Eğer CSS galerilerinde ya da tasarım için ilham alabileceğiniz diğer kaynaklardaki iyi tasarlanmış sitelere bakarsanız, modern Web tasarımında dokuların kullanımının oldukça yaygın olduğunu fark edeceksinizdir. Dokuların bu kadar popüler olmasının ardında yatan nedenlerden birisi de dokuların oldukça değişken olmalarıdır. Dokular tasarım stillerinde sayısız biçim ve yöntem kullanılarak kullanılabilir. Farklı web sitelerini inceledikçe, web tasarımcılarının dokuları ne şekilde kullandıklarını anlayacaksınızdır.

Web tasarımında dokular, ziyaretçilerin neredeyse fark edemeyecekleri kadar sade bir biçimde kullanılabildikleri gibi, bir tasarımın ana elementi olarak da kullanıldıkları görülmüştür. Dokuların değişkenliği sebebiyle tipografi, ışık ve renk gibi diğer tasarım elementleri ile mükemmel bir şekilde harmanlanabilirler.Dokuları kullanan web sitelerini incelediğinizde, dokuların arkaplan görseli olarak, başlıklarda, altlıklarda, yan çubuklarda, içerik alanlarında ve hatta yazıtipleri üzerinde bile kullanıldığını göreceksiniz. Her ne kadar dokular bazen tasarımın “kirli” (grunge) tarzı ile bütünleştirilseler de, aslında kullanım alanları “pis” görünümlü olan web sitelerin çok ötesine gitmektedir. Dokular doğru kullanıldıklarında, neredeyse tasarımın her tarzına bir derinlik katarlar. Bu yazıda dokuları farklı şekillerde kullanan 50 örnek web sitesine bakacağız.Dokuların tasarımcılar için çok kullanışlı olmasının bir diğer sebebi de Photoshop ya da benzeri bir program kullanarak onları tasarımlara eklemenin çok çabuk ve kolay olmasıdır. Makalenin ilerleyen bölümlerinde dokuları kendi çalışmalarınıza uygulayabileceğiniz farklı teknikleri de inceleyeceğiz.Galeri: Modern Web Tasarımında Dokular
Yazının bu bölümünde dokunun eklenmesi ile tasarımın iyileştirildiği 50 adet web sitesini inceleyeceğiz. Bu web siteleri dokunun kullanılış biçimlerine göre kategorilendirilmiş durumdalar. Örneklerin çoğu muhtemelen birden fazla kategoriye dahil edilebilir ancak onların aşağıdaki şekilde kategorilendirilmelerinin sebebi, onların çeşitliliğini göstermek ve tasarımın özel bir elementini vurgulamak içindir.Dokunmuş Arkaplanlar
Konu modern web tasarımında dokulara geldiğinde, arkaplan görselleri muhtemelen dokuların en sık kullanıldığı tasarım elementidir. Aşağıdaki örneklerde de görebileceğiniz üzere arkaplan görseli olarak dokuların kullanılmasının tasarıma inanılmaz derecede büyük etkileri olabilir. Dokuları bu şekilde kullanabilmenin sayısız yolu bulunmaktadır ve aşağıdaki örnekleri tasarlayan pek çok tasarımcı da büyüleyici çalışmalar ortaya çıkarabilmek için yeteneklerini kullanmışlardır.Edit StudiosPek çok tasarımcı ve tasarım stüdyosu, web sitelerinde karanlık arkaplanlar kullanmaktadırlar. Ancak Edit Studios, sitesindeki arkaplanda doku kullanmayı tercih ederek tasarımına değişkenlik dahil etmeyi başarmış. Ana içerik kısmının arkaplanında birkaç çatlak bulunuyor ve tasarımın geri kalanı ile arkaplanının “kirli” tarzı, karanlık arkaplan üzerinde aşırıya kaçmıyor.

Jobs on the WallWeb Designer Wall, özellikle renkli ve sanatsal arkaplanları ile tanınır. Sitenin meslek forumu ise benzer şekilde yaratıcı ancak daha az renkli bir arkaplanı doku içeren bir yaklaşımla kullanmayı tercih etmiş. Arkaplanın dokusu bir mantar panoyu temsil ediyor. Sitenin geri kalanında kullanılan zımba gibi bazı görsel ayrıntıların da arkaplan dokusu ile nasıl bütünleştiğine dikkat edin.

