uygulamanın sonucunda kısırlaştırma ve aşılama kampanyaları neden!! Bu ikiyüzlü davranışlarla, hayvanseverler mi kandırılıyor??? Turizmin hareketlenmeye başladığı bu günledre böyle bir genelgenin yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarının eline geçmesi hem turizm hem de ülkemiz açısından iyi sonuçlar getirmeyeceği kanısındayız.
Biz aşagıda imzası bulunanlar derhal bu genelgenin geri çekilmesini istiyoruz ve ülkemize yaraşır çözümler üretmek üzere ilgili Bakanlıklar göreve davet ediyoruz.

AD SOYAD MESLEK İMZA

sn.Başbakan Bülent ECEVİT fax: 0312 417 04 76

sn. Rahşan ECEVİT fax: 0312 221 34 74 / 0312 212 41 88

sn.Tarım Bakanı fax: 0312 417 71 68

Sn.Sağlık Bakanı fax: 0312 431 48 79

Sn.Devlet BAHÇELİ fax: 0312 419 68 26

Sn. İçişleri Bakanı fax: 0312 418 17 95