2005 yılında adobe, macromedia’yı satın almadan önce authorware diye bir program vardı. kullananınız oldu mu bilmiyorum ama ben çok sevmiştim bu programı. e-learning uygulamaları, interaktif cd’ler, multimedia uygulamalar hazırlamaya yarayan bu program için, adobe 2007 yılında çalışmaları durdurdu ve authorware 7, programın son sürümü olarak kaldı.düzenli bir çalışma ortamı sağlayan akış şemasıyla, e-learning araçlarıyla tam bir yazarlık yazılımı programıydı.

screenshot
screenshot

yayınlama aşamasında, uyumlulukta bazı sıkıntıları vardı, extralar sürekli problem çıkarıyordu bu hataların gelmemesi için export ederken iyi bir paketleme yapmak gerekiyordu, ancak navigasyonu ve interaction seçenekleri ile flash’tan daha kullanışlıydı.

error
error

kullanım şekli akış şeması çizmek gibiydi. programlama bilgisi olanlar bilirler, aşağıdaki örnekte olduğu gibi authorware, yazılımın storyboard’ı ile akış şemasının iç içe geçmiş haliydi. böylece yazara daha düzenli bir çalışma ortamı sağlıyordu.

bu akış şeması örneğini internette buldum, önce arkaplan resmi geliyor, arkasından başlık geliyor ve 5 saniye bekliyor. “?” simgesi interaction anlamına geliyor ve gelen soruya kullanıcının verdiği cevaba göre devam ediyor ya da başa dönüyor. devam ettiğinde bir map ikonu geliyor, bu authorware’de birçok karenin paketlenmiş hali olabilir. asıl bütün içerik bu map ikonunun içinde yer alıyor muhtemelen. daha karışık bir örnek akış için buraya bakabilirsiniz.yukarıda da bahsettiğim gibi, e-learning yazılımları hazırlama amacıyla üretilmiş bir programdı ve flash’taki gibi çizimler yapıp animasyonlar oluşturulamıyordu bu programda, hazırlanan içeriğin interaktif hale getirilmesi sağlanıyordu. kullanıcının yazılıma kaldığı yerden devam edebilmesi, konulardan hangilerini bitirip bitirmediğinin kayıt edilmesi, yapılan testlerde alınan puanların hesaplanması gibi hazır özellikler authoware’i farklı kılan özelliklerdi. piyasadaki vitamin interaktif eğitim cd’leri, “bambam’ın matematik dünyası” isimli yazılım ve daha birçoğu bu programla hazırlanmıştı, chip dergisi bir zamanlar ek olarak verdiği cd’leri bu programla hazırlıyordu.

vitamin
vitamin
bambam
bambam

artık yok authorware, birçok üniversitenin birçok bölümünde dersleri verildi ve zamanında bu programda geliştirmiş olanların emekleri boşa mı gitti? macromedia’dan adobe’a geçince belki geliştirilir diye düşünürken yeni sürümü çıkmaz oldu.. bence adobe öylece çöpe atmamalı bu programı…çok aradım ama internette şu an yayında olan authorware ile hazırlanmış fazla örnek bulamadım. bazı videolar buldum programı yad etmek isteyenler ya da neymiş bi bakalım diyenler için.. (videolar Japonca ve anlamayınca bir süre sonra ses çok rahatsız ediyor, sesi kısık izlemenizi tavsiye ederim 🙂Authorware 7 giriş videosumap ve hot spot eklemeÇoktan seçmeli test sorusu hazırlama (Multiple choice )Authorware 6 tutorials