GoodBytesGoodBytes‘ın arkaplan görseli birbirlerinin üzerini örten mor renkli farklı şekilleri içeriyor ve bu doku, logonun yer aldığı kısım için hafifçe aydınlatılmış. Bu efektin sonucunda da, doku kullanılan bir arkaplanın tasarıma ne derecede bir zenginlik kattığını görüyorsunuz. Bir de aynı tasarımı doku olmadan sabit renkli bir arkaplanla hayal edin. Ne kadar farklı değil mi?

Grace Church of AlexandriaDoku görünümü için ahşap arkaplanların kullanımı ne kadar yaygınsa, tuğla arkaplanlar daha az yaygın. Grace Church web sitesinin ana içerik alanı çok temiz ve tuğla desenli doku arkaplanı üzerinde yer alıyor.

Jason BradburyJason Bradbury‘nin web sitesi rasgele beliren birden fazla arkaplanı bir arada kullanıyor. Kullanılan arkaplanların bir çoğu doku desenini içeriyor. Aşağıdaki ekran görüntüsü o dokulardan birisini, kirli bir Britanya bayrağını gösteriyor. Dokunun uygulandığı bayrağın uyandırdığı his, uygulanmamış olanına kıyasla çok daha farklı.

DoejoDoejo portfolyo web sitesi sade bir anahatta sahip. Sitenin altlık kısmı hariç tamamı hafif bir doku içeriyor ve bu doku siteye farklı bir his kazandırıyor.

Design SpongeDesign Sponge‘nin görece dar olan ana içerik kısmı, dokulu arkaplanı ön plana çıkarıyor. Görselde, doğal renkleri içeren tuval benzeri bir öğe kullanılmış.

Here’s Life Mission AmericaHere’s Life Mission America‘nın içerik alanı ilk bakıldığında farkedilebilemeyecek hafif dokuya sahip. Ancak onun altında kullanılan parçalanmış sınır, dokuyu daha belirgin hale getiriyor.

Bart-Jan VerhoefBart-Jan Verhoef, dokuyu, sitesine eski kağıt görünümü kazandırmak için kullanmış. Arkaplanın yanısıra sitedeki logo ve sitenin kendisinin de “pis”, dokunmuş bir efekte sahip olmasına dikkat edin.

Church on the RockChurch on the Rock web sitesinin neredeyse tamamında doku efekti kullanılmış. Bazı ahşap efektler başlık görselinde kullanıldığı gibi, aşağıdaki ekran görüntüsünde de doku içeren görselin bir örneğini göreceksiniz.

Design ComissionDesign Comission sitesi de temiz içerik alanının ardında doku içeren bir arkaplan kullanan bir diğer site. Sitenin arkaplanının sol kısmınd kullanılan hafif kırmızı renk, siteye çeşitlilik katmış.

Creative NightsCreative Nights web sitesinin mavi renkli içerik alanı ve doku uygulanmış koyu mavi bir arkaplanı bulunuyor. Uygulanan aydınlık efekti, içerik alanını belirginleştirmek ve arkaplanın geri kalanını daha karanlık yapmak için kullanılmış.

Fall for TennesseeTennessee tatil serisindeki web sitelerinin tamamının tasarımları iyi. Sonbahar web sitesi ise dokulu ve sonbahar renklerine sahip bir arkaplan içeriyor.

CarbonicaCarbonica doğaş renklere sahip dokuları sitenin genelinde kullanmış. Başlıklar, simgeler ve yan çubuk üzerindeki gezinti menüsü de ayrıca dokulu yazıtipleri içeriyor.

SollievoSollievo‘nun kahverengi arkaplanına uygulanmış hafif doku efekti tek başına belki pek belirgin olmasa da ana içerik alanındaki parçalanmış kağıt efekti ile birleştiğinde daha belirgin bir doku hissinin oluşmasına sebep oluyor.

Gareth DickeyGareth Dickey‘in web sitesinin başlık ve arkaplanı bir illüstrasyon içeriyor. Dokuda kullanılan illüstrasyon her ne kadar pek belirgin olmasa da siteye farklı bir görünüm kazandırmış olduğu kesin.

Bright CreativeDave Shea’nın stüdyosu Bright Creative sitenin genelinde doku kullanmış. Başlıkta doku uygulanmış koyu kırmızı ve gövde de doğal renkli doku kullanılmış.

