Garsonlardan restoranlar hakkında bilinmeyenler; hangi gün yemeğe çıkmamamız gerektiği, ne kadar bahşiş bırakmamızın uygun olacağı gibi konularda öneriler.1. Tatil günleri ve cumartesi geceleri yemeğe çıkmayın. Müşterilerin çoğunluğu bu günlerde mutfak çalışanlarının yüksek kalite yemekler hazırlaması için ekstra baskı altında çalıştıkları konusunda hemfikir. Bu da istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
2.Restoran işinde neredeyse hiç ölü gün yoktur. 100 lira kazanmak varken kominin boğaz enfeksiyonu kapıp hastalandığında evde kalıp dinlenmesi gibi bir seçeneği olmaz. Bu komiler, yemeklerimizin ellerinden geçtiği kişiler.
3. Müşterinin hoşnutsuzluğu kişisel saldırıya dönüştüğünde, maduriyetinin giderilmesi için tekrar hazırlanan yemeğin intikam için tağşiş edilmesi hiç de işten değil. Garsonlar yemeğin içine tükürebilirler, ve bunu yapanlar da var.
4. Asla “Ben restoranın sahibinin arkadaşıyım” demeyin. Restoran sahiplerinin arkadaşları yoktur. Kapıdan girerken bu sizi budala bir sahtekar görünümü kazanmanıza neden olur.
5. Kendinize ne şekilde davranılmasını istiyorsanız diğerlerine o şekilde davranın. ( Evet, insanların bunu unutmaması gerek. )
6. Garsonların dikkatini çekmek için parmağınızı şıklatmayın. Hatırlatırım ki mutfağımızda kemiği bile kesebilen bıçaklarımız mevcut.
7. Mönüde olmayan yemeği sipariş etmeyin. Şefi normalde pişirmediği bir yemeği pişirmek için zorlamış oluyorsunuz. Tuhaf bir yemek bile ayda on bin kez pişirilse, bir süreden sonra muhteşem bir tada ulaşmış olması olası.
8. Yemeğin bir kısmını ayırarak siparişe tamam ama kendi limonatanızı yapmak için limon, su ve şeker istemeyin. Sıradaki ne, şarap yapmak için üzüm mü isteyeceksiniz?
9. Servisini beğendiğiniz bir garson olursa gelecek sefer de o garsonun servis yaptığı kısma oturmak için ricada bulunun. Bu garsonu diğer arkadaşlarınıza da tavsiye edin. Artık bu garson restoran sahibi için vazgeçilmez bir eleman olmuş oldu. Sizin için güzel yanı ise daha iyi bir servis alacağınızı garantilediniz.
10. Eğer bahşiş bırakamayacak durumda iseniz bu restoranda yemek yemeyi de karşılayamayacak durumdasınızdır. Servis eden kişiye yüzde yirmi ile kırk arası bahşiş bırakılabilir*
11. Adisyonu herzaman kontrol edin. Bazen kalabalık bir grup halinde restorana gidildiğinde bahşiş fişin en üstüne eklenebiliyor. Bunu gözden kaçıran müşteri ise buna ek olarak bahşiş bırakabiliyor. Tabi ki bu hata biz çalışanlar tarafından gözardı ediliyor. Bu bir saygısızlık, ayrıca yapılması doğru değil ama ben bunu hep yapıyorum.
12. Bir süre daha masada takılmak istiyorsanız bunu telafi etmek için bahşişi yükseltin. Çünkü bu ek zamanda başka bir müşteri sizin meşgul ettiğiniz masada oturabilir, ve yemek sonunda bahşiş bırakabilirdi.
13. Asla restoran kapanmadan 15 dk önce gelmeyin. Tüm gün bekleyen yemekler iyi durumda değildir, sizin için hemen yeniden pişirilir. Siz masada salatanızı yerken ısıtıcı lamba altında gevşeyen yemeğiniz hemen yanda kanserojen solventle temizlenen tezgahtan da nasibini alır.
*Türkiyede bu durum geçerli olmasa da bazı ülkelerde min yüzde yirmi bahşiş beklenir.kaynak