Metis Yayınları’nın Bilge Karasu Edebiyat İncelemeleri Dizisi’nin ikinci kitabı yayımlandı. Lefke Avrupa Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Jale Özata Dirlikyapan’ın Kabuğunu Kıran Hikaye (Türk Öykücülüğünde 1950 Kuşağı) isimli kitabı enikonu güzel bir çalışma.

radikal.com.tr adresinden alınmıştır : yusuf atılgan
radikal.com.tr adresinden alınmıştır : yusuf atılgan

Özata, 1950 kuşağı hikayesini iyi çözümleyebilmek için önce 50lerin siyasi, ekonomik, toplumsal yapısına ışık tutuyor. Daha sonra da dönemin edebiyat ortamına, dergilerine. O zamanlar yapılan edebiyat matinelerini, dergilerde yürütülen tartışmaları öğrenince insan imreniyor. Edebiyat dergisi okuyan kaç kişi kaldı ki? Aynı talepsizlik edebiyat eleştirisi için de geçerli. Nitelikli kitapların kale alınmadığı günümüzde nitelikli eleştirinin kıymeti umarım bilinir. Yine Bilge Karasu Dizisi’nin ilk kitabı olan Reyhan Tutumlu’nun Yaşamasız Yazabilmek de oldukça iyiydi. İki kitabı birlikte almanızı öneririm.

akyaka.bel.tr adresinden alınmıştır : leyla erbil
akyaka.bel.tr adresinden alınmıştır : leyla erbil

Kabuğunu Kıran Hikaye’de daha sonra Sait Faik Abasıyanık, Yusuf Atılgan, Vüs’at O. Bener, Orhan Duru, Ferit Edgü, Leyla Erbil, Özcan Ergüder, Bilge Karasu, Feyyaz Kayacan, Onat Kutlar, Nezihe Meriç, Erdal Öz, Demir Özlü, Adnan Özyalçıner’in öyküleri bir arada inceleniyor. Gerek ele aldıkları temalar, gerek denedikleri yeni biçimler açısından öyküler tam anlamıyla harmanlanıyor. Herhangi bir edebiyat metnine nasıl yaklaşılması bakımından da önemli örnekler sunuyor aslında kitap.

itusozluk.com adresinden alınmıştır : bilge karasu
itusozluk.com adresinden alınmıştır : bilge karasu

Sırf bu hikayecileri yad etmek için bile okunması gereken bir çalışma, Kabuğunu Kıran Hikaye. Belki bir hareketlenmeye sebep olur da günümüzde edebiyat eleştirisinin de kabuğu kırılır!