NK’MIP ResortNK’MIP Resort’un web sitesinin “pis” bir görünümü, karanlık doku uygulanmış arkaplanı ve daha aydınlık dokulu içerik alanı bulunuyor.

Design ReviverDesign Reviver‘in koyu dokulu arkaplanı sayfanın altına doğru düz renkli bir arkaplana geçiş yapıyor. Beyaz renkli başlık alanının bazı bölümlerinde de doku mevcut.

Moustache MeMoustache Me tıpkı Jobs on the Wall sitesinde olduğu gibi koyu renkli arkaplan üzerinde daha aydınlık mantar pano efektini kullanmış. Bant görselleri ve zımbalar da mantar pano görünümünü tamamlar nitelikte.

Dokulu Başlıklar
Pek çok web sitesi başlıkları hem tasarımın ana bir öğesi olarak hem de diğer web sitelerinden farklı olmak için belirgin bir şekilde kullanıyor. Genellikle görseller için ayrılan geniş bir alan özellikle belirgin dokular için mükemmel bir ortam oluşturuyor. İyi tasarlanmış web sitelerini inceledikçe, dokuların başlık kısmında kullanıldığı pek çok web sitesi ile karşılaşacağınız kesin. Aşağıdaki örnekler de bu yöntemin kullanım olanakları açısından faydalı olabilir.AcceptanceAcceptance sitesinin başlığı siyah ve mavi renk üzerine doku uygulamış. Özellikle renklerin daha koyu olduğu köşelerde uygulanan doku daha belirgin. Gezinti menüsü üzerine fare imlecini getirdiğinizde de benzer bir doku ile karşılaşacaksınız.

Slabovia.tvSlabovia.tv web sitesine doku kazandırmak için ahşap arkaplan kullanılmış ancak bununla birlikte balık alanı da doku içeriyor. Başlığın arkasında fincan izi olması güzel bir ayrıntı ve web sitesinin sloganı da bir bant üzerine el ile yazılmış hissi uyandırıyor.

Sienna OnlineSienna Online sitesinin karanlık siyah bir arkaplan kullanılmış ancak başlık kısmında bol miktarda doku yer alıyor. Başlık görselinin eski kağıt görünümü var.

Electric PulpElectric Pulp sitesinin açık renkli arkaplanı üzerinde hafif bir doku mevcut ancak bu sayede başlığın ön planda belirmesi sağlanmış. Logo alanı da ayrıca bazı dokular içeriyor.

Rocket ClubRocket Club web sitesinin başlık kısmına uygulanan yüksek miktarda doku, sitenin genel görünümünü önemli miktarda değiştiriyor. Doku ayrıca grubun yarı saydam görselinin ardından da seçilebiliyor.

Wandering Goat Coffee CompanyWandering Goat Coffee Company web sitesinin başlığı üzerine uygulanan keten bezi görseli başlığa derin bir doku kazandırmış. Logonun kendisine de ayrıca doku uygulanmış.

The Man In The SeaTheManInTheSea sitesinin arkaplan görseli başlığı ve içerik alanının dışında kalan bölümlere doku katıyor ancak içeriğin okunulabilirliğini arttırmak için gerekli alanlarda düz beyaz renge geçiş yapıyor.

The Resume GirlThe Resume Girl web sitesi, başlık üzerinde bir dizi doku kullanmış. Beyaz alanda sayfa dokusu gözlenirken, gezinti menüsünün de yırtık köşeler içeren kendine özgü bir dokusu mevcut. Yeşil renkli yıldız patlaması alanı da yine doku içeriyor.

ThuivenThuiven portfolyo web sitesinde kullanılan temiz tasarımın başlık kısmı üzerinde hafif bir doku yer alıyor. Başlık ayrıca doğal arkaplan üzerine çoklu çizgiler içeren desen barındırıyor.

Yan Çubuk Dokusu
Her ne kadar arkaplan görselleri yan çubuklar için sütun oluşturma amaçlı kullanılsa da, bu görsellerde doku kullanmak, genel arkaplan üzerinde doku kullanmak kadar yaygın değiller. Aşağıda listelenen web siteleri dokuları yan çubuklar üzerinde farklı şekillerde kullanmışlar. Bu alanda birkaç farklı yaklaşım aşağıda listelenmiş.Napa Bar and KitchenNapa Bar and Kitchen web sitesi çok fazla doku içermiyor. Koyu renkli yan çubuk üzerindeki doku baskın değil ancak tasarımın geneline güzel bir katkı sağlıyor.

