bildirgec.org

valid hakkında tüm yazılar

Mükemmel HTML nasıl görünür?

admin | 17 November 2009 15:08

Çoğu zaman kendimi tutamıyor ve güzel görünen her sitenin kaynak kodlarını görüntüleyip inceliyorum. Tıpkı sokakta gördüğünüz her insanın temel kemik yapısını ve iç çamaşırlarını gösteren X-Ray gözlükler gibi doğrusu. Nasıl kendinize karşı koyup kodlara bakmazsınız ki?

Güzel bir sitenin güzel kodlarla yaratılışını görmek oldukça etkileyici doğrusu. Bazen de güzellik sadece dış görünüşte kalıyor. SEO’ya dikkat etmeyen arkadaşlarımız yüzünden olsa gerek. Ancak güzel kod nasıl olur? Şunun şurasında “Code is Poetry” (“Kod şiirdir”) diyen wordpress’i hepimiz bir şekilde kullanmışızdır. Sadece HTML’den ne olabilir ki? Topu topu sabit bir dil işte sadece ve dinamik özellikleri de hiç yok. Ancak gene de kodu yaratanın temel özelliklerini gösterir.

Bu konu da beni düşüncelere itiyor. Bir kodu ne güzel yapar? Konu HTML olunca, ustalığa bakar! Hadi güzel bir iskeletin, yazılması gerektiği şekilde yazıldığında nasıl göründüğüne bir bakalım.

Mükemmel HTML nasıl görünür?
Mükemmel HTML nasıl görünür?

Resim, isterseniz bir kağıda çıktısını alıp, duvarınıza asabileceğiniz kadar büyük.

  • HTML5 – HTML5 hem yeni, hem de html’yi şu ana kadarki en güzel haline getirdi.
  • DOCTYPE – HTML5 ile beraber, doctype da inanılmaz sade ve güzel bir hale geldi.
  • Sekmeler – Kodlar, ana/çocuk ilişkisini açıkça gösterecek şekilde ayrılmalı ve sekmelenmeli.

Doğrulanmış (X)HTML – Önemli mi?

pinkfloyd | 10 February 2009 21:11

Bir web geliştiricisi olarak doğru kod yazmanız gerekir, ancak bu gerçekten önemli mi?

Doğrulamanın ardındaki gerekçelere bir baktım ve web’in en popüler 25 websitesini inceleyerek kodlarının doğru olup olmadığını sorguladım. İşte başlıyoruz…

Doğrulama nedir?
Doğrulama belgelerinizin WWW Konsorsiyumu (W3C) gibi kurumlar tarafından HTML ve XML ile oluşturulan web belge tiplerinin resmi standartları ile uyumlu olup olmadığını test eden bir işlemdir. Aynı işlem WML siteler için WapForum’un yayımladığı standartlara göre yapılır. Normal belgelerimizdeki yazım denetimi ile benzer amacı güderler. (W3C)

Peki neden doğrulamalıyız, getirileri nelerdir?

1. Birbiçimli Olmayan Tarayıcı Doğrulaması
Doğrulanmamış sayfalar tarayıcınızın kodunuzu otomatik olarak doğrulamasına sırtını dayar ve her tarayıcı bunu farklı şekilde yapar. Bu yüzden bir etiketi kapatmayı unutursanız, Firefox bunu gözardı edebilir ancak Safari etmeyebilir bu sebeple farklı tarayıcılarda farklı ve genellikle doğru görünmeyen bir sayfa ortaya çıkar.

2. İşleme Süresi
Eğer kodunuz doğru ise tarayıcınız kodunuzu düzeltmekle uğraşmaz, bu da sayfanızın daha hızlı açılması ile sonuçlanır.

3. Geleceğe Yönelik
Teknolojinin yarın neler getireceğini kestirmek mümkün değildir ancak eğer doğrulanmış bir (X)HTML dosyanız var ise kodunuz gelecekteki web teknolojileri ile sorunsuz çalışacaktır.

SEO Validator

eburhan | 31 December 2007 08:46


SEO Validator
isimli web aracı ile herhangi bir web sitesinin SEO kurallarına uyup uymadığını hızlı bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz.

“URL” kısmına bir web adresi girin ve “Check if the document is SEO valid” butonuna tıklayın. İşte hepsi bu kadar.

page rank’ın geçerliliğini validrank ile kontrol edin

bildigimiz son sey | 18 November 2007 19:29

google’ın page rank manifestosu, sitelerin geçerli mi sahte mi pr’a sahip olduğuyla çok gündemde kaldı. genelde pr ölçen pek çok site olmasına rağmen sahte pr gösteren servis bulmak zor olabiliyor. buna çare olacak bir site olarak validrank.com sitesini kullanabiliyoruz.

pr sorgulaması yaptıktan sonra eğer “pagerank is valid” uyarısını görüyorsak o sitenin pr’ı gerçek demek.

Siz tasarlayın “XHTML Mutfağı” pişirsin

eburhan | 30 October 2007 10:56

XHTML Mutfağı, 3 arkadaşın beraber oluşturduğu bir proje. Projenin amacı Photoshop, FireWorks gibi yazılımlarla çizdiğiniz web tasarımlarını XHTML ve CSS kodlarına dönüştürmek. Eğer isterseniz tasarımlarınızı WordPress veya e-Commerce teması olarak da hazırlatabiliyorsunuz. Bu işlemler için enaz 249 Dolar talep ediliyor.

XHTML Mutfağı‘nın fikri aslında yeni değil. Yurtdışında bu işi yapan PSD2HTML, XHTML Slicer ve XHTMLmagic gibi oluşumlar var. Fiyatlarını dikkatli incelediğinizde daha uygun fiyatlara tasarımlarınızı XHTML ve CSS kodlarına dönüştürebiliyorsunuz. Ama biz yine de Türkçe olarak hizmet veren XHTML Mutfağı‘na başarılar diliyoruz 🙂