Çin yemeklerinin özel ve leziz olduğunu bir çoğumuz duymuş yada tadına nadir de olsa bakmışızdır. Yemeklerinin en büyük özelliği ise kızartma ve buharda pişirme sayesinde yemeklerin çabuk pişirilmesidir. Ayrıca daha kendisini göremediğim Wog adında ki tavalarda pişirildiğini öğrendim. Çin mutfağı yemeklerinde kullandıkları soya sosu ve sebze ağırlıklı olduğu için sağlığımıza en faydalı mutfaklardan biridir…

Ayrıca çinlilerin mutfaklarında diğer bir başka özelliği ise bizim gibi oturup 1 veya 2 ekmek yemek yerine buharda pişirilmiş pirinç ile aynı görevi görürler. Bir de menşei’nin hindistan’mı yoksa çin’den mi olduğu bilinmeyen çay faslı vardır ki bu yemek boyunca sürer. Kalabalık ve önemli yemek davetlerinde ise bizim pek de adını duymadığımız pirinç şarabı sunulur misafirlere. Aslına bakarsanız Hollanda’da bile her adım başı bizim güzide kebabçılarımız gibi asya mutfağından lokantalar ve restaurant’lar doludur. Çünkü 1600’lü yıllarda bütün dünya denizleri üzerindeyken çinliler ile alışverişleri olurdu. Örneğin Amsterdam’da binin üzerinde asya restaurant’ı bulunuyor.

Çin mutfağı dört ana mutfağa ayrılır: Şangay, Kanton, Pekin ve Hong Kong mutfakları. Peki bu çin yemeklerini özel kılan nedir diye soracak olursanız tabii ki malzemelerinin tazeliği en başta gelen sebeplerden biridir. Mesela evde misafirinize çin yemeği yapmak isterseniz bazı önemli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. En başta siyah, oval Çin tavasına sahip olmanız gerekiyor. Pişirdiğiniz yemeğin ise tabağının bir kısmı tatlı-ekşi, bir kısmı da tuzlu olmalı. Ayrıca biftek yumuşaksa sebze de onun aksine sert olmalı gibi önemli kuralları var çin mutfağının.. Mesela köpekbalığı çorbası, vücudunuzu temizler ve zihninizi açar. Eğer bir çinlinin parası yoksa o parayı biriktirip bu çorbayı içer. Çünkü böylece beyinlerinin daha fazla çalışacağına inanırlar. Bu yüzden de ellerindeki malzemeyi son noktasına kadar kullanırlar. Ayrıca bir de geleneksel çin şarapları vardır. Bu şarap, pirinçten yapıldığı gibi alkol derecesi de %30 civarlarındadır.

Biraz daha etrafta gezinip bazı ilginç olaylara rastladım bunların en başında geleni ise Duvardan Atlayan Rahip Çorbası’nın öyküsü. Bu öyküyü 9 yıl önce Amerikan Express için araştıran Rudolf Van Nunen ile yapılan bir röportajdan okudum ve şaşırdım. “Çin’de budist rahipler, yüksek duvarlarla çevrili manastırlarda yaşıyorlar. Rahiplerin bulunduğu yörede yetişen tavukların etleri, kemikleri, her şeyleri siyah… Ancak bu kara tavuklardan yapılan çorbanın kokusu çok güzel! Oysa budist rahipler gündüz 12’den sonra, bir daha yemek yemiyor, dualara başlıyorlar. Ama manastırların çevresindeki köylerde, köylüler bu kara tavukların çorbasını yaptıklarında, koku etrafa yayılınca, dua eden budist rahipler yüksek duvarlardan atlayıp çorbayı alıyorlar. İşte o gün bugündür, çorbanın adı, “Duvardan Atlayan Rahip Çorbası”. Bu çorbanın içinde, Çin’in değişik yörelerinden gelen 36 farklı malzeme yer alıyor.” Duvardan Atlayan Rahip Çorbası’nı Hong Kong’da bir lokantada, 50 dolara içebiliyorsunuz! Ayrıca bu bilginin üzerine karnı acıkanlar için ve elinde imkanı olanlar için bir kaç yemek tarifinin adresini vermemek de olmaz. Çin Pirzolası, Zencefil ve Sarmısaklı Kızarmış Tavuk, Köri Soslu Tavuk, Çin Lahanası, Çin Salatası, Çin Usulü Bonfile, Sebzeli Kızarmış Pirinç, Çin Usulü Sebzeli Dana Kızartması, Çin Usulü Ballı Tavuk, Çin Böreği (favorimdir), Çin Pilavı, vs…

Haa bir de unutmadan istanbul’da eğer çin yemeklerini restaurant’lardan tatmak istiyorsanız minimum paket tutarları 5 ile 20 milyon arasında değişmektedir.