Rob GoodlatteRob Goodlatte‘nin web sitesinin her yerinde doku bulunuyor ancak yan çubuk üzerinde kullanılan doku çok belirgin zira dokuların bu şekilde kullanılması sık rastlanılan bir durum değil. Yan çubuk tsarımı genellikle çok sadedir ve üzerinde fazla durulmaz, ancak Rob’un yan çubuğu görünümü sebebiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Branded07Branded07 koyu mavi renkli yan çubuğu, açık renkli arkaplan içeren ana içerik alanı ile kontrast oluşturması için kullanmış. Bu koyu renk hafif bir doku içeriyor. Aynı koyu renkli doku ayrıca sitenin başlık alanında da kullanılmış.

Adventure TrekkingBranded07‘nin tasarımında olduğu gibi Adventure Trekking‘in tasarımı da dokuları her yerde kullanmıyor. Sadece birkaç yerde kullanıyor. Yan çubuk kısmı da katlanmış ve yırtık kağıt dokusunu üst kısmında kullanmış. Doku kullanılmayan ve daha aydınlık içerik alanı ile yan yana geldiğinde bu yan çubuk daha ön planda beliriyor.

Doku İçeren Gezinti Menüleri
Gezinti menüler bir web sitesinin görsel olarak en ilgi çekici alanı olabilirler. Dokular, elbette, farklı ve çekici bir görünüm için menülerin arkaplan görsellerinde de kullanılabililer. Burada da bu alanda farklı yaklaşımları bulacaksınız. Listedeki sitelerin hepsi, standart gezinti menüsünü şu ya da bu şekilde geliştirmek için doku kullanma yoluna gitmiş.Matt DempseyMatt Depsey‘in portfolyo web sitesinin arkaplanı, turuncu renkli fırça darbelerini içeriyor. Doku uygulanmış bu fırça darbeleri ayrıca sitenin gezinti menüsünde de kullanılmış ve gezinti menüsünün öğeleri üzerine fare imleci getirildiğinde, renk tonu açılarak eylemle etkileşim sağlanmış.

Von DutchVon Dutch sitesinin genelinde sanatsal doku elementlerini kullanmış. Sitenin ana gezinti menüsünün arkaplanında kullanılan doku uygulanmış görseller sebebiyle menü daha ilgi çekici hale getirilmiş. Her bağlantıda farklı bir görsel yer alıyor.

Alpine MeadowsAlpine Meadows web sitesinde bir dizi farklı doku yer alıyor ancak gezinti menüsünde kullanılan doku muhtemelen en ilgi çekici olanı. Yıpranmış efekt uygulanan doku tasarımın odak noktası haline gelmiş.

Blue MoonBlue Moon sitesindek tuğla arkaplan hiç şüphesiz siteye yüksek miktarda doku kazandırmış ancak gezinti menüsünde kullanılan paslı dokunun bir benzerinin yazıtipi üzerinde de uygulanması, siteye derinlik katmış.

AstuteoAstuteo portfolyo web sitesi, etki uyandırmak için dokuyu sitenin sadece belirli bölümlerinde kullanan temiz tasarımlı siteler arasında yer alıyor. Ana gezinti menüsünü de içeren başlık kısmında kullanılan doku, sitenin geri kalanında gözlenen beyaz arkaplan ile kontrast oluşturmuş.

Helmy BernHerny Bern sitesindeki başlık kısmı ve gezinti menüsünde yüksek miktarda doku kullanıldığı gözleniyor. Özellikle yırtık mukavva görünümü en çok ilgiyi çeken kesim. Bunun yanısıra yan çubuk üzerinde de benzer bir doku kullanılmış.

The Ernest Hemingway CollectionErnest Hemingway Collection bir masaüstü ortamını sitesinin arkaplanı olarak kullanırken ana içerik alanı masanün üzerinde yer alıyor. Ana gezinti elementinde koyu kayverengi deri hissi uyandıran bir doku kullanılmış.

