bildirgec.org

süper bilgisayar hakkında tüm yazılar

3ds max amatörünün 3 boyut dünyasına bakışı

hsatan | 19 July 2010 13:17

3. boyutu biliyoruz hepimiz. Bilmek ne kelime yaşıyoruz yahu…
3d studio max’de bildiğimiz üzre bilgisayardan üç boyutlu modelleme programı. Fakat bu program öyle ne flash’a ne de photoshop’a benzemiyor. Açıkçası flash ve photoshop gibi grafik programları studio max’in küçük yardımcıları oluyor.
Peki ama nasıl oluyorda dünyanın aynısı programda çizilebiliyor? Işıklar, kaplamalar ve renkler. Baştan aşağı karmakarışık bir dünya… Odanızın kapısını kapatın perde açıkken herhangi bir duvara bakın. O baktığınız an içinde nekadar çok matematiksel hesap yaşandığını düşünebiliyor musunuz? Işık camdan geçerken kırılıyor yere, tavana çarpıyor, mobilyalara televizyona çarpıyor ve duvara çarpıp sizin gözünüze yöneliyor. Düşünmesi kolay aslında ama sadece bu bir saniyelik karede milyonlarca hatta milyarlarca ışık demeti aynı döngüyü yaşıyor ve herbiri için milyonlarca matematiksel hesap gerekiyor.

En İyi Mac Bilgisayarlar

AntiHumanIST | 05 December 2008 15:46

bilgisayar komplekslerininve tasarımlarının ne kadar ileri gittiğine dair bir seri çalışma masasına konuk olacağız bu satırlarda. benzersiz güzelliklerle donatılmış bu çalışma masalarının en önemli unsuru tabiki bilgisayarlar daha doğrusu mac‘ler. çoklu monitörler, büyük ekranlar, şık klavyeler ve arka planlar.

pilliden kimin böyle masası var bilmiyorum ama çalışma masanızı bilgisayarınızla birlikte kısa süre içinde değiştirme imkanınız yoksa hele bir de machastası iseniz bildiriyi okumanız çarpıntı yapabilir, demedi demeyin, buyrun;

*

*

*

*

Sahip olmak isteyeceğiniz 10 bilimkurgu ürünü

hoodly | 22 October 2008 10:43

Direk konuya girmek gerekirse. Hepimiz mutlaka bilim kurgu sinemasının tadına bakmışızdır ve bizleri kendine hayran bırakan fakat gerçek hayatta karşılaşmamız pek de mümkün olmayan birçok ürünün işlevlerini hayranlıkla izlemişizdir ve eminim ki birçoğumuz keşke bir tane de bende olsa demişizdir. İşte size seçilmiş mükemmel bilim kurgu ürünleri.


Örümcek Adam” filminde “Yeşil Cin” tarafında kullanılan planör.

Bilim kurguya yeni bir soluk getiren
Bilim kurguya yeni bir soluk getiren “Star Wars” filmlerinde kullanılan ışın kılıçlarını bu listenin dışında tutmak olmazdı.


Siyah Giyen Adamlar” filminde insanların hafızalarını silen neuralizerın yeri bir başka olsa gerek.

Intel’den 1000 Çekirdekli İşlemci, IBM’den Saniyede 1 Katrilyon İşlem Yapan Bilgisayar

Redingot | 08 July 2008 13:56

Intel, işlemci piyasasının devi, bu aralar bin çekirdekli (hatta binlerce çekirdekli) işlemcilerden bahsetmeye başladı. Çoklu çekirdek mimarisi her ne kadar çeşitli zorlukları getirse de yüksek performansta çalışabilecek olan işlemcilerden bahsedilmeye başlandı bile.

Buna karşın, IBM de saniyede 1 katrilyon işlem yapabilen bilgisayarı (Roadrunner) üretti. Bu bilgisayarla ilgili istatistikler bir hayli ilginç.

Bu sayı, 6 milyar insanın hesap makinesiyle 46 yıl boyunca durmaksızın ve saniyede 1 işlem yapmasına denk düşüyor.

NASA Dünyanın en yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemini duyurdu

ciencia | 29 June 2008 11:25

NASA'dan HyperWall 2
NASA’dan HyperWall 2

NASA’nın Ames Süperbilgisayar bölümü 128 ekran’dan oluşan, çeyrek milyar pixel çözünürlük sunan Hyperwall-2 yi duyurdu. bu 700×300 cm’lik dev ekranın ardında toplamda 74 Teraflop’luk işlem gücü oluşturan 128 Ekran Kartı 1024 işlemci ve 475 Terabyt saklama alanı varmış. NASA’ya göre bu sistemin kapasitesini ancak 600 oyun konsolu sağlayabilirmiş. Öncülü Hyperwall’ın (2002 yılında kurulmuş ve 49 ekran içeriyormuş) 100 katı işlem kapasitesi sağladığı şurada belirtilmiş.

Dünyanın en ince malzemesi

neoturk | 07 April 2008 14:52

Manchester Üniversitesinden Prof. Andre Geim ve Dr Kostya Novoselov dünyanın en ince malzemesini yaptılar. Sadece bir atom kalınlığında olan tabaka yine dünyanın en küçük transistörlerinin yapımında kullanılacak. Bu demektir ki süper bilgisayarlarda kullanılan entegre devreler daha da hızlanacak yeni hız rekorları kapıda bekliyor. Bu malzeme silikon temelli elektronik dünyasında silikonun pabucunu dama atacağa benziyor, bu yeni malzeme daha küçük elektronik aletlerin habercisi.

Super bilgisayarları dize getiren çip–Riken

Rick Deckard | 15 December 2007 19:53

Japon Riken araştırma enstitüsünün Hitachi’ye geliştirttiği chip sayesinde yapılan MDGRAPE-3 isimli super-bilgisayar saniyede 1 Petaflops işlem gücüne sahip.
Kasım 2007 tarihinde yenilenen Top500.org Super bilgisayarlar listesinde birincilikte saniyede 478 teraflops ( 478 trilyon kayar nokta) işlemi yapabilen IBM BlueGene/L var. Ancak Riken saniyede 1 Petaflops yani 1000 trilyon kayar nokta işlemine ulaşmayı haziran 2006’da başarmıştı.
Peki neden bu listede değil? Çünkü Riken tasarlanma amacı gereği maddelerin atomik düzeyde fiziksel, kimyasal ve biolojik dinamiklerini simüle ediyor, Yani atomların birbirine yaptığı itme yada çekim güçlerini, bu; bir atom bombası patlamasını yada iklimsel değişiklikleri simüle etmekten çok daha zor. Top500.org‘un test programı olan LINPACK‘i çalıştırmak için tasarlanmamış olan Riken MDGRAPE-3 bu noktada çuvallıyor. Tabi ki Super-bilgisayar listesindeki makinalarında Riken’in görevini ne derecede yapabilecekleri de bir muamma.
Riken MDGRAPE-3, 300mhz hızında 200 Gigaflops işlem gücü sağlayan 4808 adet Hitachi işlemciye ve kontrol görevi yapan 200’den fazla Dual Core Intel Xeon işlemciye sahip. Ve belki de en önemlisi, tüm bu işlem gücünü rakiplerinin harcadığının yarısı enerji tüketimiyle üretmesi…
Ne diyelim, Japonlar yapmış.