bildirgec.org

hyd

11 yıl önce üye olmuş, 8 yazı yazmış. 4 yorum yazmış.

Jean leon gerome’un oryantalist bakışıyla başıbozuklar, yeniçeriler ve arnavut askerleri

hyd | 31 August 2010 15:34

Öncelikle jean leon’un kim olduğuyla başlayalım. 1824-1904 yılların arasında yaşamış, ünlü Fransız ressam.

Jean-Léon Gérôme, kendi portresi
Jean-Léon Gérôme, kendi portresi

Oryantalizm akımının öncülerinden kabul edilir. Hayatının son 25 senesinde heykelle uğraşmış olmasına rağmen, genellikle oryantalist ve tarihi stildeki resimleriyle bilinir. Yetiştirdiği birçok öğrenci arasında Osman Hamdi Bey ve Şeker Ahmet Paşa da vardır. Türkiye’de genellikle “halı tüccarları” ve “hamam” temalı eserleri akıllarda kalmıştır ve ilgi görmüştür.

Halı tüccarları
Halı tüccarları

Türkiye’nin de içinde bulunduğu ortadoğu gezilerini birden fazla olarak gerçekleştiren Jean Leone, Mısır’da bulunduğu seyahatlerinden birinde, Napoleon’un ünlü Mısır seferine denk düşmüş, kendisi burada Napoleon’un resmini de yapmıştır.

Sabır Küpü Çözüm Metodları

hyd | 04 September 2008 09:01

Rubik’s Cube yada bizdeki adıyla sabır küpünün ülkemizde bir zamanlar nasıl moda olduğunu birçoğumuz anımsar. yine birçoğumuz da en fazla tek yüzünü yapabilmiş aramızdan yok denecek kadar azı bunu bir kaç yüzünün tamamlanmasına kadar vardırabilmişti. hatta kendi adıma tüm yüzlerini yapabilene rastlamadım.

buradaki wiki türü sitede bir çok sorunun cevabı olduğu kadar sabır küpünün çözümleri hakkında oldukça ve detaylı görsel içeriklerle donatılmış bilgiler verilmekte.

wikihow.com sitesinde ve ingilizce olan bu sayfayı isterseniz türkçeye çevirip aynı sitenin türkçe versiyonunaekleyebildiğiniz gibi wikipediada olduğu gibi makaleyi değiştirme imkanınız da var.

makaleye başlamadan önce konuyla ilgili notasyonlara bir gözatmakta fayda var.

Kazan kaldırmadan askeri müdahaleye

hyd | 09 August 2008 18:00

yeniçerilerin dolayısıyla askerin ayaklanması anlamına gelen ve artık dilimizde unutulmaya yüz tutmuş deyimlerden birisidir “kazan kaldırma”. ücretli askerleri barındırmakta olan yeniçeri ocağı adındaki kışlanın orta yerinde yemeklerin kaynadığı kazanlar bulunurdu ve yeniçeriler bir sorunları olduğu zaman bu kazanın başında toplanarak konuşur, tartışırlardı. isyan etmeye karar verdikleri zaman bu kazanı kaldırıp dışarıya çıkarırlardı. kazan kaldırma sözü buradan gelir.

osmanlı döneminin hiçbir dönem bitmeyen isyanlarının birçoğunda yeniçerilerin ya doğrudan ya da dolaylı olarak payı bulunmaktaydı.
işte bunlardan bazı belli başlı olanlar…

Beğendiğiniz flash sitelerini ameliyat edin

hyd | 03 June 2008 14:00

tüm webmasterlar büyük bir çoğunlukla hemfikirdirler ki, işlerini kolaylaştıracak bazı ek program yada programcıklar, eklentiler, bileşenler vs. kullanmak gayet mübahtır. elbette flash programı için de bu geçerli, her ne kadar şart olmasa da, beklediğinizden öte değişikliklerle karşılaşabilirsiniz ve bunun da ufkunuzu açacağı kuşkusuz. kullanıcı ve uzmanlar tarafından geliştirilmiş çeşitli eklentiler, bileşenler sayesinde bu kolaylıklardan faydalanabilirsiniz. tabi bunların bazıları, daha doğrusu komplex ve işe yarar olanlarınin ücretli olması sözkonusu.

