Selçuklu Devleti’nin bir uç beyi olan Ertuğrul Gazi Bizans’a bağlı Rum beyliklerinintopraklarını kendi topraklarına katarak meskun bulundukları alanı genişletmesini bilmişti.Kayı’ya, Selçuklu Sultanı tarafından “Beylik” ünvanı verilirken, beyliğin başına da Osman Bey geçmişti.Osmanlı Beyliği kök salıp genişlemeye başladığı bu dönemde, Anadolu’dasiyasî birlik parçalanmış, kendi başına hareket eden beylikler ortaya çıkmıştı.Selçuklu Devleti’nin güç kaybedip zayıfladığı, çeşitli beyliklerin ortaya çıktığı, OsmanlıBeyliğinin ise devlete dönüştüğü bu devir bir geçiş dönemidir. Osmanlı Devleti’nin böylekritik bir zamanda Anadolu’daki otorite boşluğunu doldurduğunu, ülkede birlik ve düzenitesis ettiğini görmekteyiz .

Rumeli Hisarı
Rumeli Hisarı

Bursa’nın fethinden sonra, eğitim ve öğretim müesseselerine önem ve öncelik veriliyor;mânevîyat önderleri de devlet idaresinde vazife alanlarla yakın temas kurarak onlarımânevî yönden eğitiyor, gelecekteki muhteşem devletin temellerini tesis ediyordu. Bualandaki çalışmalar kısa zaman içinde meyvelerini veriyor, Osmanlı, cihan devleti olmayolunda sağlam temeller üzerinde yükseliyordu. Anadolu’daki kargaşanın içine düşmeyenve Doğu’daki Türk ve islâm topluluklarıyla uğraşmayan Osmanlı için, Rumeli’ye doğru yenifetih hareketlerine başlama zamanı gelmişti.

fetih
fetih

Orhan Gazi döneminde, Avrupa kıtasındaki hâkimiyetin ilk adımı olan ‘Rumeli’ye geçiş’ harekatı başlar. 1354’te Süleyman Paşa’nın Gelibolu’yu fethi ile başlayan zaferlerserisi, Edirne (1361), Sırpsındığı (1364) ve Çirmen (1374) ile devam etmiş; daha sonrasırasıyla Kosova (1389), Niğbolu (1396) ve Varna (1444) ile haçlı orduları hezimete uğratılarakOsmanlı’nın Balkanlardaki hâkimiyeti kalıcı hâle getirilmiştir. Daha sonra istanbul’unfethi ile Fatih Sultan Mehmed Han, Osmanlı’yı Dalmaçya kıyılarına kadar ulaştırmıştır.

fetih
fetih

Balkanları fetheden Osmanlı Devleti, buranın etnik, kültürel ve sosyal yapısına uygunbir sistem geliştirmiş ve bunu uygulamıştır. Bu sayede de bu coğrafyada ciddi muhalefetlekarşılaşmadan uzun yıllar varlığını sürdürebilmiştir. Bu yeni sisteme göre Osmanlı idaresihalkı bezdiren feodal toprak sistemini kaldırmış; onun yerine mirî arazi sistemi uygulamış-tır. Bizans’ın halkı ezen feodal toprak rejiminde köylü senenin yarısını toprak sahiplerininyararına ücretsiz çalışıyordu. Osmanlı idaresinde köylünün ağır yükü ortadan kaldırılmıştır.Böylece yerli Hristiyan halk yalnız vergi vermekle yükümlü tutulmuştur, bu âdil ve insanîuygulamalar sayesinde halk köle muamelesi görmekten kurtulmuştur. Bu dönemde BalkanlaraAnadolu’dan getirilen Türkler de yerleştirildi. Osmanlı’nın uygulamaları neticesiBalkanlarda barış ve adalet hâkim oldu. Din, kültür ve milliyet farklılıklarına rağmen Balkantoplumlarını bir arada tutan unsur, ecdadımızın adaletli davranışı ve derin hoş görüsüdür.

srebrenitsa katliamı balkanlar
srebrenitsa katliamı balkanlar

20. yüzyıl başlarında Osmanlı hâkimiyetinden ayrılan Balkanlarda, o eski huzurve düzen bir daha tesis edilememiştir. Bugünlerde ilim adamları ve siyaset bilimcilerOsmanlı’nın bölgeyi nasıl idare ettiğini araştırmakta ve problemlere çözüm aramak