“”google””‘ın içeriğimi indekslemesi falan önemli değil, ben tasarımıma bakarım arkadaş” diyen kişiler ve kurumsal firmalar büyük çoğunlukla modacılar, fotoğraf sanatçıları, mimarlık şirketleri ve reklam-tasarım firmaları olmakta. içerikten çok tasarımdaki zekanın, inceliğin, ve görsel zarafetin ağırlık kazandığı bu sitelerin oluşturulması açısından “”flash”” en uygun teknolojik olanakları içinde barındırıyor. icat olunduğu günden beri animasyon türü atraksiyonların şaşırtıcılığı, web uygulamaları ve tasarımı ile birleşerek butik diye adlandırabileceğimiz sitelerin ihtiyaçlarına yanıt verir oldu, ama bir sorunu da beraberinde getirdi; site yüklenme hızı.özellikle ülkemizin internette adsl altyapısı sayesinde bu sorun da ortadan kısmen kalkmış olmasına rağmen, full flash ile oluşturulmuş bir sitenin açılma hızı hala ziyaretçinin sıkılmasına hatta sayfaya girmekten vazgeçmesine yolaçabiliyor. bu konuda flash programının bize sunduğu en sağlıklı çözüm; xml teknolojisi ile entegrasyon. flashın arka planında çalışan actionscript isimli kodlama sistemi, uygulamanın ulaşabileceği yerde bulunan xml dosyası ile iletişim kurarak, gerekli verileri gerektiği zaman alıp işleme sokuyor. bu sayede resim dosyası linkleri, yazılar, hatta kendi bünyesine ait kod parçacıkları bile flash dosyası içinde yer tutmayıp “”xml”” dosyasında bulunuyor ve bu da flash ile tasarlanmış sitenin olabildiğince hafif olmasını ve buna rağmen içeriğinin sınırsız boyutta olabilmesini mümkün kılıyor.

peki bu teknoloji yeteri kadar ve yaygın olarak kullanılabiliyor mu? kullanılıyor ama elbette yeteri kadar değil. işin bizi üzmeyecek tarafı sadece ülkemizde değil tüm dünyada bunun böyle olması.

internet aleminde bu ihtiyacı doyurucu seviyede karşılayacak bir siteden, myflashxml.com‘dan bahsetmek yerinde olur, ki rakip olarak karşılarına dikilecek alternatiflerine rastlamak hemen hemen olası değil. vakt-i zamanında dynamicfactory ismiyle arenaya çıkıp, rakipleri arasında fazla da büyük farklılıkları olmayan hazır flash siteler şatışa sunarak, template-satar siteleri arasında yerlerini almışlardı. ta ki flash’ın mx versiyonu, xml dosyasından veriyi çekme, ve dahi bu veriyi işleyebilme mevzusunu ele alana dek. ilk olarak”flash resim galerisi” hazır site tasarımı yaparak farklılıklarını koyan myflashxml yetkilileri, resimleri, yazıları hatta kodların kendisini kaynak dosyasına gömmek gibi bir problemin artık bulunmaması üzerine, kapasitelerini tasarımın görkemine kanalize edebildiler. tabi tasarımları kadar actionscript kod deryasının karmaşık sularında istedikleri gibi fora yelken gezebilme yeteneklerinin olduğu da açık.

Dinamik siteler, flash ile entegre edilmiş e-ticaret, içerik yönetim (CMS) , ve blog sistemleri diyerek adlandırdıkları kategoriler altında toplamışlar hazır tasarımlarını. hiçbir kategoriye uymadığını düşündüklerini de diğerleri adı altında toplamışlar ve her bir sitenin demosunu inceleme şansı tanımışlar.flash ile entegre ettikleri blog sisteminin sade, yetersiz ve özelliksiz olduğunu belirtirken b2evolution tabanlı blog sistemini kullandıklarını görüyoruz. ayrıca e-ticaret sistemi olarak oscommerce yazılımını flash ile birleştirmeyi uygun görmüşler. içerik yönetim sisteminin ise nasıl entegre edildiği ve nasıl çalıştığı bilgilerine demolarından açıklık getirmek mümkün değil ancak teslim etmek için 15 gün süre istemeleri, üzerinde çalışıp tamamladıktan sonra mı vermeyi düşünüyorlar acaba sorusunu akıllara getiriyor.

ücreti mukabilinde indirmeye hak kazandığınız kaynak dosyasını istediğiniz gibi değiştirebilme seçeneğiniz var ama bu değişiklikleri sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek için konusunda uzman birinin desteğine ihtiyacınız olacak.hiçbir program bilgisine sahip olmadan flash sitenizi oluşturun gibi bir sloganla hazır sitelerini satışa sunarken, müşterinin yapması gereken tek şey,sitede görünmesini istediği yazıları, başlıkları, linkleri ve resimlerin bulunduğu konumun linklerini, xml dosyalarında gerekli yerlere yazmak. bu arada bizim için türkçe karakter problemi burada da yine baş ağrıtmaya devam ediyor ancak kaynak dosyasında actionscript kod bloğunun ilk satırına

System.useCodepage = true;

kod satırının eklenmesi bu derde deva oluyor. ayrıca xml dosyasının ilk satırında bulunan encoding bilgisini türkçe karakter seti olan iso-8859-9 olarak değiştirmekte fayda var.