bildirgec.org

su kaynaklari hakkında tüm yazılar

ANTALYA (kırkgöz)

akoni | 23 April 2009 11:01

Her çiçeğe bir anlam yüklenir. Nilüfer çiçeği yenilenmeyi sembolize eder. Antalya’nın kırkgöz su kaynaklarında açan bu nadide Nilüferler de , umarım güzel günlerin habercisi olur.

Kırkgöz sadece doğal güzelliği ile değil, tarihi zenginlikleriyle de dikkat çeken bir bölge. Antalya’nın giriş kapısı olarak adlandırılabilecek Burdur yolu üzerindeki kırkgöz kaynaklarının hemen yanında tarihi kırkgöz Han bulunuyor. II. Gıyaseddin Keyhüsrev Bin Keykubat tarafından (1236-1246) yapılmış.

TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?

yazartaha | 28 October 2008 14:54

Dünya büyük bir tehlike altında. Bunun nedeni ise ne siyasi bir savaş, ne de ekonomik bir kriz. Bunun adı “Küresel Isınma”!Dünyayı dolayısıyla da Türkiye’yi tehdit eden unsur yukarıda bahsettiğim gibi küresel ısınma. Önemli bir konu olarak görünmese de bizleri ve bizden sonrakileri etkisi altına alabilecek bir felaket. Peki, bunu oluşturan daha doğrusu bizim başımıza salan kim? Cevap çok basit: Bizler. Niye mi? Çünkü bizler suyu tasarrufsuzca harcadık, doğayı kirlettik. Bir tek sebep bu mu? Hayır. Daha birçok neden var aslında. Ormanların giderek azalması, hızlı nüfus artışı gibi. Bunun yol açacağı felaketler nedir? Bu kadar önemli mi ki? Evet, bu kadar önemli. Buzullar eriyor, deniz suyu seviyesi yükseliyor, daha da önemlisi her yıl sıcaklıklar artıyor. Buna bağlı olarak kasırgalar, seller, kuraklıklar da hiç azımsanmayacak kadar her yıl belli bir atış gösteriyor. Bu sadece bizlere de değil bitkilere de büyük zararlar veriyor. Bitkiler yeteri kadar yaşayamıyor, çiçekler soluyor. Hayvanları da etkiliyor küresel ısınma. Hayvanların ölümlerine kadar etki ediyor bu “Küresel Felaket”.Bunlar kötü de bizlere ne zararı var bu küresel ısınmanın? Bu soruya en iyi cevap bilim adamları tarafından verilmiş. Küresel ısınmanın etkisiyle; iklim değişikliklerine bağlı olarak, kalp ve solunum yolu, bulaşıcı ve alerjik hastalıklar gün geçtikçe artıyor ve insan neslinin tükenmesinde de önemli bir rol oynuyor.Peki, küresel ısınma karşısında bizler neler yapabiliriz? Nasıl kurtulacağız bu illet şeyden? Buna verilecek birçok cevap var aslında. Bunların hepsinden bahsedemesem de bu konuya karşı bizlere düşen görevleri vermek isterim. Bizlere düşen görevler;
1) Diş fırçalama sırasında suyu açık bırakmamak,
2) Yazıcıdan kâğıt çıktısını en aza indirmek,
3) Toplu taşıma araçlarını tercih etmek,
4) Elektronik araçlarla işimiz yoksa kapatmak gibi…Yani; küresel ısınma bir nevi “Küresel Felaket” niteliğinde. Bu sadece bizleri değil, tüm dünyayı etkiliyor. Biz yapsak ne olur ki, nasıl olsa başka biri bizim yaptığımızı bozacak demeyin! Unutmayın, bir kişi her şeyi değiştirebilir ve o kişi de bizler olabiliriz. Ayrıca ek bir bilgi daha; bilim adamlarına göre 2030’a kadar tüm dünya susuz kalacak!

havadan su elde etmek

odo | 26 November 2007 11:34

avusturalyalı emekli fizikçi ve mucit max whisson 8 yıllık çabasının sonunda geliştirdiği makine ile bunu başarmış.

max water adını verdiği bu zamazingo, havayı soğutarak su elde edilmesini sağlıyor. aslında bu çok da yabancı olduğumuz bir durum değil. bina önlerindeki klimalaradan kaldırımlara (bazen de kafamıza) düşen sinir bozucu su damlaları benzer bir şekilde oluşuyor. ama elbette max water su üretimini çok daha büyük ölçeklerde gerçekleştiriyor.

içerisindeki soğutucu plakalarla suyu oluşturan bu cihazın çalışması için harici bir enerji kaynağı gerekmiyor. içerisindeki türbinler gerekli enerjiyi hava akımından elde ediyor. aynı işlev güneş panelleriyle de sağlanabiliyor.

atmosfer bilimleri sempozyumu

| 19 October 2007 14:40

istanbul teknik üniversitesi, uçak ve uzay bilimleri fakültesi, meteoroloji mühendisliği bölümü, ana konusu, iklim değişimi ve etkileri olan, 4. atmosfer bilimleri sempozyumu’nu 25-28 mart 2008 tarihlerinde istanbul’da düzenleme kararı almıştır.

gelecekte hava durumunun nasıl olacağının bilinmesi havacılık, tarım, orman, su, tıp, enerji ve diğer uygulama alanlarını ilgilendirmekte olup, iklim değişimi ve olası etkileri dünyanın ve ülkemizin en önemli sorunlarından biri olarak tanımlanmaktadır.

panda çocuğunda tüccar zekası!

linnux | 13 May 2007 21:34

Benim küçüklüğümde, çocuklar büyüklerden çekinirdi.
Sokaklarda oyun oynarken azarlanırdık bazen.
Daha da öncesinde, çocuklar yaşlıların gözüne görünmeye bile korkarlarmış.
Bu elbette ki yanlış bir durum.
Çocukların korkuyla yetiştirilmelerini doğru bulmadım hiçbir zaman.
Ama zaman öyle değişti ki,
herşey öyle tersine dönmeye başladı ki…

Artık büyükler çocuklara ilişmekten çekiniyor.
Küçücük çocuklar, kendi dedelerine ve ninelerine karşı saldırganlıkta öyle cüretkar davranıyorlar ki…

Çocuklardan masumiyeti, çocukluğu aldık yavaş yavaş.
Her güzellik gibi çocukların güzelliğini de kaybetmeye başladık.

istanbulda su kesintisi

| 11 April 2007 09:26

İstanbul’da dev su kesintisi. Anadolu ve Avrupa yakalarında çok sayıda ilçede 30 saat süresiyle su kesintisi olacak…

Ömerli-Çamlıca Ana İsale Hattı ve Dudullu içme suyu depolarındaki bakım, onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle İstanbul’un bazı semtlerine 11 Nisan’da 30 saat süreyle su verilemeyecek.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (İSKİ) yapılan açıklamaya göre, 11 Nisan Çarşamba günü 08.00 ile 12 Nisan Perşembe günü 14.00 saatleri arasında su alamayacak yerler şunlar:

Anadolu Yakası’nda; Kadıköy, Üsküdar, Kavacık, Sarıgazi ve Çekmeköy çevresindeki askeri birlikler, Samandıra’nın bir kısmı, Kozyatağı, Küçükbakkalköy, Ataşehir, Çekmeköy, İmes Organize Sanayi Bölgesi, Yukarı Dudullu, Ümraniye’nin bir kısmı, Yukarı Çamlıca, Ferhatpaşa, Kayışdağı ve çevresi ile İçerenköy bölgesi.