Hafif Doku Kullanımı
Dokunun en ilginç kullanım örneklerinden bazıları dokuyu çok hafif miktarda kullanmasına rağmen ilgi çekmeyi başarıyor. Bazı tasarımcılar, dokuları, sitenin baskın elementi haline gelmeden bile başarılı bir şekilde kullanmayı başarıyorlar. Aşağıdaki örneklerde, ayrıntıya verilen önem sonucunda muhteşem sonuçların alındığını göreceksiniz.Henry JonesHenry Jones‘in portfolyo web sitesi dokuları bir nebze de olsa kullanmakta bir sakınca görmemiş. Başlık alanını çevreleyen sınır çizgileri ve gezinti menüsü üzerindeki birkaç küçük noktaya dikkatli bakarsanız doku uygulandığını göreceksiniz. Logo alanının gri renkli alt sınır alanı da aynı şeyi yapmış. Her ne kadar bu tasarım elementleri siteyi ziyaret ettiğiniz ilk birkaç saniyelik sürede kendini belli etmese de, tam bir görünüm oluşturmaya yardımcı oluyorlar.

Denver SeminaryLogonun ardında düz mavi arkaplan rengi kullanmaktansa Denver Seminary‘nin web sitesi bir tür mavi tonu üzerinde hafif doku elementlerini içeriyor. Uygulanan bu doku sayesinde hem logoya hem de başlık alanına görsel bir ilgi çekilmiş oluyor.

College Park ChurchCollege Park Kilisesi‘nin web sitesinin genelinde farklı doku tipleri kullanılmış. Başlık kısmında yer alan yeşil renkli çubuğun ardında uygulanan dokunun yanısıra onun hemen altında da doku kullanıldığı gözleniyor. Her ne kadar uygulanan bu dokular ilk bakışta kendini belli etmese de, başlık kısmını tasarımın geri kalanı ile bütünleştiriyor.

Drew DellingerDüz bir arkaplan kullanmaktansa Drew Dellinger‘in web sitesinin arkaplanında hafif bir doku kullanılmış. Tıpkı bu bölümdeki diğer örneklerde olduğu gibi site genelindeki herhangi bir element ziyaretçinin dikkatini diğerlerinden daha fazla çekmiyor ancak bu web sitesi, özellikle hafif miktarda doku kullanımının tasarımı nasıl etkileyebileceği güzel bir şekilde örneklendirilmiş.

Square SpaceSquarespace‘nin doku kullanımı, Drew Dellinger’inkine çok benziyor. Karanlık arkaplana hafif miktarda uygulanan doku, web sitesinin farklı bir his uyandırmasına neden oluyor. Squarespace sitesinin alt kısımlarına ilerledikçe, doku uygulanmış arkaplanın yavaşça düz renkli arkaplana geçiş yaptığını göreceksiniz.

Inca Un CalatorInca Un Calator‘un tasarımı dikey olarak farklı bölümlere ayrılmış. Her bir bölümde farklı bir renk ve doku harmanlaması uygulanmış. Dokular ve bir bölümden diğerine geçişte gözlenen değişiklik her ne kadar çok belirgin olmasa da, sitenin genel görünümünü olumlu yönde etkilemiş.

Aten Design GroupAten Design Group web sitesi, tıpkı diğer pek çok portfolyo web sitesinde olduğu gibi karanlık bir arkaplan içeriyor. Ancak arkaplan, uygulanan hafif doku sebebiyle biraz değişiklik göstermiş.

Dokuları Tasarıma Eklemenin Farklı Yolları
Dokuları tasarıma dahil etmek birkaç farklı şekilde mümkündür. Eğer Photoshop üzerinde deneyimli iseniz, benzer örnekleri farklı şekillerde oluşturmak çok basittir. Yazının devamında doku içeren web siteleri oluşturabileceğiniz birkaç farklı tekniği bulacaksınız.1. Kendi Dokunuzu Oluşturmak İçin Ücretsiz Resimleri Kullanın
Photoshop üzerinde oluşturduğunuz neredeyse her bir şeye doku eklemenin en kolay ve hızlı yolu, bazı katman efektleri ile birlikte basit ücretsiz görseller kullanmaktır. Günümüzde İnternet’in yaygınlaşması ile birlikte yüksek kaliteli ve ücretsiz dokuların sayısı da oldukça fazla. Eğer para harcamak istiyorsanız onun için de pek çok seçenek mevcut.En iyi doku kaynaklarını bulabileceğiniz sitelerin bir listesini vermeden önce, Tutorial9 web sitesinden David Leggett’in resimlere doku eklemek isimli rehberine bir göz atmanızı öneririm.

