bildirgec.org

unix hakkında tüm yazılar

ücretsiz web uygulama güvenliği test araçları

GokhanKARAKAS | 16 April 2010 14:48

web sitelerinizin güvenliğinde, güvenlik taraması imkanı verecek ücretsiz web uygulama güvenliği test araçları bu makalede listelendi.

1- netsparker community edition (windows)

netsparker, sql injection + cross-site scripting sorunları tespit edebilir. tarama işlemi tamamlandıktan sonra bu konular için çözümler görüntüler.

2-websecurify (windows, linux, mac os x)

websecurify kolay kullanımlı ve otomatik olarak yazılımdaki zayıflıkları test eder, fuzzing teknolojilerini kullanarak web uygulama açıkları tespiteden açık kaynak kodlu bir araçtır. bu araç aynı zamanda çok dil desteği ve genişletilebilir eklenti desteği sunar.

Konsol Programlarında Çıktı Renklendirme ve GotoXY

admin | 07 September 2009 11:06

Not: Anlatacağım yöntem sadece linux ve unix türevlerinde çalışmaktadır.

Konsol uygulamalarında kod renklendirme aslında birkaç standartlaşmış ascii koduna dayanmaktadır. Konsolun belirli bir noktasına çıktı yapmak da aynı şekilde bir dizi ascii kodu ile yapılmaktadır. Buradan da anlayacağımız gibi renk değiştirme ekrana çıktı komutu ile gerçekleştirilmektedir.

C için örnek

1
printf("%c[%d;%d;%dmRenkli Merhaba%c[0m", 0x1B, 1, 31, 40, 0x1B);

2038 Yılı Problemi

tea moore | 13 February 2009 18:34

2038 yılında tüm dünyadaki bir çok bilgisayar yazılımı hata verme tehlikesinde. Bu tehlikeyi barındıran yazılımlar, genelde unix tabanlı ve sistem saatlerinin 32-bit integer olarak tutulduğu yazılımlar.

Bu sayının adı posix time veya unix time olarak geçiyor ve 1.1.1970 00:00:00 dan şu ana kadar geçen zamandaki saniyeleri kapsıyor.

32-bit integer olan bu sistem saati, 19 Ocak 2038 yılında max değere ulaşıp hata vermeye başlayacak.

İnternette gezinirken bu site ile karşılaştım.

a’dan z’ye internet sitesi kurulumu

Pinhani | 24 January 2009 12:37

adan zye internet sitesi yapımı
adan zye internet sitesi yapımı

Öncelikle en baştan başlayalım:

Bir internet sitesi oluşturmak için ilk olarak bu siteye ulaşılmasını sağlayacak bir alan adına(domain) ve sitenizin dosyalarını barındırabileceğiniz bir web alanına(hosting) sahip olmanız gerekiyor.

alan adı
alan adı

1-Alan adı(domain) ne demek?
alan adı sizin internetteki adresinizdir. örneğin bildirgec.org gibi. kurduğunuz bir websitesine ulaşılması için alan adı mutlaka gereklidir. alan adınız sitenizin internetteki kimliği olacaktır.

2-alan adı nasıl alınır?
alan adları yıllık periyotlarla kiralanarak kullanılır. nasıl alan adı alınacağına ve yönetileceğine dair şuradan bilgi edinebilirsiniz.

3-Web Alanı nedir?
web alanı sitenizi internet üzerinde yayına açmak için sitenizin dosyalarını yükleyeceğiniz alandır. bu alanda uzmanlaşmış firmalar tarafından yine aylık veya yıllık olarak kiralanan bu alana dosyalarınızı yükler ve erişime açarsınız.

4-hosting nedir?
hosting web sitenizi koyacağınız web alanının

hosting
hosting

sağlanması hizmetidir. bunun için iyi özellikte ve çok hızlı internet bağlantısı ve altyapısına sahip bilgisayarlar gerekir. bu bilgisayarlara sunucu denir. özel olarak bu sunucuların konulduğu ve bakımının yapıldığı yerlere datacenter denir.

Hata kodlarının anlamlarını ve açıklamalarını veren güzel bir site

devrimyilmaz | 18 September 2008 23:48

Oracle, Sybase, Apple,Cisco ,6400,Unix,Solaris,Cisco,IOS,DB2,MySQL,PostgreSQL SAP DB,Borland C,PlayStation,SQL Server,SSAS,SSIS,SSRS,Crystal Reports Nintendo Wii,Python,Visual Studio,Symbian,Mozilla,Windows NT,Outlook,
Amazon S3,HTTP,Adobe Flash,ColdFusion, SilverLight, Google Urchin,
C# .Net ,JScript .Net

Bütün bunların verdiği hata kodlarının anlamlarını ve açıklamalarını bilmek istermisiniz? Burdan buyrun.

açık kaynak yazılım evreni (zentu)

ufopilotu | 04 September 2008 19:26

açık kaynak yazılım dünyasında sürekli gelişen dinamik bir yapı var. açık kaynak yazılımların karakteristik özellikleri: “ücretsiz, yasal, dökümantasyonu tam yapılmış, kişiselleştirilebilir, güvenli ve etikili, eğlenceli ve son olarak çalışan.” dolayısıyla gerektiğinde açık kaynak yazılım kullanmak gerekiyor.

açık kaynak yazılımlar hakkında hazırlanmış çok güzel bir koleksiyon olma özelliğine sahip zentu içerik açısından gayet zengin. içerik olarak incelemek çok uzun zaman alabilecek bir site. içeriğindeki her bir örnek neredeyse ayrı ayrı bildiri niteliğinde . onlarca kaliteli açık kaynak yazılımı bir arada bulabileceğiniz güzel bir koleksiyon olmuş.

