yazılara verilen hoş görünümlerin çekiciliğini anlatmaya gerek yok sanırım. örneğin hoş ve sade bir logonun bazen ziyaretçide bıraktığı intiba onun siteye bakışını değiştirebilir. benim de bu konuda araştırmalarımda yararlandığım, eğitimlerden seçtiğim birkaçının burada paylaşılmasının iyi olacağını düşündüm. Şurada gördüğüm bir photoshop eğitimini ve kullanılan tekniklerin çok kullanışlı ve yararlı olduğunu düşündüm. aynı teknikleri kullanarak siz istediğiniz her objeye gayet hoş bir gerçeklik kazandırabilirsiniz. İçinde öğrenebileceğimiz birçok şey var. İsterseniz linki takip ederek eğitimi orijinalinden de takip edebilirsiniz ama ben de bu yazıyı yazarken adım adım uygulayacağımdan orijinalinde yaşayabileceğiniz eksiklikler ya da atlamalar yaşanmayacaktır. Öyleyse yazımıza başlayalım:
çalışmamızın son hali bu şekilde olacak
Başlarken
En başta ışık ve gölgeyle alakalı aşağıdaki basit resmi incelemekte fayda var. Işığın vuruş yönü, gölge ve gölgenin düşüşü hakkındaki mantığımızı netleştirmek için bir göz atıp eğitime başlayalım.
light diagram
Adım 1
İstediğimiz boyutlarda çalışma sayfamızı açtıktan sonra koyu griden daha koyu griye giden bir gradient oluşturacağız. Bunun için araçlardan “gradient tool” u (kısayol “g”) seçiyoruz. Opsiyonlarda “linear gradient” seçiyoruz. Gradientin bir ucunu koyu gri diğer ucunu daha koyu bir griye ayarlıyoruz.Resim>gradient
gradient
Adım 2
Şimdi çalışma alanımıza yeni bir layer (katman) ve bu layer’a da bir yazı yerleştireceğiz. Bu yazıda biz “agency fb” yazı tipini kullanacağız. Siz isterseniz burada başka bir yazı tipi ya da bir obje kullanabilirsiniz. Bizim bu yazı fontunu tercih etmemizin sebebi daha köşeli ve net hatlara sahip olması. Ve yazımıza grimsi mavi bir renk (mesela #c2c8d4) vereceğiz.Resim>adım2
2.adımda yazımızın rengi
ADIM 3
Bu adımda yazımıza açıktan koyuya giden bir renk vermeye çalışacağız. Önce “layer” paletinde (açık değilse view>layers yolunu izleyebilirsiniz) yazımızın bulunduğu katmandaki simgeye ctrl tuşunu basılı tutarak tıklıyouz. Böylece bu katmandaki yazımız seçili hale gelmiş oluyor. Sonra bu katmanın üstünde yeni bir katman daha oluşturalım. Bu yeni katmanımızda oluşturduğumuz gradientle yazımıza birazcık derinlik vereceğiz. Yukarıda izlediğimiz yolla gradient paneline girelim ve #495a79 renginden transparana giden bir gradient oluşturalım. Ve bu gradientin şeffaf tarafı sol üste gelecek şekilde bu yeni katmanımıza uygulayalım. Şuna benzer bir görüntü elde etmiş olmamız lazım:
RESİM>ADIM3
3.adımda yazımıza gradient uyguladık
ADIM 4
Foreground rengini siyaha çevirelim (kısaca “d”).Şimdi tekrar yazımızın bulunduğu katmana ctrl tuşunu basılı tutarak tıklayalım. Ve yazı katmanının altında yeni bir katman daha oluşturalım. Bu yeni oluşturduğumuz katman seçiliyken klavyeden bir kez aşağı tuş na ve bir kez de sağ ok tuşuna basalım. Ve “alt+backspace” tuşlayarak seçili alanın içini siyah renkle dolduralım. Ardından tekrar bir kez aşağı ve bir kez sağ ok tuşuna basalım ve “alt+backspace” tuşlayarak buranın içini de siyahla dolduralım. Bu yaptığımız işlemi çalışmamızın büyüklüğüne göre 15- 30 kez civarında tekrar edelim. Ortaya şöyle basit bir 3 boyutlu yazı çıkmış olmalı:
Resim>adım4
3 boyutlu yazımız
Adım 5
Şimdi bu oluşturduğumuz gölgenin katmanı seçiliyken ve objemizin seçimini kaldırdıktan sonra (select>deselect yolunu izleyebilirsiniz ya da kısaca ctrl+d) filter>blur>motion blur yolunu izliyoruz -45 derece ve 30px değerlerini girip onaylıyoruz. Ardından katmanımızın özelliğini “multiply” olarak değiştirip opacity’i %40 a indiriyoruz.
multiply ve opacity ayarları
Ve şöyle bir görüntümüz oldu:
bu adımdan sonra ortaya çıkan görüntü
Adım 6
Sırada biraz temizlik var. Malum bu son uyguladığımız adımdan sonra gölgemiz istediğimiz yönlerin dışına da taştı. Bu yüzden ışığın vurduğu yöndeki yani harflerimizin üst ve sol taraflarına taşan gölge izlerini sileceğiz. Uygun büyüklükte Yumuşak bir silgi seçelim ve biraz temizlik yapalım.