bir flash tasarımcısı olarak uygulamayı geliştirdiniz, ayarlamaları yaptınız ve son olarak test ederek swf dosyanızı oluşturdunuz. peki bu işlemi tersinden yapmak mümkün mü? yani elinize bir swf dosyası geçtiği zaman onu bir kaynak dosyasına çevirerek gerekli düzenlemeleri yapabilecek misiniz? softhink firması tarafından geliştirilmiş swf decompiler isimli program eldeki swf uzantılı dosyayı, işlemi tersine çevirerek fla uzantılı bir kaynak dosyasına dönüştürüyor. değişik firmalardan çıkmış olan ve swf dosyasını decompile eden programlar maximum veri kaybına yolaçtığı ve sağlıklı bir kaynak dosyasına dönüşemediği için, bu programın rakiplerinden önde gittiğini söyleyebiliyoruz.

bilgisayarınızda bulunan bir swf dosyasını bu programla açtığınız zaman ortada bulunan bir pencerede uygulamayı tüm özellikleri çalışabilir vaziyette görüyorsunuz. ara yüzü açısından kullanması hiç de zor olmayan swf decompiler, sağ tarafta bulunan bir bölmeyle uygulamanın içinde kullanılmış olan fontları, şekilleri, gömülü resimleri, actionscript kodlarını, movieclipleri, kullanılan kareleri ve bu kategoriye uymayan çeşitli tagları görüntülüyor. bunların arasından seçim yaptıkça ortadaki sevgili penceremiz bunun ne menem bir şey olduğunu size naklen göstermeye devam ediyor. alt kısımda ise seçtiğiniz herbir donenin özelliklerini gücünün yettiğince size bildiriyor.

sağ bölümde kısayol olarak bulabileceğiniz iki özellik ise swf decompiler programının icat ediliş nedeni; export recources ve export fla. seçiminizi sağ bölümde tik koyarak yaptıktan sonra, export recources tuşuna basarsanız önünüze açılan bir popup penceresi, kullanılmış yazıları text dosyası olarak, kullanılan sesleri mp3 yada wav formatında, videoları flv dosyası olarak, gömülü resimleri jpeg, png yada bmp olarak, actioncript kodlamalarını ise as formatında bilgisayarınıza kayıt edebilmenize olarak sağlıyor, ama isterseniz swf olarak da saklayabilirsiniz. şekilleri, fontları, movieclipleri, düğmeleri, kareleri ise swf formatında kaydetmeniz gerekiyor.

export fla dediğinizde ise, tabi seçimleri yaparak, dosyayı bir fla dosyasına dönüştürerek kaydedebiliyorsunuz. hangi flash versiyonu ile export edeceğini size soruyor, fakat isterseniz otomatik algılamasını isteyerek bu soruyla tekrar muhatap olmayabilirsiniz. yalnız dikkat, çok uzun ve fazla actioncript kodlamaları ve uygulamada bulunan ama bilgisayarınızda bulunmayan fontlar, export etme aşamasında problem çıkarmamasına ve veri kaybı olmamasına rağmen, dönüşen kaynak dosyasını tekrar test ettiğinizde tasarımın istenilen performansta olmamasına yol açabiliyor.

“iyi de flash sitelerini nasıl ameliyat edeceğim” diye soruyorsanız, bunun için swf catcher isimli bir uygulamanın kurulum aşamasında browserınızda yerini almasını sağlıyabiliyorsunuz. tabii ki firefox için olan versiyonu da mevcut. hoşunuza giden sitede bu düğmeye basarak gerekli analizleri hatta ameliyatları gerçekleştirebilirsiniz.

tasarım hırsızları için bulunmaz bir hint kumaşı olma potansiyeli taşıyan bu program, flash ile oluşturulmuş siteleri yağmalamak için ideal olmasına rağmen tamamen yasal, tabi lisans ücretini ödemeniz şartıyla.

Kökleri bilinmeyen çağlara kadar uzanan bir topluluk: Samaritanlar

hyd | 30 May 2008 09:00

Antik çağlara kadar kökleri uzanan ve şu anda yoğun olarak İsrail‘in Gerizim dağı bölgesi olmak üzere Filistin ve İsrailin diğer bölgelerinde yaşayan bir topluluktur Samaritanlar. İslam ülkelerinde Samiriler ya da Samiriyeliler olarak da bilinir. Günümüzde sayıları 1000 kişiyi geçmemektedir.

