bildirgec.org

onat kutlar hakkında tüm yazılar

Gaziantep’te Onat Kutlar Anısına Film Festivali

cansualtas | 26 May 2011 22:21

Gaziantep’te bulunan Kırkayak Sanat Merkezi, 27-30 Mayıs 2011 tarihleri arasında Onat Kutlar anısına düzenlenen film festival ini gerçekleştirecek. Gaziantep Oska Sinemaları’nda düzenlenecek organizasyonda yaklaşık 60 film gösterilecek. Ulusal ve uluslararası festivallerde ödül almış uzun metrajlı filmler, belgeseller ve kısa filmlerle birlikte bu yapımların yönetmenleri ve oyuncuları sinemaseverlerle söyleşiler gerçekleştirecek. Antepli yazar ve şair olan Onat Kutlar anısına bu yıl ilki düzenlenecek festivalin sloganı ise “Sinema Bir Şenliktir”. Gösterimlerin ücretsiz olduğu organizasyonda açılışı galasını ise kadın müzik grubu Lilith gerçekleştirecek.

“Dünya’nın yeni bir resmini çiziyorsa bence o hikaye iyi bir hikayedir”

kahramancayirli | 31 August 2010 11:50

Önce nitelikli edebiyat dergilerinde ismini gördüğüm, ardından yayımlanan Hülya Saat isimli öykü kitabıyla gelecekte kendinden daha çok söz ettireceğini düşündüğüm bir genç yazar, Senem Dere. Sağ olsun, ricamı kırmadı, biz de bu sayede kendisini daha yakından tanıma fırsatı bulduk…

-İyi bir hikaye nasıl olmalı sizce?
-Zamanı, öncelik sonralık ilişkisini, mekanı parçalayan, eğip büken; böylece okuyucuda da devam edebilen, bulanık bir su gibi sürekli değişken görüntüleri içeren hikayeleri seviyorum. Ama buradaki bulanıklıktan bir anlaşılmaz olma çabası, bir tür sayıklama anlaşılmasın. Bana göre hikayedeki bakış ve bu bakışla oluşturulan atmosfer, hep aynı varsaydıklarımıza, gördüklerimize yeniden dönüp bakmamızı sağlıyor ve neticede Dünya’nın yeni bir resmini çiziyorsa bence o hikaye iyi bir hikayedir.

Kabuğunu kıran hikaye

kahramancayirli | 24 June 2010 13:35

Metis Yayınları’nın Bilge Karasu Edebiyat İncelemeleri Dizisi’nin ikinci kitabı yayımlandı. Lefke Avrupa Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Jale Özata Dirlikyapan’ın Kabuğunu Kıran Hikaye (Türk Öykücülüğünde 1950 Kuşağı) isimli kitabı enikonu güzel bir çalışma.

radikal.com.tr adresinden alınmıştır : yusuf atılgan
radikal.com.tr adresinden alınmıştır : yusuf atılgan

Özata, 1950 kuşağı hikayesini iyi çözümleyebilmek için önce 50lerin siyasi, ekonomik, toplumsal yapısına ışık tutuyor. Daha sonra da dönemin edebiyat ortamına, dergilerine. O zamanlar yapılan edebiyat matinelerini, dergilerde yürütülen tartışmaları öğrenince insan imreniyor. Edebiyat dergisi okuyan kaç kişi kaldı ki? Aynı talepsizlik edebiyat eleştirisi için de geçerli. Nitelikli kitapların kale alınmadığı günümüzde nitelikli eleştirinin kıymeti umarım bilinir. Yine Bilge Karasu Dizisi’nin ilk kitabı olan Reyhan Tutumlu’nun Yaşamasız Yazabilmek de oldukça iyiydi. İki kitabı birlikte almanızı öneririm.

MARMARA CAFE tarih oluyor

delizade | 11 February 2008 18:24

bir çok ünlünün vazgeçilmez mekanı olan marmara cafe ne yazık ki kapatılıyor. aylık 85 bin Euro‘ya Doors Grup tarafından kiralanan mekan lokanta olacakmış(tabiri diğerle, restaurant;))

Cafe müdavimlerinden en fazla hüzünlü olan da Hilvi Yavuz olacakmış. Biliyorsunuz Divan Pastanesi Atilla İlhan ile anılırdı ve hatta neredeyse ona özel bir masa vardı orada. Hilmi Yavuz için de Marmara Cafe böyle bir yermiş. Ayrıca Uğur Dündar, 2001 yılında işsiz kaldığında zamanının çoğunu marmara cafe’de geçirmiş.