yazının silgiyle temizlenmesi
Adım 7
Şimdi de gölgemize biraz daha çeki düzen vereceğiz. Gölgemizin bulunduğu katman seçiliyken sağ tıklayıp “duplicate layer” tıklayarak katmanı çoğaltıyoruz. “v” tuşuna basarak bu katmanımızdaki öğemizi seçili hale getirdikten sonra shift tuşunu basılı tutarak bir kez aşağı ok tuşuna ve bir kez de sağ ok tuşuna basıyoruz. Katmanımızın özelliğinin “multiply” olduğunu kontrol ediyoruz ve “opacity”i %20’ye ayarlıyoruz. Ve yukarıdaki aynı yolu izleyerek -45 ve 50px değerlerinde “motion blur” uyguluyoruz:
gölge düzenlemesi
Adım 8
Bu adımda diğer bütün katmanların üstünde yeni bir katman daha oluşturuyoruz. Ctrltuşubasılıyken temel yazımızın bulunduğu katmanın simgesine (thumbnail) tıklayarak seçim alanı oluşturuyoruz. Araçlar paletinden “paint bucket tool”u seçerek bir kez “d” ve bir kez de “x” tuşluyoruz. Şu anda beyaz renk seçili halde. Oluşturduğumuz yeni katman seçiliyken seçim alanımıza tıklayarak yazımızın üzerini beyazla dolduruyoruz. “nasıl yani?” dediğinizi duyar gibiyim. Sabrederseniz çok hoş bir tekniğe geldik. Birkez aşağı ve bir kez sağa tuşluyoruz yine ve “del” tuşuna basıyoruz. Ve bu pratik tekniği benim gibi yeni öğreniyorsanız hayran kalıyoruz. Bu katmanımızın “opacity”sini %80’e ayarlayarak parlama efektimize daha gerçekçi bi görünüm kazandırıyoruz. Şimdiki görüntümüz şu:
parlama efektimizin eklendiği yazımız
Adım 9
Yazımızın üzerine biraz ışık düşürme adımına geldik. Işığımız hem doğal görünecek hem de pencereden sızan bir ışık gibi görünecek.Yine tüm katmanlarımızın üstünde yeni bir katman oluşturuyoruz. Bu katmanımızda yukarıdan aşağıya doğru kalınlaşan bir kaç tane yatay beyaz çubuk çiziyoruz:
yatay beyaz çizgilerimiz az sonra ışık hüzmesi olacaklar
Eğer çubuklarınız farklı katmanlarda oluştuysa ctrl tuşunu basılı tutarak tüm bu katmanları seçelim ve sağ tıklayıp “merge layers” seçerek aynı katmanda toplayalım. Ctrl+t tuşlayarak girdiğimiz menuden çubuklarımıza 45 derecelik bir açı verelim. Fakat onaylamadan evvel çubuklarımıza sağ tıklayıp “perspective” seçeneğini tıklayalım. Sonra da çubuklarımızın köşelerindeki tutma noktaları yoluyla biraz perspektif uygulayalım. Benimki şu şekilde:
çizgilerimizin son şekli
Adım 10Artık sol yukarıdan gelen perspektifi olan ışık çizgilerimiz var ama pek de ışığa benzemiyorlar. Öyleyse bu çubukların olduğu katmanımızın özelliğini “overlay”, “opacity”sini %20 olarak değiştirelim. Daha sonra da filter>blur>gaussian blur yolunu izleyerek 6px değerini uyguluyoruz:
ışık çizgilerimiz
biraz daha sıcaklık katmak için küçük bir rötuş yapalım. Işık çizgilerimizin olduğu katmanın simgesine ctrl tuşuna basılı tutarak tıklıyoruz. Layers paletinin alt kısmında bulunan simgelerden “add layer mask” butonuna tıklayarak biraz daha gerçeklik katıyoruz.
Son adım
Eğer isterseniz burada bitirebilirsiniz. Ama biraz daha sabrınız kaldıysa son bir kaç rötuş daha yapalım. En alttaki (gri arkaplan rengimizin bulunduğu) katmanımızın hemen üstüne bir katman daha ekleyelim. Ve bu katmanı pembemsi bir renkle (#9d506c olabilir) dolduralım:
pembe renk de fena değil aslında
Pembe renkle doldurduğumuz katmanımızın özelliğini “color” olarak ve opacity özelliğini de %20 olarak değiştirelim. Bu değişikliklerden sonra arkaplanımız daha sıcak bir görünüme kavuştu.
evet griye göre daha sıcak bir arkaplan
Şimdi de pembe renkle doldurduğumuz katmanın üstünde bir katman daha oluşturalım. Bu katmanı beyaz renkle dolduralım. Filter>render>lighting effects yolunu izliyoruz. Style kısmını “2 o’clock spotlight” olarak değiştirelim. Ancak eğer bilgisayarınıza güvenmiyorsanız bu pencerenin sol altındaki “preview” tikini kaldırmanız bütün çalışmanızın boşa gitmemesi için yararınıza olacaktır. Bu işlemden sonra da katmanımızın özelliğini “overlay” ve opacity özelliğini de %40 olarak değiştirelim.
çalışmamızın son hali
işte bitti!umarım faydasını görmüşsünüzdür.photoshopla ilgili daha fazlası için:» photoshop katmanlarında 5 ipucu» photoshop’ta hızınızı artıracak 5 ipucugibi yazılarımın tümü burada…