börtü böcek, mitki, sebze derken kelimelerin kökenine yolculuğa dalıyoruz… buyurunuz…yün eğirirken kullanılan bir ucu sivri, bir ucu çatal biçimindeolan tüp şeklindeki tahta aleti “küfür” niyetine kullanmak danereden çıkmış olabilir?”yok deve”, derken bir işin saçmalık ve olağan dışılığı, olasılık harici ve mantıksızlığı murad ediliyorsa, benzeri bir anlamkapsamı da “ananın örekesi” için geçerli olabilir.bir bakalım: ebelerin doğum yapan/yapacak kadını oturttukları sandalyeye “öreke” denmektedir çünkü!aktüel bir “tepük” esprisiyle konuyu bağlayalım:oolum, cim bom bu gruptan kesin çıkacak, göreceksin!yok, ananın örekesi!!!
yorumlar
vauvv
http://www.youtube.com/watch?v=hB9MIzJlf5Qbilmiyorum ne kadar konuyla ilgili olur ama
örekenin bir cesit börek oldugunu düsünmüstüm hep. peynirli öreke, filan…
ilginç.. öreke denince hep aklıma bi bez parcası veya canta ne biliim eğer gibi bişii gelirdi….artık eskisi kadar kullanılmıyor ama bu tepki sözü “ananınörekesi”sanırım su an en cok kullanılanı ” yok ebenin a..” oluyor…
evet, a. sözcügünü de arastirmak lazim, altindan cukur, magara gibi bisey cikarsa sasirmiycam walla. Megerse küfür diye bisey yokmus aslinda (diye abartsaydim).
öreke neden ananın da başka bir şahsiyetin değil?ben onu merak ettim asıl:)
doğum yapacak kadının oturtulduğu sandalye de ondan…hatta, ebenin örekesi, kullanımı daha çok yaygındır.
Ana baba ocağında bu kelime çok kullanılırdı.Ben küçükken anne bu ne! anne bu ne! dedikçe dayanamayan annem bana ananın örekesi sus artık! derdi.Allah rahmet eylesin.Ve yazının finalinde şifre çözülüyor, öreke oraya da cuk oturmuş.