hayır yavrucum onlar kurbağa lavrası değil departmanından…

Prezervatif (condom,kaput) kullanımı yüzyıllardan öncesine dayansa da ülkemizde kullanımı yeterince yaygın değil. Tarihte bilinen ilk prezervatif (ben görmedim) yılan derisinden üretilmiş. (işlevsel olduğunu sanmıyorum.) Daha sonra keten, koyun derisi (yok daha neler), hayvan bağırsağı gibi maddeler kullanılarak yapılan prezervatifler günümüzde lateks adı verilen bir maddeyle üretilip nonoksinol-9 adlı maddeyle güçlendirilerek üretilmektedir. (Bu konuya ileride daha detaylı yer vereceğim.)

Tarihi

MÖ1220 yılında Mısır’da prezervatifi başta süs amaçlı (bu uyuz şeyin nesi süs oluyor?) daha sonraları ise hastalık ve enfeksiyonlardan korunmak için kullanıldığı bilgisine erişebiliyoruz. MS 100/200 yılları arasında Avrupa’da da kullanılmaya başladığının kanıtı Fransa Combarelles‘deki mağara resimlerinde ispatlanır. 1700’lü yıllara gelindiğinde hayvan bağırsağından yapılan prezervatifler herkes tarafından tanınmıştır ve popülaritesi artmıştır. Bu yıllara ait yayınlarda prezervatifin koruyucu özelliğinin anlaşılır ve 1766’dan sonra bir çok mağaza prezervatif ile ilgili el ilanı dağıtıp reklam yapmıştır. 1843 de Goodyear ve Hancock (bildiğiniz lastik markaları işte) tarafından icat edilen kauçuk’un vulkanizasyon prosesi daha güvenilir ve ucuz ürünleri, prezervatif de dahil, parti halinde üretme olanağı yarattı. Bu işlem kauçuğu güçlü ve elastik bir madde haline getirir. 1930’lu yıllarda sıvı lateks üretimi krepsolün yerini alır ve bugünün üretim temelleri atılır. 1990’lara gelindiğinde ise ileri teknoloji prezervatifi geliştirmiş artık daha dayanıklı, daha ince ve hassas olan, benzersiz prezervatifler üretilmeye başlanmıştır.

Üretimi

Prezervatifler doğal lateksten yapılır. Lateks fabrikaya ulaşmadan önce kalitesi London International Group‘un katı spesifikasyonlarına uygun olduğunun kontrolü için testlerden geçer. Lateks kalite kontrol testlerinden geçtikten sonra, kullanılabilir bir forma gelebilmesi için işlem görür. Lateks doğal bir madde olduğu için (birçok fiziksel özelliği süte benzer ama içilmez) ekşiyebilir veya kesilebilir. Stabilizörler, koruyucu maddeler ve vulkanizasyon katkıları eklenir. Bir sonraki aşama “daldırma”dır. Toz zerreciklerinin kalıpların üzerine yapışıp kabarcık oluşturmasını engellemek için haftada yedi gün, 24 saat elektrostatik hava basılan tesislerde işlenmiş lateks ısı kontrollü tanklara dökülür ve cam kalıplar bu tanklara batarak geçerken neredeyse görünmeyecek incelikte bir lateks filmle kaplanırlar. Bunlar mikrop kapmaması için filtre edilmiş havayla kurutulurlar. Kurutulduktan sonra aynı işlem bir kere daha tekrarlanır. Daldırma işleminin sonunda prezervatiflerin açık ucu yuvarlanır. Hala kalıplardayken vulkanizasyon için bir daha fırından geçer. Daha sonra kalıpta gevşemeleri için ıslatılır ve basınçlı su püskürmesiyle kalıplardan çıkar ve kurutulur.

Orgazmı Kolaylaştıran Prezervatif Üretildi

Halk arasında doğum kontrolünde en çok kullanılan araçlardan biri olan prezervatifin, orgazmı kolaylaştıran ve cinsel ilişki sırasında daha çok zevk veren ‘Inspiral’ adlı bir modeli üretildi. ABD, İngiltere, Almanya ve Avusturya’da piyasaya sürülen prezervatifin, peniste en çok sinir ucu bulunan bölgeye daha çok hareket serbestisi tanıdığı, dışındaki kalın sprial boğumların da kadının daha rahat orgazm olmasını sağladığı belirtiliyor. ABD’de üretilen ”Inspiral” adlı yeni prezervatifin test sırasında hem kadın, hem de erkekleri tatmin ettiğini belirten üretici firma yetkilileri, yeni prezervatifin hem güvenli seks, hem de seks sırasında zevk artırıcı niteliği nedeniyle kısa sürede büyük ilgi gördüğünü, bu yıl içinde bütün dünya ülkelerinde piyasaya sürüleceğini söylediler. (prezervatif her ne şekilde olursa olsun aynı bence.)Kaynak

