3G: Ülkemizde de çok kısa bir süre içinde standart hale gelmesi muhtemel olan bu sistem bilinenin aksine sadece görüntülü konuşmayı getirecek bir sistem değil. 3G ile daha hızlı internet bağlantısı ve veri aktarımı geliyor olması telefonlarını iş bilgisayarı haline getirenlerin işine yarayacak bir durum. Ve birde karşısındakini görüntülü görmek isteyenlerin.
HSDPA:3,5G adıyla anılan bu sistemde kullanıcılara 14,4 Mbitlik bir veri transfer hızı sunuluyor. Ülkemize 3G daha gelmemişken bunu beklemek biraz işbilmezlik olur sanırım. GPS: Küresel Konum Belirleme Sistemi diye Türkçeye çevirebileceğimiz bu sistem orta yörüngeli 24 ayrı uydudan aldığı anlık sinyaller ile konumunuzu belirleyen bir sistem. Açıkcası gerçekten can kurtarabilecek bir sistem. En azından kaybolmanız giderek zorlaşıyor.
AGPS:Standart GPS sistemi üzerine kurulmuş olan ve yer istasyonlarından gelen bilgiler sayesinde daha net yer tespitinde bulanan gelişmiş bir sistemdir.
BLUETOOTH: Son zamanlarda hemen hemen tüm teknolojik ürünlerde standartlaşan bir kablosuz veri aktarım aracı. Cep telefonları, PDA, Notebook, Mp3 Player gibi ürünler arasında her türlü dosya ve veri aktarımı sağlaması ile günümüzde en çok kullanılan veri aktarım araçlarından biri. GPRS: Günümüzde halen yaygın olarak kullanılmakta olan ve mobil cihazlara internet bağlantısı sağlayan bir protokol. Hız olarak pek tatmin edici olmasada şimdilik el mahkum.
KIZILÖTESİ: Kızılötesi ışınlar aracılıyla veri transferi yapmayı sağlayan ve biraz demode olmuş bir bağlanti şekli. İki cihazı kafa kafaya vermeden dosya atılamayan bu sistem ayrıca oldukça yavaştı.
EDGE: Pratikte daha hızlı internet bağlantısı sağlamayı amaçlayan bir sistem. Siztemin hızı GPRS den hızlı ancak 3G den yavaş olduğunu soylemek mumkun. Ülkemizde su an sadece sehir merkezlerinde çalışan bu sistem 473 Kbps veri transferine olanak sağlamakta.
JOG DİAL: PDA ve akıllı telefonlar gibi avuç içi cihazlarda, fara gibi menüler arasında geçiş yapmayı sağlayan bir navigasyon tuşu. Yani bu bir tuş ama aynen farenin işlevini gören bir tuş.PİKSEL: Monitörde gördüğümüz görüntüleri oluşturan en küçük birime verilen addır. Cep telefonundan tutunda, televizyon gibi ekranı olan tüm ürünlerde piksel ibaresine rastlamak mümkündür.
MEGAPİKSEL: 1.000.000 Piksele karşılık gelen bir birim diye niteleyebiliriz. Bir ekranda bulunan ve görüntüyü oluşturan piksellerin (nokta) satır ve sütün sayısının çarpılmasıyla bulunan bir görüntü kalite değeri.
MİCRO SD: Adından anlaşıldığı gibi SanDisk firmasının geliştirdiği ve mobil ürünlerde kullanılan bir hafıza kartı.PDA: Kişisel Dijital Asistan diye adlandırabileceğimiz bu ürün ile bir bilgisayarın yaptığı hemen hemen herşeyi yapabilirsiniz. Cep telefonu, medya oynatıcı, ofis duzenleyici gibi özellikler ile taşınabilir bir bilgisayarın cebe girmiş hali.
RAM – ROM: Ram hafıza geçici bilgilerin depolandığı hafızadır. Örneğin ofiste bir yazı yazılırken bu ram bellekte tutulmaktadır. Taki kaydet tuşuna basılana kadar. Rom bellek ise bilgilerin kalıcı olarak depolandığı bellektir. Ofiste yazdığınız bir yazı kaydet tuşuna basılınca ram bellekten rom belleğe geçer.SMARTPHONE: Türkçe karşılığı olarak tam bir terim kullanamasakta yarı akıllı cep telefonları diyebiliriz. Iphone gibi akıllı ürünlrin yanında 3. parti gelişmiş bir yazılıma sahip olamamanın verdiği ezikliğe rağmen sadece arama yapıp sms gönderen telefonlardan da seviye olarak çok ilerdeler.
SYTLUS: Dokunmatik ekranlı cep telefonlarının olmazsa olmaz aksesuarlarından. Bir çeşit metal kalem olarak adlandırabileceğimiz bu üründe kalemin yapabildiği işlemleri cep bilgisayarı ekranına uyarlamak mümkün.TOUCHSCREEN: Dokunmatik ekran olarak Türkçeye çevirirsek yanlış olmaz sanırım. Bir cep bilgisayarı için olmazsa olmazlardan biridir elbet.
USB: Bilgisayardaki bağlantı karmaşasına son vermek ve ortak bir giriş elde etmek amacı ile geliştirilmiş bir gidiş portu. Günümüzde hemen hemen tüm donanımlar artık USB 2.0 uyumlu olarak sunulmaya başlandı. USB 2.0 nedir derseniz ilk versiyonu olan USB 1.0 a göre daha hızlı veri transferi sağlayan gelişmiş bir porttur. Ama fiziksel olarak USB 2.0 ve 1.0 aynıdır.
Wİ-Fİ: 802.11 denilen bir standart üzerine kurulmuş olan Wi-Fi internete ve yerel ağlara bağlanmayı sağlayan bir protokoldür. Günümüzde hemen hemen her yerde halka açık Wi-Fi ağlarına rastlamak mümkündür.
WINDOWS MOBİLE: Microsoft tarafından geliştirilen cep bilgisayarları ve akıllı telefonların kullanımını kolaylaştıran bir işletim sistemidir. Görünüş olarak bir XP benzeri arayüze sahip olan bu sistemde cep telefonunuz bir bilgisayar havası ve özelliği kazanır.
SYMBIAN: Başta Nokia, Motorola, Ericsson gibi firmalar tarafından cep bilgisayarlarına işletim sistemi tasarlamak için kurulan bu şirket günümüzde pazarın yarısına sahiptir. İlerleyen dönemlerde Nokia tarafından tamamen alınan şirket Cep bilgisayarları ve akıllı telefonlar için işletim sistemi tasarlamaktadır.
ANDROID: Google ve 30 a yakın firmanın ortaklaşa olarak hazırladıkları ve yakın bir zamanda T Mobile telefonla piyasaya sürülecek olan açık kaynak kodlu cep telefonu işletim sistemi. Symbian, Microsoft Mobile ın aksine piyasaya ucretsiz olarak sunulacak olan linux tabanlı sistem için şimdiden programlar yazılmaya başlandı bile.
PALM OS: US Robotics ve Palm Computing tarafından, dokunmatik ekranlı telefonlar için geliştirilen bir işletim sistemi.