focus dergisi blog yazısı için mtlda ile yaptığımız söyleşinin tam metnini:

mtlda: ne olacak bu işin sonu? gelecekte insanlarınasıl etkileyecek?

bloglar sundukları olanaklar ile siber hayatı tanımamıza ve hayatımıza sokmamızahız kazandırdı. internet yeni denebilecek bir mecra.. yazılı ve sözlü mecralarınyeni kardeşi. aslında onlardan çok farkı yok. sadece kontrolümüz daha fazla.yapısını anladığımızda pek çok soru işareti ortadan kalkıyor.

bilgi, fikirler, düşünceler, söylemler dijital ortamda çok daha hızlı kopyalanabiliyor/yayılabiliyor.bir sayfanın fotokopisini çekme ve arkadaşınıza verme hızı ile bir e-postanınkopyasını bir arkadaşınıza gönderme hızı arasında çok fark var. veri, dijitalortamda daha çok kişiye çok daha kısa sürede ulaşma şansı buluyor. e-postalargibi blog siteleri de bunu sağlayan en etkili araçlardan..

sunduğu hız, kolaylıkları ve basitliği nedeniyle kullanımı artacak, yaygınlaşacaktır.

mtlda: hakikaten medyanın sonu mu geldi? insanlargazeteleleri çöpe atıp blogları mı takip edecek?

bu tamamen hayatı yaşayışımız ile şekillenecek olan bir durum. geleneksel medyaolarak bildiğimiz medya, bir insana sunduğu deneyimler nedeniyle gelecekte yetersizkalabilir.

günümüzde yaptığımız işler nedeniyle kendimize ayırdığımız vakit azalıyor.haberi daha hızlı, daha güncel, istediğimiz anda istediğimiz miktarda almakistiyoruz. internet de bu tür ihtiyaçların karşılanması için çok uygun bir ortam.geleneksel medyanın da yapması gereken bu duruma hızlı adapte olup ihtiyaçlarayanıt vermek.

blog siteleri bu noktada medya sitelerinin eksiklerini kapatıyor. daha az resmioluşu tüketimini kolaylaştırıyor. denetlenmiyor olması daha özgürce konuşmayısağlıyor. odağında içerik olması kullanımı ve okumayı kolaylaştırıyor, zamankazandırıyor.

medyanın bu durumda yapması gereken, blog mevzusunu inceleyip ürünlerini dahakullanılabilir hale getirmek. bu durumda korkacakları bir şey kalmayacaktır.matbaa’nın 400 yıl geç gelmesi konusunda futursuzca eleştiriler yapmayı aydınolmak sayan kesimin, blog gibi bir yeniliğe karşı direnmemesi ve yararına çevirmeyibilmesi gerekiyor. aksi halde tarih tekerrür edecek.

teknolojinin gelişimiyle paralel, kullanım ihtiyaçlarımız, hayatı yaşama biçimimizve tüketim yöntemlerimiz de evriliyor.

tabii blog sitelerini sadece haber verme/alma amaçlı düşünmemek gerek. kişiselveya ticari; yayın, iletişim veya kayıt tutma aracı olarak da kullanılabilir.standart bir içerik sitesini bir blog sitesinden ayıran özelliği sadece içeriğisunuş biçimidir. (bloglar yazı odaklıdır ve içeriği ters kronolojik sunar; tıpkıbir şeyin kaydını tutarken yaptığımız gibi..)

mtlda: dünyanın ve türkiye’nin en iyi 10 blog sıralaması?

dünya’da

  1. metafilter.com
  2. boingboing.net
  3. belledejour-uk.blogspot.com
  4. kottke.org
  5. waxy.org
  6. gizmodo.com
  7. coolhunting.com
  8. sethgodin.typepad.com
  9. problogger.net
  10. doc.weblogs.com

türkiye’de

  1. bildirgec.org
  2. hafif.org
  3. chatkapi.com
  4. e-vs.org
  5. 3yanlis.com
  6. portakalagaci.com
  7. siberkultur.com
  8. cemshid.gen.tr
  9. winmakerto.blogspot.com
  10. verkac.com/otium

mtlda: blog sitesi sahiplerine verebileceğin öneriler var mı?

