Mantık, bir şeyi yapmak için ortaya konan rasyonel çözümler ya da muhakemeler olarak tanımlanabilir. Ya da bir şeyi açıklamak için kullanılabilecek yöntem olarak tanımlanabilir. Sözlük anlamı olarak genelde bu şekilde karşımıza çıkan “mantık” kelimesi genel anlamıyla bir işi yaparken rasyonel olarak düşünmektir.

Mantık denince akla gelen bir diğer şey de satrançtır.
Mantık denince akla gelen bir diğer şey de satrançtır.

Mantığı bu şekilde kısaca açıklamaya çalıştıktan sonra şimdi asıl bahsetmek istediğim noktaya geliyorum. Mantık ve olasılık. Olasılık adı üstünde bir durumun sonucunda ortaya çıkabilecek olası sonuçlardır. Peki, bu mantıkla nasıl bağdaştırılabilir?Olasılığın sonuçlarını bulabilmek için sistematik bir şekilde düşünmemiz gerekir. Sonuçta her şey bir düzene göre işliyordur. Mantık bence burada devreye girer. Diyebiliriz ki; olasılık: olayların sonuçlarının mantıklı bir şekilde değerlendirilmesiyle elde ettiğimiz verilerdir.Olasılığı matematiğin konusu ya da istatistik dersinin bir parçası olarak görürken nedense işin mantığı hiç anlatılmaz. Permütasyonlar, kombinasyonlar kullanılarak anlatılır genelde. Yani her zamanki gibi formülcü, ezberci bir sistem. Böyle bir öğrenme sonucu genelde dediğimiz şey aynı olur:”Hiç bi şey anlamadım.”Bu şekilde öğrendiğimiz konular beynimizin bir köşesinde işe yaramaz adlı bir klasör altında toplanır ve o dersi geçtikten sonra da zahmet edip bakma ihtiyacı hissedilmez. Belki sınav yapılınca geçer notu alırız ama bir daha da işimize yaramaz.
Eğer olasılık ve mantıkla ilgili güzel bir eser okuyup işin aslının nasıl olduğunu öğrenmek isterseniz size müthiş bir kitap önerebilirim: Colin Bruce‘nin yazdığı “Mantık ve Olasılık Hikayeleri”. Sherlock Holmes ve asistanı(ya da yardımcısı) Watson’ın çözdüğü olayları okudukça olasılık hakkında ufkunuzun genişleyeceğine eminim.İşte size bir örnek. Kitaptakilerin yanına bile yaklaşamayacak bir örnek ama şimdilik bununla idare edin.

Cevaplarınızı bekliyorum..
Cevaplarınızı bekliyorum..