bildirgec.org

yeryüzü hakkında tüm yazılar

Rüya

| 12 May 2011 09:52

Derin bir sessizlik tüm evreni kuşatmıştı. Gökyüzünde tek bir kıpırtı yoktu. Kapkara bulutlar, göğü esir almış sanki yeryüzünün tadını çıkarıyorlardı. Doğa soluğunu yitirmiş gibiydi. Yeryüzü bir nefes arıyordu. Güneşe dair küçücük bir parıltı bile yoktu. Doğanın devinimi durmuştu. Yaşamın varlığına ilişkin en küçük bir ize rastlamak mümkün değildi. Yerle gök iletişim dilini yitirmişti sanki. Evrendeki tüm varlıklar birbirine yabancılaşmış, tepkisizleşmişti. Canlılar kendi varoluş nedenlerini unutmuşçasına şuursuzca varlıklarını devam ettiriyorlardı. Farklı bir güç onları yapmaları gerekenden uzak tutuyordu sanki. Bir kaosun başlangıcı mıydı yoksa? Ne oluyordu böyle? Kıyametin habercisi miydi bu yaşananlar?

Yeryüzü farklı bir kişiliğe, kimliğe bürünmüştü. Evren, o eski evren değildi. Sanki ruhunu yitirmişti. Her şey hızlı bir değişime ve dönüşüme uğramıştı. Dünya o kusursuz, mükemmel ahengini kaybedecek miydi?

Yeryüzünü derin bir endişe ve dayanılmaz bir korku sarmıştı. Belirsizlik ve bilinmezlik tüm bedenleri etkisi altına alarak, karamsarlık ve çaresizlik içinde kıvrandırıyordu. Evren, büyük bir açmazın kucağında yaşama tutunmaya çalışıyordu. Aniden kulakları sağır edecek kadar yüksek bir ses, bir patlama yaşandı.

füze denemesi (mi?)

scapegoat35 | 14 May 2010 15:36

uydu görüntüsünde yakalanan füze
uydu görüntüsünde yakalanan füze

resimde kırmızı ile çevrilmiş koordinatları google earth de bakınmak için ilginç yerler ararken internetten bulmuştum. bana füze gibi gelmişti. yerini işaretleyip kaydetmiştim. geçenlerde bir arkadaşıma göstermek istedim. ancak füze görüntüsü ortadan kaybolmuştu. ancak saolsun google earth programının geçmiş tarihli görüntüler diye bir özelliği var. resmin alt kısmında sol tarafta tarih de belirtiliyor.

merak ettiğim bu görüntü gerçekten tesadüf olarak yakalanan bir füzenin görüntüsü mü? düzeltilme sebebi de bu mu? birileri herkesten gizli füze denemesi mi yapıyor acaba? bunu merak ettim. tabi ki paylaşma hissi de bu yazının sebebi.

Yeryüzündeki En Sessiz Yer

isasari | 26 October 2008 10:33

Dünyanın en sessiz yeri
Dünyanın en sessiz yeri

Devamlı hareket hâlindeki dünyada sessizliğin tam olarak farkına varabilmek imkânsızdır. Amerika/Minnesota‘da tasarlanan bir oda, gerçek sessizliği sunuyor. Orfield Laboratuvarları tarafından tasarlanan bu mekân, iç içe odalardan oluşuyor ve Guiness Rekorlar Kitabına “Quietest Place on Earth” yani “Yeryüzündeki En Sessiz Yer” olarak giriyor.

Guiness Rekorlar Kitabı sertifikası
Guiness Rekorlar Kitabı sertifikası

Eckel tarafından üretilen “yankısız oda”, bugüne kadar üretilen en sessiz ve izole edilmiş oda imiş. Ses seviyesi eksi 9.4 dB olarak ölçülmüş. İnsan kulağı 0 dB’nin altını duyamıyor.

