bildirgec.org

telif hakları hakkında tüm yazılar

İnternetteki güvenli limanlar azalıyor.

axanc | 04 September 2009 16:13

“Elçiye zeval olmaz”, bu laf size çok eskilerden kalmış gibi görünebilir ancak bizim demokrasimizin temelini oluşturuyor. Zira bizim görüşümüze göre bize gelen mektubun içeriğinden postacıyı sorumlu tutamayız. Benzer şekilde düşünmeyen louis vuitton, iki internet servis sağlayıcına karşı, illegal içerikli sitelere karşı önlem almadıklarından dolayı dava açtı ve toplamda 32.000.000$ tazminat kazandı. Bu da gösteriyor ki dijital medya koruma antlaşması (dmca) ile internetteki güvenli limanların sayısı her gün azalıyor.

Bir yanda müzik endüstrisi için gelir büyük bir kaynağı diğer yanda da, demokrasimizin temeli ve kendi kişilik haklarımız duruyor. Acaba “bayan adalet” nasıl bir karar sergileyecek. Zira artık internet üzerindeki bütün aktivitelerimiz kontrol altına alındı ve her hareketimiz kaydediliyor. Düşünün ki benim doktoruma veya en yakın arkadaşıma gönderdiğim bütün e-posta’lar onlara gitmeden önce mutlaka okunmuş oluyor. Peki böyle bir durumda kendi kişilik haklarınızı nasıl savunabilirsiniz veya büyük bir şirketin içerisinde yaşanan büyük bir skandalı biliyorken kendinizi nasıl güvende hissedebilirsiniz.

ve mininova da bitti.!

axanc | 28 August 2009 18:21

Biz halen daha the pirate bay şokunu yaşarken, müzik endüstrisi bir büyük dava zaferine daha ulaştı ve büyük bir torrent arama motoru olan Mininova’ya karşı etkileyici bir zafer kazandı. Dava sonucunda hakim, mininova’ya telif haklarını ihlal eden dosyalara ait linklerini kaldırmasını veya 5.000.000$ ceza ödemesini teklif etti.
The pirate bay gibi doğrudan telif hakkına sahip dosyaları dağıtmadığı için mininova çok daha farklı bir dava ile karşı karşıya. Aslında söz konusu olan telif hakkına sahip dosyalar dünyanın dört bir yanında bulunan binlerce bilgisayarda bulunuyor ancak Hollanda gibi bazı ülkelerde bu kullanıcılara ulaşmayı sağlayan içerikler de, örneğin arama motoru, dava konusu olabiliyor.
Davanın içeriğini değiştiren başka bir olay ise, mininova kendi içerisinde bulunan bir içeriğe ait telif hakkı ihlali ile ilgili itiraz gelmesi durumunda o dosyayı sistemlerinden çıkartıyor, the pirate bay bunu yapmıyor hatta tehtit ve alay dolu mesajlar bildiriyordu. ancak sistemin güzel yanı, aynı dosya için açılan her torrent’e ayrı ayrı itirazda bulunulması gerekmesinden geliyordu, bu sayede her daim torrentler canlı olabiliyordu.
Sadece 2007 yılında mininova 1.000.000€ kazanmıştı. Siteden rastgele seçeceğiniz içeriğin %80 ile %90 arasındaki miktarı mutlaka telif hakkına sahip dosyalar çıkıyor.
Kaynak

Sıra nerede sizce?

Microsoft, Amazon ve Yahoo, Google’a karşı!

axanc | 23 August 2009 19:56

Microsoft, Yahoo ve Amazon‘un da aralarında bulunduğu, internet’in ağır toplarından oluşan bir koalisyon, Google Books‘a karşı güçlerini birleştirdi. Bu üç şirket, ve aralarında internet arşiv‘in de bulunduğu konuyla alakalı gruplar, google‘ın kitap yayın evleri ile yaptığı anlaşmanın rekabete aykırı olduklarını düşündükleri için oldukça rahatsızlar. Söz konusu grup konu hakkındaki düşüncelerini Amerika adalet bakanlığında dile getirmek üzere hazırlanıyorlar. Ancak google, yazarların Google books’u sevdiğini ve halen daha bir çok seçenekleri olduğunu söylüyor.

youtube’dan izinsiz yayınlanan müzik klibine ses kapatma kararı

MisterMadDog | 16 January 2009 13:24

ülkemizin adını sanal dünyada duyurulmasında önemli rol oynayan youtube, telif hakkı alınmadan izinsiz bir şekilde yayınlanan müziklere açılan davalardan başı ağrımış olacak ki, yeni bir uygulama başlatıyor. buna göre, izinsiz bir şekilde müzik klibi yayınlandığında müziğin sesi olmayacak.

ayrıca izinsiz olarak kendi yaptığınız videoda kullandığınız müziklere de aynı şekilde davranılması gibi bir durum sözkonusu olacak. bana kalırsa bu uygulamanın asıl şimdi bahsettiğim, ikinci kısmı ses getirecektir.

kaynak: mashable

Amerikan Mahkemesi: “Açık Kaynak Kodlu da olsa lisans lisanstır!”

takip | 16 August 2008 15:47

Amerikan federal mahkemesi, bir alt mahkemenin verdiği kararı bozarak, “Bir program açık kaynak kodlu da olsa, yazılımcısının belirlediği lisans hükümlerine uyulması zorunludur” şeklinde bir hüküm verdi.

Information Week sitesinin haberine göre, Robert Jacobsen isimli yazılımcı Mathew Katzer’i ve Kamind Associates‘i 2006’da mahkemeye vermişti. Gerekçesi ise Decoder Pro isimli bir yazılımın lisans anlaşmalarına uymamaktı.

microsoft: biz google değiliz ve bundan gurur duyuyoruz.

bildigimiz son sey | 24 August 2007 12:24

microsoft, google‘ın youtube‘una hücum ediyor, soapbox‘ın daha sorumlu olduğunu ve telif hakları yasalarındaki boşluklar konusunda fırsattan istifade etmediğini söylüyor.


microsoft’un telif hakları dava avukatı thomas rubin, soapbox’ın youtube’dan farklı olarak, telif hakkı sahipleriyle uyum içinde çalışmak üzere tasarlandığı ve iyi bir ortak vatandaş olma çabası gösterdiğini belirtti. soapbox audible magic adındaki “parmak izi” tekniğini kullanıyor.

Google’ın Viacom tarafından dava edilmesi, google için yeni bir darbe olarak değerlendirilmiş, google’ın ceo’su eric schmidt bunu bir hata olarak yorumlamıştı. Rubin, Progress & Freedom Foundation tarafından düzenlenen aspen summit‘te, DMCA ve diğer telif hakları yasalarının boşluklarından çıkar sağlamaya çalışmadıklarını, eğer öyle olsaydı içerik endüstrisinin anlamlı ve yasal endişelerine hitap etmemiş olacaklarını söyledi. parmak izi konusunda ise:

“video yüklenmeden önce, dosyanın içinde kayıtlı bir kimlik bulunur, dosya yüklenmesinden sonra veritabanında telif haklarına uyumluluğu karşılaştırılır. eğer hakları ihlal ediyorsa, durdurulur.”