Yenilenebilir eneji kaynaklarının hangisinin en iyi alternatif olabileceği çok yazılmıştır. Dünya geneline bakıldığı zaman herhangi bir alternatif enerji kaynağının açık ara öne çıktığını görememekle birlikte, ülkelere göre farklı yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygın kullanıldığını görüyoruz. Örneğin:* Brezilya’da şeker kamışından biyobenzin (etanol)* Almanya’da biyodizel* Portekiz’de dalga enerjisi* Danimarka’da rüzgar enerjisi* İzlanda ve Filipinler’de jeotermal enerji gibi

Son yıllarda bunlara eklenen bir diğer alternatif ise deniz ve okyanuslardaki akıntılardan yararlanılarak elektrik enerjisi üretilmesidir. Bu konuda projeleri olan pek çok ülke bulunmaktadır. Kuzey Atlantik’e deneme amaçlı yerleştirilecek 12 mt çaplı bu türbinlerin herbirinin yaklaşık bir megawat elektrik üretmesi beklenmektedir.

EPRImühendisleri, deniz akıntılarından elektrik üretim maliyetinin şu an bizim kw saat için ödemekte olduğumuz 0,09USD’nin yarısı kadar olacağını tahmin etmektedirler.Bu konuda bir Avustralya’lı mucit Mick Perry de Aquanator adını verdiği bu okyanus akıntı jeneratörü ile adını duyurmayı başarmıştır.

Bir de ek olarak Portekiz’in okyanus dalgalarından elektrik ürettiği Pelamis Makinası‘ndan bahsetmek gerekir. Dalga yılanı diye de anılan bu jeneratörün nasıl enerji ürettiğini anlatan güzel bir animasyonda bulunmaktadır. Iskoçya hükümeti bu Pelamis Makinalarından oluşan bir dalga enerjisi çiftliğiiçin 4 milyon sterlin kaynak ayırmıştır.

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz küçümsenmeyecek bir dalga potansiyeline sahiptir. Ancak ülkemiz için daha da ilginç olanı, başka ülkelerin okyanus akıntılarını yakalamak için yerleşim merkezlerinden çok uzak noktalara türbinler yerleştirmeleri gerekirken, bizim İstanbul ve Çanakkaleboğazlarımız, burnumuzun dibinde, bize inanılmaz birer akıntı potansiyeli sunmaktadırlar.