bildirgec.org

TegMenTM

12 yıl önce üye olmuş, 20 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

photoshop ile ipeksi ciltler

TegMenTM | 09 May 2011 13:19

photoshop 1990’da ilk versiyonunda tarayıcı yoluyla alınan resimlerin düzenlenmesi niyetiyle yapılmış bir programdı. bu niyetini de adında taşıyor zaten. her ne kadar yeni versiyonlarında yazılara çeşitli efektler uygulayabiliyor olsak da bu yazımız temel amacına hizmet edecek.
cilt üzerinde yer alan geçici ya da kalıcı bir takım izler vardır. bunlar sivilce, yara ya da ben izleri olabilir ve fotoğraflarda bazen hoş durmayabilirler. işte biz de fotoğraflarımıza nasıl ipeksi ciltler kazandırılabileceğinin basit bir yolunu öğreneceğiz.

çalışmamızın ilk hali
çalışmamızın ilk hali
çalışmamızın son hali
çalışmamızın son hali

photoshop’ta yazılara sihirli dokunuşlar

TegMenTM | 02 May 2011 10:29

yazılara verilen hoş görünümlerin çekiciliğini anlatmaya gerek yok sanırım. örneğin hoş ve sade bir logonun bazen ziyaretçide bıraktığı intiba onun siteye bakışını değiştirebilir. benim de bu konuda araştırmalarımda yararlandığım, eğitimlerden seçtiğim birkaçının burada paylaşılmasının iyi olacağını düşündüm. Şurada gördüğüm bir photoshop eğitimini ve kullanılan tekniklerin çok kullanışlı ve yararlı olduğunu düşündüm. aynı teknikleri kullanarak siz istediğiniz her objeye gayet hoş bir gerçeklik kazandırabilirsiniz. İçinde öğrenebileceğimiz birçok şey var. İsterseniz linki takip ederek eğitimi orijinalinden de takip edebilirsiniz ama ben de bu yazıyı yazarken adım adım uygulayacağımdan orijinalinde yaşayabileceğiniz eksiklikler ya da atlamalar yaşanmayacaktır. Öyleyse yazımıza başlayalım:

çalışmamızın son hali bu şekilde olacak
çalışmamızın son hali bu şekilde olacak

Başlarken
En başta ışık ve gölgeyle alakalı aşağıdaki basit resmi incelemekte fayda var. Işığın vuruş yönü, gölge ve gölgenin düşüşü hakkındaki mantığımızı netleştirmek için bir göz atıp eğitime başlayalım.

light diagram
light diagram

photoshop’ta pratiklik adına birkaç ipucu

TegMenTM | 28 April 2011 13:51

daha önce yayınlanan ;

photoshop’ta hızınızı artıracak 5 ipucu
photoshop’ta kullanabileceğiniz az bilinen kısayollar

yazılarına devam niteliğinde birkaç madde daha yazmak istedim. devam niteliğinde bir yazı olduğundan girizgahı geçip yazıya giriş yapıyorum.

Projeye özel çalışma alanı
Photoshop belirli bir projede ihtiyaç duyduğunuz paletlerden oluşan çalışma alanları oluşturmanıza olanak tanır. Örneğin yazı bazlı bir çalışmanız var. Bu durumda “paragraph” ve “character” paletlerinin açık olmasını isteyeceksiniz. Ama aynı zamanda düzenlemeniz gereken bazı resimler de var. Onlar için de açık olan paletleri kapatıp “brushes” veya “color swatches” gibi işinize yarayacak başka paletlere yer açmanız gerekir. Bunun yerine çalışma alanları oluşturarak bu çalışma alanları arasında hızlıca geçiş yapabilirsiniz.

