İdam insanlık kadar eski bir cezalandırma biçimi, kimine göre caydırıcı bir cezakimine göre meşrulaştırılmış bir cinayet . İşledikleri suçlardan dolayı olduğu kadar yapmadıkları şeylerden dolayı asılanlar, hatta sırf bir fikri savunuyorlar yada suçlu birini tanıyorlar diye infaz edilenlerle doludur tarih. Hatta pek çok kişi idam edildikten sonra kahraman ilan edilmiştir. İdam kadın erkek, hatta ülkemiz darbelerinde çocuk bile ayırt etmeksizin kim olursa olsun affetmemiştir.İdam edilen kadınlar içinde en ünlüsü kuşkusuz daha küçük yaşta engizisyonun pençesinde yok olan ve yıllarca sonra azize ilan edilen efsanevi halk kahramanı Jeanne d’Arc , eşi Kral 8. Henry tarafından uğruna o kadar fedakarlık yapıldıktan sonra başı kesilen Anne Boleyn, Fransız İhtilali mağduru Maria Antoinette ve 1. Dünya Savaşında casusluk yaptığı gerekçesiyle kurşuna dizilen Mata Hari‘dir, ancak tarih adı az yada çok duyulmuş pek çok kadının idamıyla doludur.”O liberté! Que de crimes on commet dans ton nom ” cümlesi dilimize ” Ey Özgürlük, senin adına ne suçlar işleniyor” olarak çevrilmiştir. Bu ünlü sözlerin ait olduğu kişi Fransız İhtilali döneminin ateşli devrimcilerinden biri olan ve 39 yaşındayken devrimcilerin birbirleriyle olan anlaşmazlıkları yüzünden giyotine gönderilen Manon Rolandisimli bir kadındır ve bu cümleyi giyotinin yanıbaşında söylemiştir. Daha sonra eşi bu acıya dayanamayıp kılıçla intihar eden Roland kaçak Jironden’lerle birlikte olmanın ve eşini ihtilalin en güçlü kişilerinden biri olan Robespierre’ye karşı doldurmasını canıyla ödemiştir.


Madame Roland.jpg

Ünlü Fransız sanatçı Édith Piaf‘ ın isim verilirken kendisinden esinlenilen hemşire Edith Cavell 12 ekim 1915 te saat yedi sularında Alman askerler tarafından kurşuna dizildi. Kendisine hemşire olduğu için serbest geçiş hakkı verilen Hollanda’ya Fransız ve İngilizleri kaçırmak suçlamasıyla yargılanan ve bu suçunu Alman mahkemelerine itiraf eden Cavell pek çok yerde anıtı dikilen ve hiçbir zaman unutulmamış önemli kadınlardan biridir. Öyleki Hitler bile yıllar sonra kendisinin heykelini yıktırmıştır, bunun sebebi kendi ülkesince idam edildiği için kahraman gibi görülen bu kadının kendisine Almanya’nın o savaştaki yenilgilerini hatırlatmasıydı.(Ayrıntılı bilgi)Fransız İhtilali‘nin mimarlarından Jean Paul Marat yı banyosunda bir suikast sonucu öldüren Charlotte CordayFransızların bazı kesimlerince yurtsever olarak anılırken kimilerince de katilin tekidir. Corday işlediği suçtan kısa bir süre sonra giyotinle idam edildi , kaynaklarda başı kesilme sırasında ensesine atılan bir tokat yüzünden kesik başında kızgınlık ifadesi oldugu şeklinde söylentiler yer alır. Sonradan maddi olarak fakirleşmiş soylu bir aleden gelen Jironden yanlısı Corday , dönemin en ünlü avukatlarından biri tarafından savunulmuş ancak kurtarılamamıştır.Sophia Magdalena Scholl Hitler döneminde suçlu bulunup idam edildiğinde henüz 22 yaşındadır. Küçük yaşından beri erkek kardeşi Hans ile Hitler rejimi yanlısı olan ve içlerinde yer alan Scholl yaşı ilerledikçe rejimle ters düşmeye başlar , okuyup öğrendikçe rejimden uzaklaşır, nefret eder.( scholl hafif.org)

22 yaşındaki genç kız , abisi ve bir arkadaşları daha giyotinle idam edilir, Beyaz Gül davası ise tam 1945 yılına kadar sürer.