Samirilerin tarihi bir hayli eskidir. Kuzey İsrail krallığı M.Ö 721 yılında Asurlular tarafından yıkılmış, şehirleri yerle bir edilmiş ve Kral ll. Sargon tarafından verilen bir emirle Samiriye bölgesinde yaşayan 27 bini aşkın insan Babil bölgesine sürülmüştür. Aynı şekilde Babil bölgesinde yaşayan hatta Tevrat‘a göre Babylon, Cuthah, Avah, Emath ve Sepharvaim kentlerinden insanlar yerlerinden kaldırılıp, Samiriler’in boşalttıkları bölgeye yerleştirilmişlerdir. Yine Tevrat’ın anlatımına göre buraya gelen yerleşimciler bölgede bulunan aslanların saldırılarından iyice yılıp, geldikleri memlekete haber yollayarak yeni ülkelerinin tanrılarını tanımadıklarını, nasıl bir ibadet, tapınma ve tören yapılması gerektiğini bilmediklerini ve sürgünlerin arasından bu işi çözebilecek bir rahibin kendilerine gönderilerek ne yapılması gerektiğini kendilerine öğretmesini isterler. Gönderilen rahip tarafından kuralları öğrenip aslanların saldırılarından kurtulmakla kalmaz, yeni bir dine de mensup olurlar.

içeriği xml’den al, flash siten hafif olsun.

hyd | 29 May 2008 12:42

google‘ın içeriğimi indekslemesi falan önemli değil, ben tasarımıma bakarım arkadaş” diyen kişiler ve kurumsal firmalar büyük çoğunlukla modacılar, fotoğraf sanatçıları, mimarlık şirketleri ve reklam-tasarım firmaları olmakta. içerikten çok tasarımdaki zekanın, inceliğin, ve görsel zarafetin ağırlık kazandığı bu sitelerin oluşturulması açısından flash en uygun teknolojik olanakları içinde barındırıyor. icat olunduğu günden beri animasyon türü atraksiyonların şaşırtıcılığı, web uygulamaları ve tasarımı ile birleşerek butik diye adlandırabileceğimiz sitelerin ihtiyaçlarına yanıt verir oldu, ama bir sorunu da beraberinde getirdi; site yüklenme hızı.

1 terabyte kapasite, daha az enerji ihtiyacı

hyd | 24 May 2008 15:40

samsung, 21 mayıs itibarıyla 1 terabyte kapasiteli ve eco-friendly bir ürün olan EcoGreen F1 harddisk modelinin duyurusunu yaptı.

masaüstü bilgisayarları için internal kullanılabilecek olan bu ürün aynı zamanda ses ve görüntü kayıtları esnasında düşük enerji tüketmekle kalmıyor, sürekli gözetim altında tutulması gereken kritik programların sağlıklı çalışması için gerekli olan kararlı bir yapı arzediyor.

EcoGreen F1, diğer eco-friendly ailesinin üyesi olan 1 terabyte kapasiteli harddisklere göre %15, eco-friendly olmayan diğer 1 terabyt ürünlere göre ise %50 daha az enerji harcıyarak rakiplerine oldukça ciddi anlamda fark atma durumuna geçiyor.

hareketlere hükmetmenin flash matematiği

hyd | 22 May 2008 12:13

flash teknolojisi ile gerçekleştirilmiş uygulamaların artık internet kullanıcıları tarafından eskisi kadar ilginç ve popüler bulunmadığını söylemek mümkün. bu durum büyük ölçüde google arama motorunun flash siteleri indeksleyememesinden kaynaklanıyor ve bu da tasarımcıların sitelerini flash tabanlı oluşturmaktan kaçınmasına neden oluyor. sebep her ne olursa olsun, web tasarım işi ile uğraşmayan ve konusunda dahiyane diyebileceğimiz üç ismin biraraya gelerek çalışmalarını sergiledikleri levitated.net adlı sitede, 2003 yılının sonundan beri yeni bir flash uygulaması göremiyoruz.

buna rağmen 2001 ocak ayından, 2003 aralığına kadar oluşturdukları flash uygulamaları gerçekten parmak ısırtacak cinsten.
aynı zaman diliminde yayınladıkları kitaplar,
flash programının arka planında çalışan actionscript üzerine ileri düzey bilgiler içeriyor.