Eğer kendi çalışmalarınıza doku eklemek istiyorsanız, faydalanabileceğiniz kaynaklar şunlar olabilir:* Smashing Magazine (13 ücretsiz kolleksiyon)* stock.xchng* Texture King* Grunge Textures* Dr. Web Textures* Urban Dirty* Free 3ds Textures* CG Textures* Lost and Taken2. Photoshop’ta Kendi Dokunuzu Sıfırdan Oluşturmak
Bir doku oluşturmak için görsel kullanmak yerine, herhangi bir görsel kullanmadan aynı efekte Photoshop üzerinde de ulaşabilirsiniz. Eğer bazı önemli teknikleri biliyorsanız, Photoshop üzerinde doku oluşturmak aslında o kadar da zor değildir ve zamanınızı harcamaz. Bunun yanısıra görsel kullanırken karşılaşabileceğiniz sınırlamaların da önüne geçmiş olursunuz.Doku oluşturmak için kullanılabilecek farklı teknikleri öğreten bazı Photoshop rehberleri bulunmaktadır. Aşağıda bunlardan birkaçını bulacaksınız.Sıfırdan Photoshop Kağıt Dokusu Oluşturmak ve Ardından O Dokuyu Kullanarak Sıfırdan “Kirli” Web Tasarımı Oluşturmak

Ahşap Doku Oluşturma Rehberi

3. Doku Oluşturmak İçin Photoshop Fırçalarını Kullanmak
Photoshop fırçaları, kendi efektlerinizi sıfırdan oluşturabilmek için kullanışlı bir yöntem olduğu gibi, İnternet üzerinde Photoshop fırçaları bulabileceğiniz sayısız kaynak yer almaktadır. Fırçalar, tasarımlarınıza o “pis” görünümü eklemeniz için mükemmel bir yöntemdir. Aklınıza gelebilecek her tür doku tipi için ücretsiz fırçalar bulabilmek mümkündür, burada önemli olan şey, en doğru fırçayı bulmaktır. Bu ücretsiz fırçaların kullanımının kolay oluşu sayesinde, kendiniz deneyerek sizin için en uygun olan sonuca ulaşmanız yapılabilecek en doğru şeydir. Aşağıda size bu konuda yardımcı olacak bazı kaynakları bulacaksınız.* Doku Oluşturmak İçin Kullanılabilecek 500+ Photoshop Fırçası* Eski Tarz 300+ Doku ve Photoshop Fırçası* Suluboya Serisi: 200+ Güzel Fırça ve Doku* 200+ Ücretsiz Pis Photoshop Fırçası4. Hazır Dokuları Kullanın
Kendi çalışmalarınız üzerinde kullanabileceğiniz dokuları bulmak yerine, üzerlerine doku uygulanmış görselleri satın alıp çok az ya da hiçbir çaba sarfetmeden onları projeleriniz üzerinde kullanabilirsiniz. Pek çok tasarımcı kendi çalışmalarını iStockphoto, Stockxpert, ve Vector Stock gibi siteler üzerinden satmaktadırlar. Çalışmanız için doğru görseli bulmak her zaman kolay bir iş değildir ancak bulmanız durumunda onun size kazandıracağı zaman için ödediğiniz ücret çok cüzi kalacaktır.5. Dokuları Taramak
Tarama tekniği, kendi görsellerinizi Photoshop üzerinde sıfırdan oluşturmaya ve ücretsiz doku görselleri ile çalışmaya benzer. Burada tek yapmanız gereken, doku uygulanmış bir kağıt parçası ya da ona benzer bir nesneyi alıp tarayıcınız üzerinden Photoshop’a aktarmak ve ardından üzerinde gerekli değişiklikleri yapmaktır. Eğer bu yaklaşımla ilgileniyorsanız, Bittbox üzerinde yer alan kağıt tarama ve Photoshop üzerinde dokularla çalışma dersi ilginizi çekebilir.

*

Kaynak: Smashing Magazine* Yazılarımı RSS Üzerinden Takip Edin* @pinkfloyd twitter* pinkfloyd köşesiPhotoshop ve Illustrator İle İlgili Yazdığım Diğer Yazılar
* En İyi 80 Adobe Illustrator Dersi, Fırçası, .EPS’si ve Kaynağı* Web Tasarımı İçin Ücretsiz Simgeler ve PSD Kaynakları Bulabileceğiniz 45 Site* Size Sıfırdan Photoshop Öğretecek 35 Kaynak* Photoshop’ta Doğru Web Renkleri Almak* 45+ Ücretsiz Tasarım Şablonu ve PSD Dosyası