Kitapların önemli olduğundan , hatta bazen kitap okumanın zararlarından, bazen okuduğumuz güzel kitaplardan hatta dünyanın en ünlü kütüphanelerinden ve bunlara olan özlemimizden hepimiz ara ara bahsediyoruz. Peki nerden çıkıyor bu kitap yakmak?!…Aslında kitap yakmanın , yazılanları yok etmenin geçmişi milattan önceki yıllara dayanan köklü bir tarihi var ve o zamanlar kitap ve kağıt olmadığında tabi ki tabletler yok ediliyor.Millattan öncesinde yakılan yakılıp, yok edilen kütüphanelerden bir tanesi de bizim konumuz olan İskenderiye Kütüphanesidir. Kendisi MÖ yakılan ilk kütüphane olmamakla beraber , insanlığın utancı olarak bilinir. Yakıldığı bilinen ilk kütüphane MÖ 614-612 yıllarında Asur – Babil ve Med ordularının yaptığı savaştan sonra yakılan Asur İmparatorluğunun kütüphanesidir. Babil ve Med müteffik ordularının imparatorluğu ortadan kaldırmasından sonra yaktığı bilinir. Böylece bir yandan Asur İmparatorluğunun politik ve kültürel hazinesi yok edilirken bir yandan da Kuzey Mezopatamyada bilinen çivi yazısı okuryazarlığını neredeyse tamamen ortadan kaldırmıştır. Biz dönelim İskenderiye Kütüphanesi’nin hikayesine…

www.americaslibrary.gov
www.americaslibrary.gov

Tarih öğretmenimiz zamanında derste bu kütüphaneden bahsetmişti, hala içimi acıtır.İskenderiye kütüphanesi M.Ö 3. Yüzyılda İskenderiye’de Ptolemaios tarafından kurulmuştur.

Ptolemaios
Ptolemaios

Ptolemaios , Büyük İskender’in kumandanlarından Lagus’un oğludur. Büyük İskender’in ölümüyle imparatorluğun dağılışı sonunda İskenderiye’yi ele geçirip, Mısır’da krallığını ilan etmiştir. Mısır’da 300 yıl hayat süren hanedanın ilk hükümdarıdır. Kendisi hükümdarlığını sınırlarını genişletme hevesine kapılmayıp savaşı sevmeyen bir hükümdar olarak bilinir. Ayrıca bilime ve edebiyata olan düşkünlüğüyle Mısırlıların gelenek göreneklerini, dinlerini benimseyerek halkın sevgisini kazanmıştır.Onların dini törenlerini muhafaza edip Firavun lakabını almıştır, hatta onları taklit edip kendi öz kardeşiyle evlenmiştir.Yeni Firavun şehri baştan başa onarıp devrin önemli başkenlerinden biri haline getirmeyi başarmıştır. Meydana getirdiği en önemli eseri ise müze ve ona bağlı olan kütüphanedir. Ayrıca botanik bahçesi ve bir rasathane bulunan müzede otopsi yoluyla insan vücudunun incelenmesi için anatomi salonu açılmıştır. Müzenin en önemli bölümü ise İskenderiye Kütüphanesidir.Kütüphanenin yakılmasıyla ile ilgili genel kanı fanatik görüşler nedeniye Hristiyanlar’ın yakmış olduğudur ama hala bir çok konu gizemini korumaktadır, ayrıca hafif’te de bahsedilmiştir.

Yeni İskenderiye Kütüphanesi
Yeni İskenderiye Kütüphanesi

Yakılan alanda 2002 yılında Yeni İskenderiye Kütüphanesi kurulmuştur. Ancak bir hiç uğruna , eski kaynaklara göre , 900 bin cilt el yazması yok olmuş ve eski dünya çağlarına ait bir çok bilgi bir daha ulaşılamayacak şekilde ortadan kaldırılmıştır.