KAN KANSERİNE YAKALANAN KÜÇÜK KIZIN ÇIĞLIĞIGerçek hayatta en çok istismar edilen konuların başında insan sağlığı geliyor. Hastalıklar ve hastalar karşısında hassas olan halkımız bu konuda yardım bekleyen ihtiyaç sahiplerine düşünmeden el uzatıyor. Bu aynı zamanda tarihimizden miras kalan kültürel bir eğilim… Bu eğilim günlük hayatımızda birçok dilenci, dolandırıcı, haksız kazanç sahipleri tarafından istismar edilmekte… Sanal alem içinde aynı şey geçerli.
Özellikle e-posta aracılığı ile bir çok yardım talebi, bağış kampanyası milyonlarda internet kullanıcısına ulaşmakta. Araştırmalara göre e-postalara gelen yardım ve bağış taleplerinin büyük çoğunluğu gerçek değil.
Bu internet yalanı yaklaşık 10 yıllık bir geçmişe sahip. Senaryoları değişse de metodu aynı. Özellikle kanser gibi insanları etkileyecek bir hastalık değişmez bir malzemedir. Bu hastalığa yakalanmış bir çocuk vardır, bu çocuk çoğunlukla kız çocuğudur. Hastalığı sebebi ile ölümle burun buruna gelmiştir. Bütün yardım istekleri bu küçük kız içindir.
Hiçbir şey yapmasanız bile size gelen bu mailin arkadaşlarınıza gönderilmesi istenir. Forward yapmanız sizin ne kadar iyi kalpli bir insan olduğunuzu gösterecektir. Hatta e-mailde böyle iyi kalpli insanların bu çağrıya cevap vermeleri sonucu karşılaştıkları hayat ödüllerinden örnekler verilir. Silip atanlar içinse korkunç sonuçlar vardır. Bir tehdit gibidir örnekler… Bu tarz şekilde yayılan internet yalanının her ülkeye ve her kültüre uyarlanmış versiyonları mevcut.

Ülkemizde kullanılan versiyonunda çoğunlukla kan kanserine yakalanmış lösemili bir kız çocuğu vardır.Şahsen ben e-postama gelen bu tür hiçbir e-maili ciddiye almadım. Sildim geçtim. İnternet verilerine göre haksız da değilim. Bu tür uygulamaların %99,9’u internet yalanı. Buna rağmen bu tür e-postaların sayısı gün geçtikçe artıyor.