html rezerve karakterlerin (html entities) kullanımı

TegMenTM | 27 April 2011 12:36

html’nin “rezerve karakterler” olarak ta tanımlanan ve kullanımı normal karakterlerden farklı olan karakterleri vardır. mesela “küçüktür” veya “büyüktür” işaretleri bunlardan bazılarıdır. bu karakterleri projelerimizde yazı karakteri olarak kullanabilmemiz için bazı özel html birimlerinin girilmesi gerekir. örneğin “küçüktür” yani (<) işaretinin ekrana basılması için için &lt; (birim adı) ya da &#60; (birim numarası) karakterlerinin girilmesi gerekir. bu birim listesinde projelerimizde kullanabileceğimiz oldukça fazla karakter mevcuttur. → ♥ ♫ ✓ ✗ • ☞ ✁ ★ “ ⊕ karakterleri bunlardan bazılarıdır. mesela ☃ “kardanadam” karakteri çok bilinmeyen bir ilginç bir karakterdir. bu yazıda da bu gibi karakterlerin girdilerini ve kullanılabilecek yerler konusunda fikirlerimi sunmaya çalışacağım.

html entities
html entities

80 tane ilgi çekici ve eşsiz kartvizit tasarımı

TegMenTM | 25 April 2011 16:50

daha önce burada da bir çok örneğini gördüğüm ve ilgimi çeken bu tür kolleksiyonlardan bir tanesine başka bir platformda rastladım ve paylaşmak istedim.

kartvizitlerin ne kadar önemli bir reklam aracı olduğunun herkes farkındadır ki bu yüzden reklamda ilk adımdır kartvizitler. fakat sıradan kartvizitler çok kısa sürede ortadan kaybolacağından genelde amacına ulaşamaz. ama sıradışı örnekler ilgi çekerek sıradan örneklerine göre görevini daha başarılı bir şekilde yerine getirebilir. lafı daha fazla uzatmadan sizi çoğu eşsiz bir listeyle başbaşa bırakıyorum:
(“devamı ve daha fazlası şurada” deyip 3 örnekten sonra başka siteye link vermedim. listenin tamamı burada.)

1-

2-

İNTERNETTE MAHREMİYET adına 10 ŞEY

TegMenTM | 02 October 2009 09:43

internette özelinizi koruma yolları
internette özelinizi koruma yolları

başlığı okuyanların çoğu “internet” ve “mahremiyet” kelimelerini aynı cümlede görünce “ne alaka?” diye sorabilir. ama anlatmak istediğimi tanımlayacak en doğru kelime “mahremiyet” oldu. yazıda da internet gibi güvenliğin ve özelimizi korumanın son derece zor olduğu bir ortamda korunmak için kullanılabilecek 10 basit yol hakkında bilgi vermeye çalışacağım. bunlar genelde bizim bilgi girişi yaptığımız ortam olan arama ve form doldurma işlemlerindeki korunma yolları oluyor. en iyisi girizgahı uzatmadan başlayalım.

1.özel bilgiler:
herhangi bir arama motorunda kendinizi aratırsanız çıkacak sonuçlar birçok kişi için şaşırtıcı olacaktır. bu bilgilerin çoğunu siz kendiniz bağışladınız web alemine. buradan çıkacak olursak işte en temel korunma yolu: internette özel bilgi isteyen formları doldurmaktan kaçının.

2.arama geçmişinizi temizleyin:
çoğu internet tarayıcısı adres satırına girdiğiniz her bir web sitesinin bir kısayolunu gelecek seferde işleminizi hızlandırmak adına saklar. bu bilgiler genellikle bizim işimizi kolaylaştırırken, bazılarının bir başkası tarafından da görülebilir olmasını istemeyebiliriz. bu durumda yapmamız gereken tarayıcımızda basit bir temizlik işlemidir. internet explorer’da tools > internet options yolunu izleyerek tarayıcı geçmişimizi temizleyebiliriz. firefox’ta is yapmamız gereken tools > options > privacy yolunu izlemek.

