bildirgec.org

web standartları hakkında tüm yazılar

DTD Meselesi, Ne için?

oztecnic | 27 January 2009 20:56

Tasarım prototipleri üzerinden hazırlanan geçerli(valid) XHTML dokümanlarının ilk satırına baktığımızda gördüğümüz tek satırlık bir cümle vardır. Kısaca DTD (Doküman Tip Tanımlaması) olarak adlandırılan bu satırda, hazırlanmış olan sayfanın hangi dil ve hangi esneklikle yazıldığına dair bilgileri buluruz. Bu tanımlamanın yapılmasında amaç web sayfasını tarayıcıya tanıtmak ve böylece de tarayıcı tarafından doğru şekilde yorumlanmasını (render) sağlamaktır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/DTD
http://www.w3schools.com/DTD/default.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Document_Type_Definition

Mobil Web’i Nasıl Herkes İçin Daha İyi Yaparız?

pinkfloyd | 20 January 2009 12:03

Geçtiğimiz aylarda bir iPhone aldım. Her ne kadar zamanımın büyük çoğunluğu onunla oynamakla geçmiş olsa da birkaç kullanışlı şey de yaptım (yaşasın webkit css özellikleri!)

Websitelerini ziyaret etmek için yapılmamış
Bahsettiğim bildiğimiz web siteleri. bir mobil web sitesinin son kullanıcı için nasıl olması gerektiğini düşünmeye başladım. Yeni nesil “akıllı telefonlar” (bu terimden nefret ediyorum bu arada) standart HTML elementlerini bir seviyeye kadar sorunsuz bir şekilde işleyebiliyorlar, ancak bu bir web sitesini mobil ortamlarla uyumlu hale getireceği anlamına gelmiyor. Bir web sitesini müşteriye satarken, sitenin mobil sürümünün bambaşka bir web sitesi olması gerektiğini unutmamamız lazım. Deneyim aynı olmadığı için tasarım da aynı olmamalıdır (kim 500px yüksekliğinde bir altlığı iPhone üzerinde görmek ister ki?). Hepsinden öte, içerik de aynı olmamalıdır. Bu da beni bahsetmek istediğimi ikinci noktaya getirecektir.

Neden CSS Öğrenmeliyiz?

oztecnic | 13 December 2008 17:07

Web ve teknolojileri gündelik yaşamımıza gireli pek de fazla olmamasına rağmen, bu alandaki gelişmeler göz kamaştırıyor. Hergün yeni bir mucize duyar olduk. Alın birisi işte, Google! RSS değil mi bir diğeri? Flash her yerde karşımıza çıkmıyor mu?

Web teknolojilerinde gün geçtikçe vites arttıran bir gelişme süredursun, bizim yani web tasarımcıları için başımıza gelmiş en güzel mucizelerden biridir CSS…

Cascading Style Sheets’den, yani stil sayfalarından kısaca CSS diye bahsedeceğiz… CSS sayfalarının oluşturulması ve uygulanmasına bu yazıda hiç bulaşmadan, CSS’in bize sağladığı artı-değerden bahsetmek istiyorum. Böylece neden CSS öğrenmeliyiz? sorusunu da açıklığa kavuşturmuş olacağız…

Web Sayfası Değerlendirme Aracı

eduran | 23 November 2008 15:38

TÜBİTAK-MAM tarafından hazırlanan “Kamu Kurumları İnternet Sitesi Kılavuzu”, Başbakanlığın 2007/4 sayılı genelgesi ile yayımlanmış ve söz konusu kılavuzda ise kamu kurum ve kuruluşları internet sitelerinde uyulması gereken usul ve esaslar belirtilmişti.

Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans yapan Erkan Duran tarafından konuyla ilgili bir araç geliştirildi.