başlı başına birbaşvuru kaynağı niteliğindeki zentu ftp programlarından işletim sistemlerine, grafik dizayn araçlarından mühendislik uygulamalarına kadar varan her türlü yazılımı detaylı bir şekilde açıklıyor. hangi işletim sistemlerinde dağıtımı var kolayca öğrenebiliyorsunuz.

kategoriler arasında gezinirken en çok açık kaynaklı içerik yönetim sistemleri sayfası dikkatimi çekti. daha önce duymadığım bir çok içerik yönetim sistemi olduğunu görünce biraz heyecanlandım. zira joomla, xoops, drupal gibi içerik yönetim sistemlerinden başka pek fazla örnek görmemiştim.

diğer bir açık kaynaklı yazılım listesi de multimedya uygulamalarıyla ilgili. dijital video işleme hakkında bir çok açık kaynak yazılılım hakkında bu sayfadan bilgi alabilirsiniz. ayrıca çoklu ortam oynatıcılarıyla ilgili sayfaları da var.

fotoğraf işleme, düzenleme yazılımları içerisinde incelediğim kadarıyla gayet kaliteli yazılımlar var.

mühendislik ve istatistik yazılımları, interaktif sunum hazırlamayazılımları, e-ticaret ve iş araçları yazılımları gibi bir çok yazılım incelenmeyi bekliyor.

eğitimle ilgili yazılımlara da göz atmanızı öneririm. zira lüzumsuz ve iş olsun diye yapılmış yazılımlar değil.

bir çok kategori arasında diğer bir ilgimi çeken grup ise kendi işletim sisteminizi yazmanıza yardımcı olacak yazılımlar. çoklu boot, katı dosya yönetim dosyaları gibi bir çok işlemi rahatlıkla yapabileceğiniz yazılımlar.

Dünya’nın en büyük Unix Cheatsheeti*

samibey | 22 August 2008 17:32

*Cheatsheet:Profesörlerin izin verdiği, sınava yanınıza alarak girebileceğiniz ve içine ne isterseniz yazabileceğiniz, önlü arkalı kullanabileceğiniz eğer boş yer kaldıysa köpeğinizin fotoğrafını bile koyabileceğiniz 8×11 inch boyutlarındaki doldurulmadan önce düz beyaz olan kağıt (Tanım: Ekşi Sözlük’ten inaf)

İpucu kağıdı ya da kopya kağıdı olarak özetleyebiriz.

Sistem

Çalışan çekirdek ve sistem bilgileri

  1. uname -a # Çekirdek (kernel) sürümünü verir (ve BSD sürümünü)
  2. cat /etc/SuSE-release # SuSE sürümünü verir
  3. cat /etc/debian_version # Debian sürümünü verir

Donanım Bilgileri
Kernel detected hardware
Çekirdek tarafından tespit edilen donanım

  1. dmesg # Tespit edilen donanım ve boot mesajları
  2. lsdev # Yüklü donanım ile ilgili bilgiler
  3. dd if=/dev/mem bs=1k skip=768 count=256 2>/dev/null | strings -n 8 # BIOS’u okur
    Linux
  4. cat /proc/cpuinfo # CPU modeli
  5. cat /proc/meminfo # Donanım hafızası
  6. grep MemTotal /proc/meminfo # Fiziksel hafızayı gösterir
  7. watch -n1 ‘cat /proc/interrupts’ # Kesmeleri (Interrupt) takip edin
  8. free -m # Used and free memory (-m MB için)
  9. cat /proc/devices # Düzenlenmiş (Yapılandırılmış-Configured) araçlar
  10. lspci -tv # PCI donanımı gösterir
  11. lsusb -tv # USB donanımı gösterir
  12. lshal # Tüm donanımı özellikleriyle birlikte gösterir.
  13. dmidecode # Show DMI/SMBIOS: BIOS’tan hw bilgisini alır

Kalabalık etmesin diye sadece bir kaç komutu buraya yazdım. İlginizi çektiyse tamamını http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml adresinde bulabilirsiniz.

KDE 4.1’in ardından Mandriva Linux 2009 Beta 1

isasari | 01 August 2008 16:42

KDE 4.1‘in yayımlanması haberinin ardından bir haber de Mandriva‘dan. Eskilerin “Mandrake“si, yeni adıyla “Mandriva“, “thornicrofti” kod adıyla yayımlanıyor ve göze çarpan şu özellikleri beraberinde getiriyor.

Mandriva Linux 2009 Beta 1‘i indirmek için buraya tıklayınız. Ayrıca, bilinen hatalar için bir sayfa açılmış durumda.

Tutorial index: Devasa arşiv

wanadooo | 21 July 2008 20:29

Tutorial index, o kadar devasa bir konu sistemine sahip ki hiçbir şey bilmeseniz bile sırf burada dolaşarak birçok şey öğrenebilirsiniz. forum kısmı da var ama o kadar aktif değil. sitede yer alan derslerin içeriği şu konuları kapsıyor:

Adobe Photoshop, Hypertext Preprocessor (PHP), Unix, Javascript, Windows Vista, 3D Studio Max, Adobe Fireworks, Corel Painter, Adobe Image Ready, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe Freehand, Corel Draw, Gimp, Corel Paint Shop Pro, Macromedia Dreamweaver, Adobe GoLive, Adobe InDesign, Macromedia Flash, Adobe PageMaker, Microsoft Excel Microsoft Word, Microsoft Power Point, Microsoft Frontpage, Microsoft Access, Microsoft Outlook, Microsoft Publisher, Adobe After Effects, Macromedia ColdFusion.