internet options-internet explorer
internet options-internet explorer

photoshop katmanlarında 5 ipucu

TegMenTM | 02 September 2009 15:29

photoshop’ta katmanlarla (layer) çalışırken yardımınıza koşacak 5 ipucu

katmanlar
katmanlar

bu yazıda photoshop katmanlarla çalışırken hız ve kolaylık sağlayacak ipuçlarından bahsedeceğiz. hemen başlayalım:
# katmandaki bütün nesneleri tek bir tıkla seçmek:
Çalıştığınız katmandaki bütüm öğeleri hızlıca seçmek için ctrl tuşunu basılı tutarken layer (katman) panelinde katmanınızın simgesine tıklamanız yeterli olacaktır.

katman simgesi
katman simgesi

bu sayede aynı katmanda birden çok nesne olsa bile kolayca seçili hale gelecektir.

Öğrenilesi birkaç photoshop tekniği daha -2-

TegMenTM | 09 August 2009 11:01

öğrenilesi photoshop derslerine kaldığımız yerden devam:
merak edilen, kullanılabileceği düşünülen basit ve kullanışlı photoshop tekniklerinden birkaç tane daha sunmaya çalışacağım. (yazıyı okurken bunu nasıl yapacağım diye takıldığınız bir yer olursa diğer yazılarıma bir göz atın, mutlaka yazmışımdır).
ilki meşhur sincity filmiyle meşhur olan siyah-beyaz resme renkli kısımlar ekleme tekniği.

# renksiz resimlerimize renk katmak:
ne kadar basit olduğunu görünce şaşıracağınız ve sincity tekniği diye meşhur olan bu teknik şu şekilde: photoshop ile açtığımız resmimizin katmanını bir kez çoğaltıyoruz(duplicate).

katman çoğaltma (duplicate)
katman çoğaltma (duplicate)

çoğalttığımız katman(layer) seçili iken image > adjustments > desaturate yolunu izleyerek resmimizi renksizleştiriyoruz.

resmin ilk hali
resmin ilk hali
resmin desaturate uygulanmış hali
resmin desaturate uygulanmış hali

sonra da yine ikinci katman seçili haldeyken rengini geri getirmek istediğimiz kısmı siliyoruz. evet evet sadece silgi aracımızı seçiyor (biraz yumuşatılmış olursa daha iyi olur) ardından silme işlemimizi yaptıkça zaten görüntü ortaya çıkıyor.

Öğrenilesi birkaç photoshop tekniği daha

TegMenTM | 06 August 2009 17:12

Photoshop’ta birkaç basit ama kullanışlı teknik:
# resimlerimize duotone(iki ton) uygulama:
pek kullanılmayan ama kullanışlı tekniklerden biri olan bu tekniği birçok kullanıcı zaten bilmekte fakat bilmeyenler için anlatalım. duotone(çift renk tonu) resmimizin renk sayısını düşürmemize yarayan bir uygulamadır. Bu iki renk tabii ki sadece siyah ve beyaz değil. Deneyerek birçok harika resme imzanızı atabileceğiniz bu tekniğin kullanımı:

tonları değiştirilmemiş olan resim
tonları değiştirilmemiş olan resim

resmimizi açtıktan sonra image > mode > duotone yolunu izlemeye kalkarsanız tıkanırsınız çünkü duotone uygulayabilmek için öncelikle resmimize grayscale (gri ölçek) uygulamamız gerekir. Aynı yolu image > mode > grayscale olarak değiştirmek istediğimiz zaman ekrana aşağıdaki uyarı kutusu gelecek.

renk bilgilerinin kaybolacağına dair uyarı kutusu
renk bilgilerinin kaybolacağına dair uyarı kutusu

gösterildiği gibi okdiyerek renk bilgilerimizden vazgeçiyor ve resmizi gri tonlamalı bir hale getiriyoruz.

resmimizin grayscale (gri tonlamalı) hali
resmimizin grayscale (gri tonlamalı) hali

Şimdi tekrar aynı yolu izlediğimizde ( image > mode > duotone -artık duotone aktif hale geldi-) karşımıza duotone penceresi gelecek.