Amazonlarından,bilgin Strabon’a,şehzadelere ve Ferhat’la Şirin‘in o büyük aşkına tanıklık eden bir Anadolu şehri Amasya…Tunç Çağı’ndan,Osmanlı Devleti ve Kurtuluş Mücadelesi dönemine uzanan tüm şahitlikleriyle adeta bir açık hava müzesi…

Yeşilırmak ve Yalıboyu Evlerinden bir gece manzarası
Yeşilırmak ve Yalıboyu Evlerinden bir görünüm

Hangi şehzadenin yolu geçmemiştir ki ordan?Yıldırım Bayezid,Çelebi Mehmet,II. Murad,Ahmet Çelebi,Fatih Sultan Mehmet,Alaeddin,II. Bayezid,Ahmed,Murad,Mustafa,Bayezid,III: MuradYalıboyu Evleri boyunca yapılan mozoleleriyle sanki daha da ölümsüzleşmişlerdir.

Mozollerle süslenen Şehzadeler Gezi Yolu
Şehzadeler Gezi Yolu

Şehzadelere eğitim yapmış bu şehir Milli Mücadele Dönemi’nde de Amasya Genelgesi‘yle bir kez daha tarihteki yerini sağlamlaştırmış ismini en az mücadelemiz kadar kuvvetlendirmiştir hafızalarımızda.

Atatürk ve Amasya müftüsü Abdurrahman Kamil Efendi
Atatürk ve Amasya müftüsü Abdurrahman Kamil Efendi

”Milletin istiklâlini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.”Eee pek tabi tarihi zenginliklerinin yanında doğal güzelliklerinden bahsetmemek haksızlık olur.Şehir merkezine 65 km uzaklıktaki Borabay Gölü çadır kampı seçeneği,bungalov evleri ve muhteşem manzarası ile son derece davetkardır.

Borabay Gölü
Borabay Gölü

külliyeleri,camileri,hey yıl ramazanda belediye bandosunun sabahtan akşama kadar çalması itibariyle tv de bol bol boy göstermiş Amasya kalesi,aynalı mağarası ve tabiki şehrin ortasından geçen Yeşilırmak’ın üstündeki olmazsa olmaz tarihi köprüleriyle sessiz sedasız orta Karadenizde gezilip görülmeyi görülüp anlatılmayı bekler Amasya…Dip not:Devletin maaşlı son cellatını konu alan Kadir İnanır ve Atilla Saral’ın oynadığı Son Cellat filmi de bu şirin şehirde şehzadeler şehri Amasya’da çekilmiştir.