Kullanım

Prezervatif işlevsel olarak, erkeğin boşalması sırasında spermi içinde tutarak vajinaya ulaşmasını engelleyerek hamileliği önlediği gibi cinsel ilişki sebebiyle bulaşabilecek hastalıklarında önüne bir set çekmiştir. (balon olarak kullananlar olduğunu da duymuştum.) Sanırım bizler hastalıktan ziyade doğum kontrol yöntemi tarafından dolayı kullanıyoruz. (istatistiki değildir.) %100 olmasa da bilinen en geçerli korunma yöntemi prezervatif ancak doğru kullanıldığı takdir de bu yüzdelik dilimlerine ulaşabilmektedir. (prezervatifim var hiçbir şey olmaz demeyin, gerçi atın ölümü arpadan olsundan daha iyidir ama…) Kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta prezervatif’in kalitesidir. (Belli birkaç marka dışında ben şahsen diğerlerine hiç güvenmem.)Her ilişki esnasında yeni bir prezervatif kullanılmalı ve orgazm sonrası çıkarıldıktan sonra penis başında az miktarda da olsa sperm bulunabileceğinden penis vajinadan uzak tutulmalıdır. Prezervatifin seçimi çok önemlidir. Üzerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihi bulunan ve spermisit içeren prezervatifler tercih edilmelidir. Prezervatif yalnızca “tehlikeli” günlerde uygulandığında koruyuculuk oranı düşer. Bu yüzden kadın hangi döneminde bulunursa bulunsun mutlaka her ilişkide kullanılmalıdır. En sık yapılan hatalı uygulamalardan biri de cinsel ilişkiye prezervatifsiz başlanması ve hemen orgazm öncesi dönemde takılmasıdır. (nasıl yapıyorlarsa?) Bu durum istenmeyen gebeliklerin oluşmasına neden olabilir. Boşalma olmasa bile erkekte uyarılma döneminde salgılanan sıvılarda az miktarda da olsa sperm hücreleri bulunmaktadır. Cinsel ilişkiye geçmeden hemen önce erkek cinsel organına uygun bir şekilde takılmalıdır. Her prezervatif tek kullanımlıktır. Prezervatif ilişki sırasında yırtılırsa gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalık riski yüksektir. Korunmak için tedavi görülmesi amacıyla doktora başvurulması önerilir. Prezervatif ile korunan çiftler, kayganlaştırıcı madde kullanmamalıdır. Kayganlaştırıcı maddeler yırtılma riskini arttırır.

Avantajları

  • Prezervatif kullanımının en büyük avantajı düzensiz cinsel yaşamı olan çiftler için en uygun korunma yöntemi olmasıdır.
  • Gebelikten koruması dışında (prezervatif, devamlı ve doğru kullanıldığında %97 gebelikten koruma oranıyla doğum kontrol yöntemleri arasında en güvenlilerinden.) AIDS, Hepatit B, C virüsü ve HPV dahil tüm mikrobik etkenlerin cinsel ilişkide çiftin birinden diğerine bulaşmasını engeller. Bu özellik diğer korunma yöntemlerinin hiç birinde bulunmamaktadır. Ancak yukarıda sayılan enfeksiyon hastalıklarının yalnızca cinsel temasla bulaşmadığı unutulmamalıdır. (Hepatit B’nin öpüşmeyle bulaşması, HPV’nin prezervatifin kapamadığı bölgenin teması ile bulaşması gibi)
  • Prezervatif, kadında sperme karşı antikorlarının oluşmasını önleyebilir. Bu özellik kadında eşinin spermlerine karşı antikor oluşumuna bağlı tedavide yararlı olabilir.
  • Prezervatifin, bütün bünyenizi etkileyen doğum kontrol yöntemleri gibi yan etkileri yok.
  • Prezervatif, kadınların rahim ağzı kanserinden korunmasına yardımcı oluyor.
  • Eczane, market, seyyar satıcı gibi pek çok kanal aracılığıyla satılıyor. Reçeteye veya doktor yardımına ihtiyacınız yok. Ulaşılması kolaydır ve ucuzdur.
  • Prezervatif daha temiz bir cinsel ilişki sağlıyor.
  • Prezervatif, sadece cinsel ilişki sırasında kullanılıyor. Diğer yöntemler gibi kendilerini ya da etkilerini her an vücudunuzda taşımak zorunda değilsiniz.
  • Prezervatif Kullanımının Riskleri Var mıdır?

    Uzun süreli prezervatif kullanımının çiftlerde psikolojik kökenli cinsel işlev bozuklukları yaratabileceği söylenmesine karşın bu duruma ender rastlanır. Ender görülmesine karşın lateks alerjisi ciddi bölgesel belirtilere neden olabilmektedir.