Earth Wallpapers

mentira | 10 October 2008 10:12

earth wallpapers
earth wallpapers

earth wallpapers dünya üzerindeki değişik yerlerden görüntüler sunan ve bunları bilgisayarımızın masaüstüne duvarkağıdı yapabileceğimiz wallpaperler sunan bir site
görüntüler google maps sayesinde alınmış istediğimiz görüntüye tıklıyoruz hemen arkaplanda ön izlemesi oluşuyor.
ayrıca 1920×1200, 1680×1050, 1280×1024, 1152×864, 1024×768 boyutlarında indirebilirsiniz.
ayrıca current location kısmında yerin ismi yazıyor üzerine tıkladığınızda ise google maps’daki yerine gidiyorsunuz.

garip görünüşlü deniz canlıları

kutsiyan | 21 July 2008 22:51

deniz saylangozu
deniz saylangozu

bilim adamları başka gezegenleri keşfe koyulsun, yeryüzünde binlerce canlı hala keşfedilmeyi bekliyor.

şemsiye ağızlı yılan balığı
şemsiye ağızlı yılan balığı

örneğin okyanuslarda keşfedilmemiş koca bir dünya var… mesela hiç şemsiye ağızlı balık görmüş müydünüz?… bütün fotoğraflar burada

Yeryüzündeki Garip Şekiller

Alikem | 05 May 2008 21:34

Videoyu izleyince siz de farketedeceksiniz ki yeryüzünde gerçekten de çok ilginç şekiller var. Google earth den yararlanılarak bu garip şekiller videoya çekilmiş.

Güneş Enerjisinin Farklı Kullanım Alanları

tentena | 06 April 2008 18:37

Güneş enerjisi doğrudan doğruya konutların ısıtılmasında ve sağlıkla ilgili olarak sıcak su üretiminde kullanılır. Enerji gün boyunca dam üstünde toplanmakta, daha sonra kalorilerin biriktirilmesine elverişli bir depo içinde saklanmaktadır; bu da gece süresince, ya da güneş almayan odalar içinde gün boyunca kalorilerin geri verilmesini sağlar. Yapıların ön cephesine yerleştirilen araçlar, ısıyı Güneş ışığından doğrudan doğruya sağlarlar. Bu araçların soğurucu yüzeylerinde toplanan ısı, doğal ya da yapay ısı taşınması yoluyla yapıların içine aktarılır. İçme suyu, Güneş ışınlarının, bir kabı örten plastik bir örtüye etkimesi yoluyla deniz suyundan, acı sudan, bitkilerden ya da topraktan üretilebilir. Sera olayıyla oluşturulan ısı, örtünün iç yüzünde biriken suyun buharlaşmasına yol açar. Böylelikle yazın günde, buharlaşma yüzeyinin m2’sinde 6 litre su üretilebilir.

Güneş fırınları, Güneş enerjisinin kullanımında şaşırtıcı bir durum oluştururlar. Gücü 1000 kW’a erişebilen bir Güneş fırını, 3500oC’lık bir sıcaklığa erişilmesini ve günde yaklaşık 5 ton malzemenin eritilebilmesini sağlar. Uygulama alanları çok çeşitlidir: Alüminden korindon yapımı (ergime sıcaklığı 2050oC); zirkonyum oksidin kavrulması (2700oC); toryum oksidin arıtılması (3050oC); nükleer patlamaların ısıl dalgasına karşı korunma araçlarının incelenmesi; vb.
Güneş enerjisi, yeryüzünde her gün bir milyar ton organik madde ve bir o kadar da fotosentez yoluyla oksijen üreten bitkiler aracılığıyla kullanılır. Doğada %1’e yaklaşan verim kuramsal olarak %25’e kadar çıkarılabilmektedir. Böylelikle bitkilerin büyüme hızı, özellikle de besin olarak kullanmak ya da metan üretmek için, bazı suyosunlarının ki, arttırılabilmektedir.