Geçtiğimiz haftalarda, Tayvan’ın tüm trafik lambalarını LED türevleri ile değiştirme kararının ardından, benzer bir karar İspanya’nın Seville kenti için alındı. LED üretiminde, küresel pazarın bir numarası olan Tayvan’da, dönüşüm işleminin maliyeti 7 milyon $ olarak hesaplanmıştı. Toplam olarak 420.000 ışığın değiştirileceği belirtilen projede şu ana kadar 350 bini değiştirilmiş. Bir sonraki adım olarak ise, sokak lambalarının değiştirilmesi için bir proje geliştirilmekte. Bu tarz dönüşümlerden elde edilen elektrik tasarrufu %85! Standart trafik lambalarının 35W ile 75W arasında değişen tüketimine rağmen, LED trafik lambaları 6 ila 15W arasında elektrik tüketiyor.

Seville kentinde gerçekleştirilecek projenin maliyeti ise 2,3 milyon Euro tutarında olacak. Proje neticesinde elde edilmesi planlanan elektrik tasarrufu 4 milyon KwH civarında. Bu rakamı, ülkemizde satılan sanayi elektriği kwh fiyatı ile değerlendirirsek (ortalama 10 cent) Seville için yıllık tasarruf 400 bin $ civarında olacak.

sokak aydınlatması örneği
sokak aydınlatması örneği

LED teknolojisinden de bir miktar bahsetmek gerekirse; klasik yöntem de, akkor ışık renk filtrelerinden geçirilerek istenilen renkte ışık sağlanmakta, buda harcanan elektriğin büyük miktarının ışığa dönüşemediği anlamına gelmektedir. Buna rağmen LED sisteminde kullanılan lambalar, doğrudan istenilen renkte ışık vermekte ve kullanılan teknik sayesinde elektrik tüketimleri de çok daha az olmaktadır.

LED lambalardan yapılmış bir reklam panosu
LED lambalardan yapılmış bir reklam panosu

Bu artı yönlerinin etkisiyle, kullanım alanı gün geçtikçe artan LED ışıklandırma sistemleri, üretim maliyetleri sebebi ile istenilen hızda yaygınlaşamamakta.Ülkemiz açısından durumu değerlendirirsek, yukarda bahsi geçen rakamlar, ışıklandırmada halojen lambalar kullanılması durumundaki sonuçları veriyor. Bir çok şehrimizde ise trafik lambaları klasik akkor ampüllerle çalıştırılmakta. Bu da en iyimser tahminle trafik lambası başına 60W-100W gibi bir tüketimimiz olduğunu gösterir.Hazır konuya girmişken ülkemiz için yıllık enerji ihtiyaç-tükettim dengesinden de bahsetmek gerek. 2006 verilerine göre, yıllık üretimimiz 173,1 MİLYAR KWH, yıllık tüketimimiz ise 171,4 MİLYAR KWH. Üretimimizin %43,8’i yapılan bağlayıcı anlaşmaların da etkisi ile doğalgaz santralleri ile gerçekleştirilmekte. Aynı bağlayıcı anlaşmalar hidro elektrik santrallerimizinde düşük verimlilikte çalışmasına sebep oluyor ki bildiğimiz gibi elektriği depolayamıyoruz. Elektrik tüketimindeki iştahımız için bir diğer veri oalrak şunu söyleyebiliyoruz. Bundan tam 36 yıl önce, 1960 yılında Türkiye’nin yıllık elektrik tüketimi sadece 2 milyar 815,1 milyon kWh düzeyinde idi.Elbetteki 4 milyon kwH’ lik Seville kenti elektirik tasarrufu, yıllık tüketimimiz olan 170 milyar Kwh’nin yanında gözümüze küçük görünüyor ama bir yerden başlamak lazım…