    Prezervatif Kazaları

    Prezervatifin yırtılması: Uygun kullanımda çok ender görülür. Prezervatif yırtıldığında, özellikle nonoksinol-9 içermeyen prezervatif kullanımında gebelik riski ve cinsel yolla bulaşan hastalık etkenlerine maruz kalma riski prezervatif kullanmamış olanlardaki kadar yüksektir.

    Alerji: Kadında ya da erkekte lateks ve/veya prezervatifin içerdiği spermisit ajanlara karşı aşırı duyarlılık olması durumunda kullanılmamalıdır.

    Prezervatifin çıkartırken vajinada kalması: (aha sıçtık.) Boşalma sonrası, penis normal boyutuna dönmeden vajinadan çıkarılmalıdır; yoksa prezervatif vajinada kalabilir. Bu durumda dikkatli bir şekilde işaret ve orta parmakları vajinaya yavaşça sokup prezervatifi bulunduğu yerden çıkarılmalıdır. Prezervatifin yırtılması esnasında ortaya çıkan riskler burada da geçerlidir.

    Gebelik oluşumu: Prezervatifin gebelikten korumada çok etkili bir yöntem olduğu söylenemez. Bu nedenle prezervatif kullanımıyla korunan çift, bir haftalık bir adet gecikmesinden itibaren ve/veya gebeliğe bağlı belirtiler oluştuğunda tanı amacıyla mutlaka en kısa zamanda gebelik testi yaptırmalı, ya da en ideali doktoruna başvurmalıdır.

    AIDS
    Dünyanın en tehlikeli hastalıklarından biri olan AİDS başta Afrika olmak üzere bütün dünyada hızla yayılıyor. Ortaya çıktığı 1981 yılından bu yana 58 milyon kişiye bulaşan AİDS şimdiye kadar 28 milyon kişinin ölümüne neden oldu. 2000 yılında 5.3 milyon kişi AİDS virüsüyle tanışırken toplam 36 milyon AİDS hastası bulunuyor. Türkiye’de şimdiye kadar 1067 AİDS vakası teşhis edilmesine rağmen bütün uzmanlar bu rakamın gerçekte çok daha fazla olduğu kabul ediyor, genç nüfusun fazla olması da AİDS riskini artırıyor. Diğer risk nedenleri ise, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, turizm sektörü, yurtdışında çalışan Türk vatandaşı sayısının fazla olması, damar içi madde kullanımı.Vücuda girdikten sonra yaklaşık 10 yıllık bir süre içinde vücudun savunma sistemini yenen AİDS, hastalığın son döneminde iflas eden bağışıklık sistemine karşı her türlü enfeksiyon hastalığı ve kanser çeşitleriyle birlikte ölüme giden yolu hazırlıyor. Hastalığın son döneminde vücudun değişik yerlerinde özellikle de boyun bölümünde yaralar çıkmaya başlayan hasta bir süre sonra hayatını kaybediyor.

    AIDS ve HIV Hakkında

    HIV virüsü 1981 yılında Amerika’da tanımlanmış. AİDS hastalığına sebep olan HIV virüsü vücut ortamı dışında 10 dakika yaşayabiliyor. Amerika’da bir AİDS hastası yaklaşık 50 kişiye bu hastalığı bulaştırıyor ve
    HIV virüsü vücuda girdikten 12 hafta sonra tespit edilebiliyor.
    En hızlı ve en çok araştırılan hastalık AİDS. Hastalığın tedavisinin devam edebilmesi için aylık 1200 dolar gerekiyor.
    Hastalık en çok Afrika’da ve fuhuşun yaygın olduğu bazı Uzakdoğu ülkelerinde görülüyor.
    Şimdiye kadar 58 milyon kişi HIV’le tanıştı ve 28 milyon kişi bu yüzden öldü.

    AIDS Nasıl Bulaşır?

    Cinsel temas
    Kan ve kan ürünleri
    Anneden bebeğe geçiş
    Damar içi ilaç kullanımı

    AIDS’in Bulaşmadığı Yollar

    Tükürük, gözyaşı, ter, aksırık, öksürük, idrar
    Aynı odada, aynı okulda bulunma aynı havayı soluma
    Tokalaşma, yanaktan öpme, el sıkışma,
    AİDS hastasıyla aynı havuzu, hamamı ya da saunayı kullanma
    Aynı tabaktan yemek yeme
    Isıran ve sokan böcekler

    Cinsel Yolla Bulaşabilen Diğer Hastalıklar

    Şankroid
    Gonore
    Granüloma inguinale
    Lenfogranüloma venereum
    Sifiliz
    Genital kandidiyaz (genellikle cinsel yolla bulaşmaz)
    Genital herpes
    Genital siğiller
    Gonokoksik olmayan üretrit (genellikle bir klamidya ya da mikoplazma enfeksiyonu)
    Trikomoniyaz
    Kampilobakteriyoz
    Giyardiyaz
    Salmonelloz
    Şigelloz