öncelikle blog kavramını iyice anlamak gerek. bu yeniliği iletişim amaçlı,yayın olma amaçlı kullanıyor olabilirsiniz. bulunduğunuz ortam internet. internetinçıkış noktası olan linkler internet yayıncılığında önem kazanıyor. alıntı yaptığınızbir yazıya/görsele/dosyaya link vererek izleyiciye sunduğunuz deneyimi güçlendirin.

günümüzde türk internet medyasının yaptığı en büyük hatalardan biri link kavramınıçeşitli kaygılar nedeniyle kullanmamak. türkçe içerik kendi içerisinde ne kadargeniş ve güçlü bir link ağına sahip olursa, o derece güçlenecektir. şu an içinsahip olunan kaygılar yerinde gibi görünse de uzun vadede büyük zararlar getireceğinibiliyoruz.

sadelik bir diğer unsur. eğer bir yayın olmak istiyorsanız rakipleriniz çokolacak demektir. bu sorunun üstesinden gelmek için başarılı bir ürün olmalısınız.çünkü alternatifiniz çok, ve daha da artacaklar. sunmak istediğiniz içeriğien sade arabirim ile ve en arı dil ile sunun. unutmayın ki internet başındakiinsanın vakti kısıtlı ve odaklanma sorunları yaşıyorlar.

bu noktada tasarım öne çıkıyor. içerik her ne kadar kral olsa da onu ergonomik,rahat, tüketilebilir ve tercih edilir kılan tasarımdır. bu konuda yatırım yapmaktançekinmeyin, en rahat kullanılabilir yapıyı elde etmek için gerekirse uzmanlarınyardımını alın.

internet üzerinden yayın yaparak hayatını daime etttirebilecek bir kazanç eldeetmeyi isteyen yayınlar çoğunlukla sitelerini reklam ve gereğinden fazla görselyoğunluğuna boğuyorlar. bu durum hem kullanılabilirliğinizi düşürür hem de reklamverenler tarafından tercih edilme şansınızı düşürür. sadeleşmek, uzun vadedekazandırır.

bahsettiğiniz konuyla ilgili türkçe sitelere link vermekten çekinmeyin. nekadar çok link verirseniz o kadar çok link alırsınız. çok link almak çok insanaulaşmak demektir. bu konudaki kaygılarınızı bir kenara bırakın.

interaktiviteyi ve izleyiciye sunduğunuz deneyimin kalitesini arttırmanın yollarınıarayın. bu konuda veri toplamak için en iyi yöntem tüketicilerinize kulak vermek.şikayetleri ve önerileri dinleyin, direnç göstermeyin. pazarlama araştırmalarınabaşvurun, anketler yapın, bol bol görüş alın.

eğer bu işe ticari bakıyorsanız, seth godin’in önerdiği gibi pazardaki diliminizibüyütmek kadar pazarı genişletmek de kaygılarınız arasında olsun. blog mevzusunuher fırsatta arkadaşlarınıza anlatın ve onları bu mevzuya girmeleri konusundayüreklendirin.

bloglar yapıları gereği insani ve sosyal özellikler taşırlar. samimi ve iyiniyetli hareketler hem kaliteyi hem de başarıyı beraberinde getirir. ticarikaygıların ürün kalitesini etkileyen faktörlerin önüne geçmesine izin vermeyin;uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurur. unutmayın ki kitleniz blog mevzusunu anlayabilmiş,bilgisayar sahibi ve okuyan insanlar. bu zeki ve kültürlü okuyan kesime hakkettiklerişekilde davranın.

kendinize vakit ayırmaya değer bloglar belirleyin ve düzenli olarak takip edin,onlardan daha iyisini yapmaya çalışın.

fark yaratacak özelliklere sahip olmak için gerekirse yatırım yapın. eğer yaptıklarınızıbaşka yapanlar da varsa başarınız bir yerde tıkanacaktır.

okuyucunuzun güvenini kazanmak için dürüstlüğünüzden taviz vermeyin. alıntılarınızınkaynaklarını belirtin. yaptığınız hataları itiraf etmekten çekinmeyin.

internet medyası, blog mevzusu, insan algısı, insan eğilimleri, internet okurluğu,ürün tasarımının pazarlamaya etkisi gibi konulardaki sosyolojik ve antropolojikaraştırmaları takip edin; bu konularda çalışmalar yapılması için ilgili kurumve kuruluşları yüreklendirin. elde ettiğiniz verileri paylaşın.