Bu araç ile kamu kurum ve kuruluşları internet siteleri, kılavuz kapsamındaki birçok kriter bakımından değerlendirilebiliyor.

email standartları projesi

mentor | 18 August 2008 09:02

çoğumuz web standartları ile oldukça ilgiliyiz ancak email standartları konusunda da aynı ilgiye sahip olduğumuz söylenemez. e-posta ile gönderdiğimiz bültenler her e-posta istemcisi tarafından sorunsuzca görüntülenebiliyor mu? öğrenmek isterseniz e-posta standartları projesi web sitesini bir inceleyin.

sitede outlook’tan thunderbird’e, gmail’den yahoo mail’e kadar çoğu popüler istemciye ait bilgiler yer alıyor. projeye ait blog da burada.

acid 3 testi hazır

buyutec | 31 January 2008 12:53

acid 3 testi

Buradaki haberden öğrendiğimize göre web tarayıcıların standartlara uyumluluğunu denetleyen acid testlerinin üçüncüsü hazır.

acid testleri, tarayıcıların standartlara uyumluluğunu test etmekte önemli bir kriter sayılıyor. Örneğin Microsoft, Internet Explorer 8’in standartlara ne kadar uygun olacağını duyurmak için tarayıcısının acid 2 testini geçtiğini müjdelemişti.

web standartlarının geleceği

wanadooo | 23 December 2007 16:56

kimilerine göre web standartları uç noktada bir durum ve ben bu konunun gereğinden fazla abartıldığını düşünüyorum çünkü çoğu (normal) kullanıcı herhangi bir siteye girdiği zaman o sitenin herhangi bir standarta uygun olup olmadığına bakmaz, akıl bile etmez, ihtiyacı olan bilgiye ulaşmayı hedefler. öyle olmasaydı eğer microsoft sınıfta kalırdı elbette ki bu durum tasarlayan için farklı seyredecektir. bu benim şahsi görüşüm bu konuda burada da bu konu hakkında fikir yürütülüyor.

Internet Explorer 8 artık Acid2 testinden geçebiliyor

eburhan | 21 December 2007 22:08

Web geliştiricisi tarafından Internet Explorer’ın en çok eleştirilen yanı web standartlarına uymayışıdır. Internet Explorer 7 ile bu konuda ufak da olsa aşama kaydedilmiş ama halâ istenilen düzeye ulaşılamamıştı.

Fakat Microsoft’un blogundaki şu yazıda artık Internet Explorer 8’in web standartlarına uygunluğu dile getirilmiş. Internet Explorer 8, bir web tarayıcısının web standartlarına uygunluğunu test eden Acid2 testinden başarıyla geçmiş. (sevinmedim desem yalan olur)

Siz tasarlayın “XHTML Mutfağı” pişirsin

eburhan | 30 October 2007 10:56

XHTML Mutfağı, 3 arkadaşın beraber oluşturduğu bir proje. Projenin amacı Photoshop, FireWorks gibi yazılımlarla çizdiğiniz web tasarımlarını XHTML ve CSS kodlarına dönüştürmek. Eğer isterseniz tasarımlarınızı WordPress veya e-Commerce teması olarak da hazırlatabiliyorsunuz. Bu işlemler için enaz 249 Dolar talep ediliyor.

XHTML Mutfağı‘nın fikri aslında yeni değil. Yurtdışında bu işi yapan PSD2HTML, XHTML Slicer ve XHTMLmagic gibi oluşumlar var. Fiyatlarını dikkatli incelediğinizde daha uygun fiyatlara tasarımlarınızı XHTML ve CSS kodlarına dönüştürebiliyorsunuz. Ama biz yine de Türkçe olarak hizmet veren XHTML Mutfağı‘na başarılar diliyoruz 🙂

Kamu Kurumları İnternet Sitesi Kılavuzu

selcukhoca | 15 February 2007 18:38

e-devlet
e-devlet

Önceki bildirilerimin birinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın kurumsal kimlik çalışmalarından ve bu amaçla hazırlanan bir kılavuzdan bahsetmiştim. Bu çalışmaya benzer bir çalışma da E-Dönüşüm Projesi kapsamında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu-Marmara Araştırma Merkezi (Tübitak-Mam) tarafından yayınlanmış. Kamu Kurumları İnternet Sitesi Kılavuzu adını taşıyan çalışma, devlet kurumlarının internet sitelerini yaparken hangi kriterlere önem vermesi gerektiğini anlatıyor. Kılavuzda özellikle erişilebilirlik ve kullanılabilirlik gibi konulara verilen özel önem dikkat çekiyor. Tasarımla ilgilenen ve özellikle devlet kurumlarına internet sitesi yapanların mutlaka okuması ve faydalanması gereken bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Kılavuz Resmi Gazete’nin internet sitesindeki bu adresten indirilebilir.